reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wszystko o benefitach

Witaj agusiaaa. Niestety nie potrafię pomoc ci w tej sprawie. Jednak aby nie zostawić cię zupełnie bez odpowiedzi standardowo proponuje udac sie po poradę do citizen advice bureau.

reklama
pandorka dzieki za odpowiedz byłam juz tam 2 razy i ciągle przychodze nie w pore bo na dzien tylko 10 osob obsługuja i znowu bylam za pozno jeszcze spróbuje w czwartek jak nie to ide do lekarza zeby dał mi zdolność do pracy i wracam , kurcze tylko tak głupio troche tak łatwo dostałam zwolnienie do konca ciazy a tu z pieniedzmi nie idzie wyrobic :) no cóż dam znac jak cos wiecej bede wiedziec

Bo do nich na spotkanie trzeba sie umówić. Najlepiej telefonicznie i wtedy wyznaczą ci dzień i godzinę. Poszukaj w necie twojego lokalnego biura i do nich zadzwon. Jeśli będą z tym problemy możesz jeszcze sprobowac zapytać w job centre.

byłam dzisiaj za 10 9 rano a otwieraja tam o 9:30 to juz sie nie zalapalam kolejka była az na zewnątrz a wpuscili tylko pierwszych 15 osób :( ja byłam 17 :) ide do lekarza zeby dal mi zdolność do pracy bo juz nie mam sil :)

agusiaaa87 nie wiem, czy nie za pozno Ci odpowiadam, ale moze cos Ci sie przyda....
ostatnie Twoje pytanie, niestety do macierzynskiego bedzie Ci sie liczylo to chorobowe, wiec musisz sie starac o Maternity Allowance (a macierzynskie sie oblicza: przecietna Twoja wyplata w 8-tyg okresie wlacznie do 15 tyg przed spodziewana data porodu - mam nadzieje zrozumialas....)
nie bylam w podobnej sytuacji, ale warto zadzwonic do tax credit, bo moze mozesz sie starac o working tax credit (www.hmrc.gov.uk/taxcredits)

oby wszystko Ci sie ulozylo, zycze zdrowka!

Hej dziewczyny :-) obiecałam że napisze jak już będę miała całe te załatwianie z głowy , no to pisze może komuś sie przyda :tak:

W sumie to nie jestem za bardzo zadowolona ale jest najlepiej jakby mogło być.

Na początku dzwoniłam do polskiego biura zajmujacego się benefitami itp w UK , tam niezbyt miła pani powiedziała że nic mi się nie należy , ale stwierdziłam że za bardzo nie moge jej ufać bo nawet nie wypytała dokładnie o całą moją sytuację :tak: No to poszłam do job centre złożyć podanie o income support no ale z tego że mój partner pracuje w pełnym wymiarze godzin , też nic z tego :crazy: Później pojechaliśmy do citizens advice bureau (byłam tam 3 razy bo bardzo ciężko jest się dostać) biuro otwierają o 9:30 ja byłam raz 9:40 to za późno potem o 8:55 też za późno bo była juz kolejka aż na podwórko i o tej 9:30 wpuścili tylko pierwsze 15 osób my byliśmy 17 :-) (niby jest infolinia ale dodzwonić się nie ma szans) , no ale za 3 razem się udało :happy: Tam dowiedziałam się tego co już wiedziałam ze jedynie mogę postarać się o housing benefit a reszta po urodzeniu dziecka . Więc stwierdziłam że to bez sensu bo już raz staraliśmy się o housing benefit i czekaliśmy ponad miesiąc, więc teraz jakbym czekała ponad miesiąc i nic by mi nie przyznali to strasznie dużo straciłabym na moich wypłatach :crazy: jeszcze nie wiadomo czy jakby już mi go przyznali ile tego by bylo :-) Postanowiłam iść do lekarza i wyjaśnić mu całą sprawę i prosić żeby dał mi zdolność do pracy bo inaczej nie wyrobimy z kasą. Na szczęście mam bardzo ugodowego i super lekarza zapytał czy na pewno chce no i ze może nie da mi całkiem zdolności do pracy tylko napisze ze mogę pracować pod warunkiem ze nie będę dźwigać , mogę wyjść się przewietrzyć kiedy mi się podoba , nie mogę za dużo chodzić i siedzieć ile chce :) aż do odejścia na macierzyńskie :) wiec jestem zadowolona :) Wiadomo lepiej było by być na chorobowym ale te Statuory sick pay to masakra 79 na tydzień :) poza tym jeśli bym dostawała to do odejścia na macierzyńskie ( do wtedy miałam zwolnienie) to nie zakwalifikowałabym się do macierzyńskiego u pracodawcy :crazy:

Uff ale sie rozpisałam mam nadzieje że komuś kiedyś na przyszłość te informacje się przydadzą , trzeba sie wspierać :)
Pozdrawiam :-)

heronek dzięki za odpowiedź ale do working tax sie nie kwalifikuje bo nie skonczyłam 25 lat mam 23 :-)

agusiaaa jeszcze może z tego wyniknąć taka sytuacja, że twój pracodawca stwierdzi, ze nie jest w stanie zapewnić Ci warunków pracy na jakie przystał twój lekarz i:
a) może zarządać komisji lekarskiej,
b) będzie ci normalnie płacił, a ty będziesz siedziała sobie w domku.

I tego drugiego Ci życzę.

pandorka no o takiej sytuacji to wiedziałam ale nie licze za bardzo na to bo znam na tyle pracodawce ze wiem juz na bank ze zrobi wszystkom byle nie placic mi calosci zebym siedziała w domu on oszczędza na wszystkim :) ale z tymi warunkami bedzie mi o wiele lżej jeszcze niecałe 3 miesiące to dam rade :) teraz i tak czuje się bardzo dobrze normalnie :) nie to co pierwsze 3 miesiace :)

reklama
Witajcie dziewczyny mam takie o to pytanie. Ponad 2 tygodnie temu wyslałam dokumenty o maternity allowance lecz do dzisiaj nie otrzymałam zadnej odpowiedzi, dostałam jedynie taka karteczke z HM Revenue ze zmienili mi najprawdopodobniej tax code.wczesniej jak jeszcze pracowałam to pobierali mi z wypłaty 30 funia ;/ teraz mam wogole jakis innny 75/FZ37833. Lecz dlaczego mi to przysłali i zmienili?? Moze dlatego ze przynali mi to macierzynskie??? bo z maternity allowance nie pobieraja taxu...hmm sama juz nie wiem...Chciałam tam dzisiaj zadzwonic ale nie moge znalesc numeru , jest numer do job center ale to musi byc do jakiegos oddzialu .Miałam takowy nr lecz wyrzuciłam ta karteczke bo myslałam ze juz nie bedzie potrzebny;/;/
Jak dlugo dzieczyny czekalyscie na wniosek o maternity?? ja jestem w 30 tyg teraz i powinnam dostawac od 5 grudnia macierzynskie. Czy jezeli beda z tym zwlekali to dostane jakies wyrównanie??
pozdrowionka

Do góry