reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Wszystko o naszych dzieciach!!!!!!!!Waga,choroby,rozwój,opieka itp.

ja już karmie tylko piersią i stram się nie odciągac pokarmu z rugiej piersi tylko zostwić na następne karmienie, ale od dwóch dni Zuzia jest taka głodna że szok.:szok: marudzi przy jedzeniu nie daje się dostawić i nie wiem, może mam jakies zasoje zktórymi ona nie moze sobie poradzic co??

teraz karmie ja z jednej a potem i tak dostawiam do drugiej, alechyba robie to za pozno bo nakarmieniu schodzi nam ponad godzina i ja jestem zmęczona i ona...:confused2: i nie wiem kiedy mam pusta pierś , bo wtedy może szybciej bymją dostawiała do drugiej - bo i tak mam wrażenie,że zawsze łatwiej ssie z tej drugiej niż z pierwszej.
masakra z tymkarmieniem piesią...:-(

reklama
Tak was podczytuje bo juz wszystko ogarnelam i dochodze do wniosku ze mam malusio pokamu.. Piszecie ze sciagacie po 130-150 czy tam wiecej mleczka a ja na pelnej piersi uciagne troche do szklaneczki.. I zastanawialam sie czemu mala tak dlugo ciagnie godz czasami poltorej a nawet dluzej! musze ja wieczorem dostawiac po 2 razy do kazdego cyca i wtedy dopiero usypia i jest najedzona.. No chyba ze to od czegos innego jest zalerzne.. Tyle ze bardzo lapczywie ssie i dosyc czesto ulewa sie jej moze cos mi poradzicie na to wszystko..Z gory dziekuje!!

to tak od końca

Malinieczka u mnie podobnie mały siedzi na piersi po godzine ale wiem że po tym czasie sie najada-ciagnie z 2 piersi bo z jednej mu niestety nie starcza:-( Choc powiem Ci że to też zalezy od laktatora bo baby ono scagałam bardzo malo, a medeli juz wiecej. Mi z jednej zlatuje 30 a z drugiej 70:-( Poza tym mam wrażenie ze laktatorem sciagam mniej niż mój mały ssąc.

Justyna a może coś zjadłas przez ostatnie 2 dni co by smak mleka zmieniło?
Jak podałam naszemy synkowi mleko swoje, potem mieszanke a potem chciałam podac znowu swoje mleko (w jednym karmieniu) to mojego nie chciał bo już mu modyfikowane bardziej chyba zasmakowało, ale w końcu zjadł bo głodny był. Teraz modyfikowane jak musze podaje tylko na końcu.
Jak podajesz np pierwsza lewą a potem prawą np do końca nie wyssie i siedzi na niej krócej to kolejne karmienie zaczynaj od prawej czyli tam gdzie prawdopodobnie jej nie dokończyła, od tzw napoczetej.

Eve a z tym ściąganiem to chodzi o to abyś dawała piersi tez odpoczywać i aby miały one czas aby też sie spowrotem napełnić trochę. Tak mi połozne tlumaczyły że dziecko nie ssie non stop i robi podczas karmienia drzemki, zazwyczaj wtedy jak kończy sie np pierwsza seria jak leci mleko, a jak budzi z tej 3-5 minutowej drzemki to piers ma kolejną serię mleka i znowu leci mu nie po kropelce a takim wiekszym strymukiem. Jak sciagam laktatorem to też tak jest.

Modroklejka kurcze ale masz mleka:-) pożycz trochę;-) a co do ilośc;-)a sciagać pokarmu to właśnie nie powinnas chyba do pustej piersi (240 ml po karmieniu?)odciagac nawet po karmieniu bo wtedy organizm a raczej mózg dostaje sygnal że ma więcej produkować. Tak połozne mówiły w szpitalu aby uważać z dodatkowym odciaganiem bo można sobie nadprodukcje zrobic a odciągać tylko wtedy jak piers robi się twarda i odciagnac tylko troche aby zrobiła się bardziej miękka i tyle. Ale co położna to opinia wiec nie wiem. Powtarzam to co słyszałam.

Agusia najlepiej od kogos pożyczyc i spróbowac, z doswiadczenia moge Ci powiedzieć ze Baby Ono to wiekie G... Ręczny medeli o wiele lepszy niż elektryczny Baby Ono. Medela zasysa i odsysa a baby ono tylko masuje a raczej masakruje brodawke:-) Ja spróbowałam ręcznego medeli, obecnie wypożyczyłam sobie modul elektryczny na 5 dni (w wypozyczalni laktatorów) wiec sciagac recznie nie musze.Swoją drogą na allegro kupiłam elektryczny laktator używany Medeli-dziś mam go odebrać a raczej mąż.

