reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wszystko o karmieniu naszych pociech!

reklama
ja też zacznę od warzywek - marchewki a później jabłuszko.
Co do glutenu to dzisiaj czytałam w jednym poradniku ze szpitala, że przy mm należy podać w 6. miesiącu życia, a przy piersi można w 5.
Dziewczyny a jak mam nauczyć moje dziecko picia z butli???? On nic innego nie toleruje jak tylko pierś. Nawet mojego mleka odciągniętego nie chce pić z butli. Tak jakby nie umiał zassać smoczka.

nadika może w trakcie ssania piersi podmień mu sprytnie sutek na smoczek? mi tak dziś udało się oszukać ze smoczka na pierś ;)
ja dziś właśnie kupiłam pierwsze gerberki :) najpierw pójdzie sama marchewka, później marchewka z jabłkiem, na końcu samo jabłko ;) a później już pewnie będę sama gotować zupki itp :) już się nie mogę doczekać tego 19 czerwca :p ciekawa jestem czy Misiowi posmakuje :)
a na początek ile dać? łyżeczkę? dwie? a jak będzie smakowało i chętnie jadło to dać więcej?

Ostatnia edycja:
ja też zacznę od warzywek - marchewki a później jabłuszko.
Co do glutenu to dzisiaj czytałam w jednym poradniku ze szpitala, że przy mm należy podać w 6. miesiącu życia, a przy piersi można w 5.
Dziewczyny a jak mam nauczyć moje dziecko picia z butli???? On nic innego nie toleruje jak tylko pierś. Nawet mojego mleka odciągniętego nie chce pić z butli. Tak jakby nie umiał zassać smoczka.
u mnie córka też nie chciała pić z butelki, dopiero kupiłam kubeczek treningowy i po 2 dniach załapała i zaczęła z niego pić, nauczyła sie z niego pić po 4 miesiącu jak zaczęliśmy wprowadzać stałe pokarmy i do te pory na noc z tego pije (już teraz kakao i z większe butelki z przełożonym tym ustnikiem) :)
to ten kubeczek:
LOVI

megipegi ja bym dała łyżeczkę. i nie ważne, że zasmakuje na początek starczy... bo musisz zobaczyć reakcje organizmu.
ja chyba chrupki podałam jakoś po 6 miesiącu... nie wiem w sumie czy można wcześniej. ale na 7 miesięcy to już je wcinał ładnie :-D

Dziewczyny ja już głupieję z tym wprowadzaniem nowych produktów... mówią, że najlepiej sam cyc przez pierwsze 6 miesięcy, za chwile czytam, że dziecko karmione piersią powinno w 5 - najpóźniej do 6 miesiąca zacząć ekspozycję na gluten (czyli tak na prawde w momencie jak skończy 4 miesiąc?), potem warzywka, marchew, ziemniak, owoce - jabuszko, tu za chwile mowią o zupkach, a gdzie kaszka? no i wychodzi na to, że po 4 miesiącu to juz można by było wszystko w/w podawać, ale wiadomo, że nie wszystko na raz, że trzeba poczekać i zobaczyc jak ogranizm reaguje... no i bądź tu człowieku mądry... Wszędzie piszą inaczej. Niech mi ktoś to wytłumaczy jak idiocie.

napiszę ci jak robiłam z córką która była tylko na cycu a zależało mi na szybkim wprowadzeniu posiłków bo wracałam do pacy a ona nie chciała pić z butlki.
Zaczęłam podawać jdzonko pod koniec 3 miesiąca. Zaczęłam od jabłuszka. Początkowo słoiczek miałam na 3 dni (na 3 razy), jak skończyliśmy jabuszko to porem koleiny słoiczek, tym razem z marchewką i chyba ziemniakiem, jak się skończył to kolejny itd. Po dość krótkim czasie mały słoiczek starczał na 2 razy a potem na raz. Gdy słoiczek zjadała na raz to ustaliłam stałą porę jedzenia słoiczka i wtedy nie dawałam cycka i tak jakieś 2 tygodnie. Potem wprowadziłam kolejny słoiczek w ciągu dnia a mianowicie wyglądało to tak że z rana cyc, kolejny posiłek to słoiczek, potem następny posiłek to cyc, potem słoiczek i tak znowu 2 tyg. aby piersi się przyswyczaiły (dodam że raz był to słoiczek obiadowy i raz deserowy). Po jakimś miesiącu od rozpoczęcia przygody z jedzonkiem do słoiczków z deserkiem dawałam po łyżeczce a potem więcej kaszki manny mlecznej (albo jakoś tak). Potem jako kolejny posiłek w ciągu dnia wprowadziłam kaszkę ryżową mleczną na gęsto. Jak wracałam do pracy gdy Tosia miała 6 miesięcy w ciągu dnia już nie ciągnęła cyca bo miała ustalone stałe godziny posiłków :)

mam nadzieje że trochę pomogłam;)

Kasiadz- a w jakim wieku Ty podalas coreczce ten kubeczek lovi? Bo napisane ze to 6m+
A ja nie wiem jak podawac kaszke z mlekiem. Bo smoczki do kaszki to tez 6m+, a ty chyba pisalas ze kaszke dalas tez w lovi treningowym.
Myslisz ze moge juz Felkowi dac lovi? ma 4 m-ce. Załapie? Nie zakrztusi się?
Sory, moze glupie te moje pytania, ale wiesz jak to jest z pierwszym maluchem ;)

zaczęłam dawać wodę z tego kubeczka jak zaczęliśmy wprowadzać stałe pokarmy czyli jakoś kilka dni przed skończeniem 4 miesięcy, przez kilka dni oblewała się wodą ale po 2-3dniach załapała i już było super:) Mleko z butelki zaczęłam jej dawać jak miała 8 miesięcy a ja musiałam zrezygnować z cycowania bo brałam tabletki na podtrzymanie Franka.
ja kasze przez butelkę zaczęłam podawać bardzo późno, dopiero jak oduczaliśmy jedzenia i picia w nocy po przez wprowadzenie butelki kaszy na kolacje :) wcześniej robiłam gęste kaszki i podawałam łyżeczką ;)

reklama
a jakie śliniaki sie u was sprawdzaja? Te materiałowe są ok, czy lepsze te "ceratowe"? no i łyżeczki muszą być plastikowe? jakie polecacie? Bo ja w sklepie to na głowę dostaję... tyle tego jest...

Do góry