reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Wszystko o benefitach

dziekuje zanetabd7!:)wiem musze sie uzbroic w cierpliwosc tylko niewiedzialam ze tak dlugo sie czeka bo kolezanki mialy bardzo szybko.Ale te Twoje znajome co czekały rok tzn jedna to urodzila w uk?do jobseeker allowance nie potrzeba miec rezydenta,i szybko rozpatruja ok 2 -4tyg ale moze byc dłuzej wiesz jak w anglii jest na wszystko sie zawsze czeka.Pozdrawiam!

reklama
Mam pytanie do tych dziewczyn, które już pobierają CHTC.
W symulatorze/kalkulatorze na stronie HM Revenue&Customs dostępnym TUTAJ na samym końcu obliczeń jest stwierdzenie: "
This is the amount your household may be entitled to from 25/04/2010 until 05/04/2011". Co oznacza: To jest kwota do której twoje gospodarstwo domowe jest uprawnione w okresie od 25/04/2010 do 05/04/2011. I teraz pytanie jest, czy jest to kwota roczna i nalezy ją sobie podzielić na miesiące, czy kwota przyznana miesięcznie???

ooo matko madzia z Limerick do Belfastu.Nie boicie się??
powiem Ci,że moim zdaniem powinny...hmm
zawsze możesz zajsc do Sociala i zapytac po prostu.wtedy moze od razu dadza Ci formularze i pokieruja.
chociaz w Limerickim Socialu to nie wiem czy tak chetnie pomoga.
z drugiej str jak ja sie przenosilam to byli happy ,hehehe pozbyli sie jednego interesanta :-)

no masz racje pewnie beda sie cieszyc . :) . tak Ci powiem szczerze ze sie ciesze ze sie przeprowadzamy poniewaz tu w Limerick jest masakra zamykane sa sklepy ludzie nie maja kasy i jedynie co sie slyszy to to jak kogos napadli . nie ma pracy w Limerick a zyc tylko ze socjala to wegetacja ktora mi sie nie podoba .:)pozdrawiam.

Kurcze czytam Wasze wypowiedzi i mózg mi się lasuję, mnie to wszystko dopiero czeka i myślałam, że w miarę jasne, dostałam książeczkę od midwife i tak takie logiczne się wydawało a z tego co Wy piszecie to zupełnie inny obraz mi się wyłania.
a ja do tego teraz dostane za swoje lenistwo bo wcześniej pracowałam ale jakoś zawsze było coś ważniejszego niż zajęcie się home office i ubezpieczeniem a teraz trzeba będzie, do tego właśnie się przeprowadziliśmy i póki co nie pracuję i raczej pracować nie będę więc w ogóle myślę nad sensownością płacenia im za ho

reklama
Hej wszystkim mamusiom :) :* jestem tu nowa i mam pytanko a w sumie to kilka :) jestem w 4 miesiącu ciąży i dostałam zwolnienie lekarskie do czasu kiedy będę mogła odejść na macierzyńskie czyli te 11 tygodni przed porodem. W sumie moje chorobowe będzie 13 tygodnie i przez te 13 tygodnie będę miała płacone tylko 79,50 funtów tygodniowo, moja normalna stawka wynosiła 210 tygodniow więc różnica troszke jest. :) Chciałabym dowiedzieć się czy któraś z Was była w podobnej sytacji i jak sobie z tym poradziła , może w tym wypadku należy sie jakieś dofinansowanie , benefit ? Jeszcze jedno co wtedy z macierzyńskim czy będzie brana pod uwage moja normlana stawka kiedy pracowałam , czy te 79,50 za chorobowe ? bo jeśli stawka chorobowego to wtedy nie kwalifikuje sie do macierzyńskiego od pracodawcy ;/ pomóżcie :) z góry dzięki za odpowiedź :*

Do góry