reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Wszystko o naszych dzieciach!!!!!!!!Waga,choroby,rozwój,opieka itp.

Kitki moja Amelia tez tak ma ze jak lezy na pleckach to glowke przekreca na jedna albo druga strone ale wydaje mi sie ze to nic zlego nie jest;-)

A co do smokow to u nas to nie zdaje rezultatow mala chyba go nie lubi i wypluwa poza tym zadko go jej daje tylko wtedy kiedy jestesmy na spacerze i placze albo jak nie mam jeszcze gotowego mleka i nie idzie jej inaczej uspokoic:-p

A mam pytanie czy jak Wasze dzieciaczki dostana czkawki to dajecie im jakies picie czy cos?? Moja mala czesto dostaje czkawki przy napinaniu sie na kupe:-D

reklama
Madzik - o kurcze,Twoje dziecie to zarloczek!:-) Nasz zjada naraz maks. 70 ml. Wczoraj w sumie przez całą dobę wypił 500 ml, to jak na razie najwięcej. U mnie laktacja bardzo ladnie wzrastala po laktatorze, jak odciągalam piersi do konca (systemem 7 minut jedna, 7 minut druga, 5 minut jedna, 5 minut druga i 3 minuty jedna, 3 minuty druga). TEraz juz przestalam do konca odciągac, bo juz mam duzo pokarmu zamrozonego:-D I teraz sciągam co 4 godziny 100 - 125 ml, tak wiec i tak mam zawsze zapasik i codziennie jeden woreczek zamrazam (tak na czarnągodzinę, jakby co).

Madzik, ja sprawdzam, czy te krostki na buzi (u nas na początku tez byly tylko na czole) to nie cos pokarmowego. I tak od wczoraj jestem tylko na indyku ,ziemniakach i kaszy gryczanej.:baffled: Potem bede wprowadzac kolejne produkty, zobaczymy...
Ja juz biore zelazo i o wiele lepiej sie czuje.

Hej
Pytalam wczoraj co mozna pic poza hrbata i woda mozecie mi cos poradzic bo niestety ale juz mam tego dosc. A jak wypilam sokk jablkowy z woda to mala bolal brzuszek:-(

czesc wam:tak:

Poruszylyscie sporo tematow,poczyalam je ale juz nie pamietam kto o co pytal wiec odpowiem haslami:

krostki na buzi-mozna poprobowac na kilka dni nie smarowac niczym tylko samo powietrze + czasem promyk slonca-u nas pomoglo (lekarze to zaraz stawiaja diagnoze ze pewnie alergia...)
jedzonko-180ml dla takiego malego brzusia to za duzo.Juli wg opakowan mleka powinna juz pic 150 ml do swojego wieku ale ja daje jej po 120ml bo co za sens dac duzo a potem uleje lub zwymiotuje.I dzieki temu pod tym katem jest dobrze,czasem uleje cienka strozka ale nie wymiotuje.
odruch ssania-jak dziecko po jedzeniu nadal ciucka ale nie placze to na pewno nie jest glodne.Wystarczy zamoczyc smoczka w wodzie i dac albo kilka lykow przegotowanej wody-zazwyczaj dzieciom nie smakuje i nie chca wiecej:tak:Ktores z was tak robia z tym smoczkiem a takze z woda i dobrze robia-moja tesciowa mi te metody sprzedala,ja je stosuje i dzialaja:-)
sprawy ruchowe-mala moja ladnie podnosi glowke zarowno na brzusiu jak i w pionie.Na brzusiu zaczela juz unosic sie na przedramionkach/ramionkach.W pozycji na pleach tez ma najczesciej glowke raz na 1 raz na 2 strone hoc zdarza sie ze i na prosto ja trzyma.
łuszczenie-jak byla mlodsza luszczyly jej sie raczki i nozki ale nigdy skora na brzuiu czy pleckach.
Plantex-jest niezly,uspakaja.
napoje dla mam karmiacych-kawa zbozowa z mlekiem(lub bez),herbata zielona,herbata czarna-slaba,rozcienczone soki poza cytrusowymi i truskawkowymi,niegazowana woda mineralna,kompoty jablkowe i sliwkowe,herbatki koperkowe/laktacyjne.

A teraz co u nas:

Ostatnio mam czas na komputer tylko z rana,ale dobre i to:tak:
Julitka usmiecha sie juz coraz czesciej i juz nie tylko do mnie i do meza ale teraz
powiekszyla grono o tesciowa i moja przyjaciolke:-)

Wczoraj po raz pierwszy zasnela wieczorem przy karuzelce.Plakala i zamiast ja nosic mowie,masz panno karuzelke z lampka i pozytywka i jak wszystkie grzeczne dzieci przy niej zasnij.Nastawilam ja 2 razy po rzad (1 cykl melodyjek ma 10 min) i nie wierzylam wlasnym oczom jak wrocilam do pokoju-zasnela.karuzelka zwalnia te melodyjki pod koniec(zaczyna od zwawych melodyjek a konczy na spokojnych tonach)i to chyba pomaga dzieciom zasnac.

