reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Wszystko o karmieniu butelka

Z tym krzywym patrzeniem na matki karmiace butla to pewnie zalezy jak trafisz... My dzisiaj bylismy u pediatry, kobieta sie pyta czy karmie tak jak wczesniej (cyc + butla), powiedzialam ze od 2tyg jest juz tylko na butli, to zapytala tylko czy odstawilam witamine K i D3, bo jezeli nie zrobilam to mam je odstawic, albo skonczyc opakowanie jak juz niewiele zostalo. Nie skrytykowala, nie potepila... zapytala tylko czy dobrze toleruje, bo jezeli zaczna sie problemy zoladkowe, to bedziemy myslec jak im zaradzic...
Czyli normalni ludzie tez sie zdarzaja! :-)

reklama
Jeszcze w PL nie ma ustawowego karmienia piersia po porodzie:-D;-)

Ale np. w szpitalu każdy zakłada, że będziesz karmić piersią. Nikt mnie nie zapytał po urodzeniu Kseni, jak zamierzam ją karmić - piersią czy butlą. W książeczce zdrowia wpisano, że mała jest całkowicie na piersi. No ale ja nikomu nie przekazałam takiej informacji - wpisano ją samowolnie.

Co więcej, matki piersiaste mogą karmić swoje dziecięta w szpitalu samodzielnie, a butlowe nie mogą - dzieci są karmione przez pielęgniarki bez obecności mamuś.

Moja znajoma, która bierze silne leki i nie może karmić piersią, musiała bez sensu pobudzić laktację na te 2 dni w szpitalu, bo tak naprawdę nikt nie dał jej wyboru :baffled:

To jest dyskryminacja!

W szpitalu małego dokarmiali butlą, bo jak zobaczyli co mi zrobił z cycami to sami powiedzieli, że narazie butla.
Czasem byłam przy karmieniu, a jak nie mieli czasu już to kazali przychodzić po małego za 15 min.

U nas zaczęły się kolki, zmieniliśmy mleko z enfamilu na nan i zobaczymy. tylko się zastanawiam czy on nie za dużo je :confused: co dwie godziny tak 100 i jeszcze go przepajam bo przecież upał jest.

Witam i dopisuję się do grona mam karmiacych butlą, niestety karmienie piersią nie wypaliło:-(, od wczoraj jesteśmy na butli-trochę mi przykro:-( ale juz niestety nie dałam rady dłuzej,Mały poranił mi piersi, tak że musiałam odciagać laktatorem, a i tak leciała krew a ja wyłam do księżyca no i w końcu zrobił sie ropień i temperatura, od wczoraj jestem na antybiotyku i lekach przeciw laktacji:-:)-:)-(

Gumisia współczuję.
Ja od dzisiaj też zmianiam proporcje karmienia i będziemy głównie na butli a piersią będziemy dokarmiać i karmić w nocy (bo tylko wtedy mały sie najada).
Niestety Fifi opróżnia dwie piersi i za 10 min jest krzyk, i jak podaję butlę to ze 120 ml robi się aby wir w butelce.

Ale np. w szpitalu każdy zakłada, że będziesz karmić piersią. Nikt mnie nie zapytał po urodzeniu Kseni, jak zamierzam ją karmić - piersią czy butlą. W książeczce zdrowia wpisano, że mała jest całkowicie na piersi. No ale ja nikomu nie przekazałam takiej informacji - wpisano ją samowolnie.

Co więcej, matki piersiaste mogą karmić swoje dziecięta w szpitalu samodzielnie, a butlowe nie mogą - dzieci są karmione przez pielęgniarki bez obecności mamuś.

Moja znajoma, która bierze silne leki i nie może karmić piersią, musiała bez sensu pobudzić laktację na te 2 dni w szpitalu, bo tak naprawdę nikt nie dał jej wyboru :baffled:

To jest dyskryminacja!

Zgadzam sie, ze to dyskryminacja.:wściekła/y: A to co napisalas, to zupelnie, jak w epoce kamienia lupanego:szok:. Wiekszosc matek chce karmic piersia, ale nie zawsze wszystkim sie udaje z roznych wzgledow. Ja rowniez chcialam, ale nie wypalilo po raz wtory i co, mam sie pociac:wściekła/y:. Ciesze sie, ze mnie to tu nie dotyczy, ale dobrze pamietam, jak po porodzie wszystkie ciotki, babki itd. z Pl mnie pytaly, czy aby karmie piersia:angry: Jakby to wyrokowalo cala przyszlosc dziecka. Starszy syn jest zdrowy jak rybka, chorowal przez te 3 lata tylko raz, a prawie od poczatku byl na butli, wiec nie zawsze chyba sie spelnia stwierdzenie, ze przeciwciala przekazywane z mlekiem matki zapobiegaja infekcjom - to taka dygresja "ku pokrzepieniu serc":tak:;-);-)

Dziewczęta mam do oddania Enfamil Premium 1, otworzona puszka wczoraj i zrobiona tylko jedna butelka szkoda żeby się zmarnowało.
Wieczorem przeszliśmy na Nan Activ, bo Piotruś ma bardzo kolki i lekarz zdecydował o zmianie mleka.
Chętnie prześlę, proszę o kontakt zainteresowaną osobę :-):-)

Jest jakaś mamusia która odciąga swój pokarm i daje go w butelce ???:-)

mikada ja tak odciągam, a raczej odciągałam i dawałam w butelce od początku, ale teraz już prawie mi zanikł pokarm i odciągam raz na 2-3 dni.
Fakt odciągałam nie regularnie:zawstydzona/y:

Ostatnio edytowane przez moderatora:
reklama
Jest jakaś mamusia która odciąga swój pokarm i daje go w butelce ???:-)
]
Ja tez juz prawie odciagam,4 razy w dzien i 2 w nocy,do tego ze dwa razy przystawiam mala,ale ssie okolo 1 h i strasznie sie zlosci bo jej slabo leci...wiem ze powinnam moze jeszcze bardziej probowac ja przystawiac,ale przy mojej starszej Viktori nie za bardzo moge sobie pozwolic na prawie nieprzerwane wiszenie Gabi na cycu:-D:-DAcha zapomnialam ze mala dostaje tez formule ze dwa razy mamusi mleczka nie starcza a mala straszny glodomorek

Do góry