Monik mam nadzieje że faktycznie się to więcej rozbuja bo kurde czym ja mego berbecia wykarmie?

Madzik moj synus tez duzo zjada.140ml potrafi wciagnac na raz i lulac na tym 4-5 godzin w nocy a w ciagu dnia 3-4 godziny.Ja sciagam na dobe maksymalnie 490ml i maly wszystko na bierzaco po cycu wypija.W nocy daje butle ze sztucznym bo maly lepiej spi.

Malineczka - mozesz sprobowac, ale zeby wzdec maly nie dostal:baffled:

Madzik - tak szperalam w necie i wychodzi mi na to, ze te krostki to trądzik niemowlęcy... Bo blednie po spaniu, robi się więcej, jak maly się zgrzeje... Jutro idziemy do pediatry na pierwszą wizyte, to jeszcze podpytam. I jutro jeszcze potrzymam restrykcyjną dietke i moze pojutrze... Jak na razie nie widze, zeby ograniczenia jakie wprowadzilam od soboty cokolwiek pomagaly, wiec to chyba nie pokarmowe.

Eve - mi tym systemem 7 - 5 - 3 kazali sciagac w szpitalu i tak juz zostalam. Rzeczywiscie piersi w tym czasie roznie produkują pokarm. Czasem zauwazylam, ze wystarczy troche zmienic ustawienie laktatora i nagle wiecej mleka leci (tlumacze sobie, ze dzidzius tez sie przeciez wierci przy piersi, a nie ciągle usteczka trzyma identycznie).

Mordoklejka - jak bedziesz sciągac i oprozniac piers do konca, to tak jak Madzik pisala, piersi beda produkowac jeszcze wiecej...

madzik, monik-ja wiem ze jak sie wiecej sciaga to sie wiecej produkuje, ale ja w sobote miałam nawał i na pogotowiu laktacyjnym mi powiedzieli ze jak nie bede sciagała do konca to to co bedzie zostawac bedzie miało mniejsza warotsc dla małego...a to 240 to ja sciagnełam po 8 godzinach bez karmienia-tak mi kazali robic przez tydzien, potem mam sciagac tylko nadmiar po nocy i po ostatnim karmieniu

Malineczka na mojej herbatce z Herbapolu na laktacje , (tej Fito-Mix czy jak tam sie to nazywa-nie pamietam:-)) też jest napisane ze zawiera koper wloski i że herbatka działa wiatropędnie i że dziecko moze również mieć gazy:-D Piłam ją w szpitalu na rozbudzenie laktacji i było OK, od wczoraj też piję i jak na razie nie widze jakiejś wiekszej ilosci baków u niego, u mnie ani jednego;-) ale co osoba to inna reakcja może byc. Mi w szpitalu Karmi polecili na laktacje -1 dziennie i najlepiej przed wypiciem otworzyc na jakies 4 godzinki i niech ten gaz który jest(a jest go bardzo malo) ucieknie.

Monik kurde u mnie ich więcej wyskoczyło wczoraj a przeciez nie bylismy na spacerze, w domu tez nie jest gorąco wiec nie miał gdzie się zgrzać, nie przykrywam go jakos czyms mega grubym:baffled: Mojemu się 2 krostki za uszkiem na głowce pojawiły:baffled:ale dziś widze po smarowaniu krochmalem zeszło troche a raczej zbledło. A teraz po spaniu poogladam go i tez jutro w ciagu dnia. Dajcie znać co pediatra powiedziała

Moje Maleństwo ja z lewego cyca sciągam 40 ml a z prawego 70:baffled: ale przez pewien czas go zaniedbałam przez to naderwanie i pewnie dlatego. Poza tym słyszałam że dzieci sobie upatrują bardziej jednego cycusia i ciągną go bardziej ochoczo i wieksza laktacja-w moim przypadku sie sprawdza bo Oliwier bardziej prawego lubi.:nerd:

reklama
Moje maleństwo to podobno normalne... ponoskażda kobieta ma pierś, która się szybciej uaktywnia i wiecej produkuje i z reguły jest to prawa pierś

Do góry