Ale za to Juli jak juz zasnela o tej 21 to spala do...5 rano!I spala by dalej ale ja ja obudzilam bo mowie,kurde dziecko mi juz 8 godzin nie je a normalnie by juz butelke 120ml zmlocila (o 24-1).No wiec ja o 5 obudzilam (maz mowi ze niepotrzebnie bo moze nauczyla sie przesypiac noce),zjadla i spala do 10-co jest rzadkoscia bo zazwyczaj od 5tej steka i dzieki temu i ja wyspana:-D

Wczoraj podczas spacerku przeszlam sie do przychodni zwazyc Juli-pielegniarka obliczyla wage (odejmujac ubranka i pampers) na 4600g.Mnie w domu nago wychodzi 4700g ale o 100g nie bede sie spierac:-DAha,no i od wczoraj sa na nia dobre ubranka rozmiaru 62 ale narazie tylko...2 sztuki-pajac i spiochy;-)

No i dzis ide odebrac fotki-wywolalam po 20 dla tesciow i rodzicow oraz 30 dla nas (mnie i meza)-nie moge sie juz doczekac jak je odbiore:tak:

ufff ale sie napisalam...:-D

dzięki dziewczyny... zacznę smarować ja oliwką. dzisiaj była u nas pani doktor pierwszy raz i tez mówi, żeby się nie przejmować tylko smarować. acha i jeszcze jedno. powiedzcie mi kiedy moga zacząć się u dzieciaczków kolki? ona już mi przepisała jakieś kropelki na kolkę bo mówiłam, że mała wieczorem bardzo marudzi... i tak jest trzy godziny nie mozna jej uspokoić. to juz kolka??

dziewczyny a kiedy pierś jest pusta?

Monik jak sciagam to leci mi w czasie tych 7 minut jakieś 3 minuty mleko a potem ciagnie sie kolejne 4 minuty na pusto(znaczy sie takie małe kropelki tylko), to samo jak sciagam 5 minut to leci tez jakies 3 minuty i 2 na pusto.. Robiąć tak mam razem z 2 piersi 100-120 ml:-( chyba mam za mało pokarmu jak dla mojego syna:-( zaraz sie popłacze...
A co do krostek to ja sie zastanawiam czy to nie po nabiale, tylko kurde dopiero teraz sie pojawiło a ja juz to jjem od początku jak sie urodził. Ostatecznie to winogrona, pomidor, ogórek.(pomidora i ogórka jadłam od jego urodzenia, ale moze jakies pryskane były czy jak i sie nie zmyło?)

Kitki, Ewelcia mój Oliwier jje co 3,5-4 godziny wiec może dlatego chce az tyle? z tego co czytam to wasze dziciaczki czesciej wołaja? Dobra Szymuś jest o wiele starszy niż Oliwier ale Nadia jest w podobnym wielku co Oliwier... Kitki a wiesz może ile mniej wiecej przez cay dzień zjada Nadia? tak pi razy drzwi:-)
A smoka nie chce dawać bo chce aby powrócił do ssania mojej piersi, ta butelka lovi ma taki niby kształt sutka a smoczek wiadomo inny jest i jak sie przyzwyczai i piersi nei bedzie chciał?

Malineczka ja ewentualnie pije soki marchwiowe ale mocno rozcienczone..

Ostatnia edycja:
Madzik, mi na początku tez lecialo tlyko na początku, a potem reszta odciagania byla "na sucho". Ale po dniu lub dwoch to lecialo nawet i dluzej niz te 7 minut. Cierpliwosci!

No u mnie to na pewno nie nabial, bo jem tylko troszke masla... Ehhh...

My stosujemy smoczek ;-) ale mała go za bardzo nie lubi, zawsze po jakimś czasie go wypluwa :-D. Czasami jak jest głodna to nie da się jej oszukać smoczkiem, od razu go wypluwa i dalej płacze. A ja szybko przygotowuję dla niej mleczko ;-).
Madzik ja też mam chyba za mało pokarmu dla mojej córeczki :baffled:. Co prawda jak ściągam pokarm tym sposobem że najpierw 7 minut, potem 5 i 3 to pokarm leci mi prawie cały czas, tylko że takim małym strumieniem :baffled:. Być może to przez ten laktator baby ono, chciałabym wypróbować inny ale nie za bardzo mam u kogo. Chyba jednak zdecyduje się kupić inny, tylko nie za bardzo wiem czy to coś pomoże :baffled: wolałabym mieć pewność przed zakupem.

ja mam nadmiar pokarmu i tez sciagam-jestm juz tez po pierwszym nawale mlecznym-skonczył sie goraczka i wizyta w szpitalu

sciagam 2 razy dziennie-po rannym karmieniu ok 7 rano-dzis sciagnełam 240 ml z dwoch piersi po tym jak adas sie najdał, i drugi raz po ostatnik karmieniu ok polnocy-wczoraj miałam jakies 110 ml...wiec masa...

a odciagam albo recznym tomee tippee lub mam elektryczny aventu...zalezy czy mnie bardzo piersi bola czy słabo...

a jesli chodzi o krostki na buzi to adas tez ma cos na kształt pryszczyków-polozna powiedziała ze to wykwity poporodowe wywołane hormonami i zeby przemywac ciepła przegotowana woda i smarowac tylko kremem oliatum lub zostwiac samo sobie-po tyg jak nie zniknie to mozna zastosowac tannum hermal

reklama
Do góry