reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wszystko o benefitach

karolina uwierz, że list możesz dostać po dobrych kilku tygodniach :-d my często gęsto mamy różne wpływy, a listy przychodzą jak już po kasie śladu nie ma ;-)
witam was kochane jak tak was czytam to juz mnie nerwy biora - tyle biurokracji ja mam jeszcze troche czasu ale postanowilismy ze zatrudnimy ksiegowa co prawda to kosztuje ale i tak sie oplaca - warto kobitka swietnie sie zna, ma dobra opinie ,takrze raczej skorzystam za porade 30funtow mamy jakis plan ustalic , jak bede miala jakies nowinki to was powiadomie napewno

reklama
Madziaaa mozesz cos wiecej powiwdziec o staraniu sie o becikowe w polsce? mi za kazdym razem odmowe odsylaja. maly ma prawie 5 m-cy wiec zrezygnowalismy z 500funtow :-(

witam

przeczytałam cały ten wątek by nie ponawiać pytania, ale takie jeszcze nie padło.
Moja sytuacja:
Samotna matka mieszkająca i pracująca w Polsce
Ojciec przebywający i pracujący od ponad 2 lat w Irlandii Północnej nigdy nie płacący alimentów.
Ostatnio zadzwonił i powiedział, że mało zarabia (mhm - ma tam dwa auta i dom wynajmuje :sorry: ) i że sam nie może spłacić alimentów ale może się starać o jakiś dodatek na dziecko (coś około 75 funtów tygodniowo), nawet jeśli to dziecko na stałe mieszka z matką w Polsce. Potrzebuje tylko jej akt urodzenia i nr mojego konta. Czy to jest prawdą?
W necie znalazłam tylko to:
Forum o benefitach i zasilkach w UK
http://www.benefity.org.uk/forum/viewtopic.php?f=30&t=189&sid=b1487012ac30b48d35149a59bcd924a0

różnica polega na tym że alimentów to on nie płaci i nie płacił nigdy (och przepraszam - przez 4 lata wpłacił łącznie 1500 zł :wściekła/y:)
Ponoć jedynym warunkiem jest to żebym ja nie pobierała żadnego dodatku na dziecko.
Coś mi się wierzyć nie chce w to wszystko

Ostatnia edycja:
fakt jest child benefit dodatek ktory moze on otrzymywac w Irlandii pomimo ze Ty z dzidzia bedziesz w Polsce, ale tak jak pisalas Ty nie mozesz (nie powinnas) wtedy na dzidziusia pobierac zasilku rodzinnego w kraju. Jesli on pracuje legalnie to ma prawo i z tego co ja sie orientuje to okolo 80 funtow wychodzi ale w skali miesiaca na jedno dziecko.

powiedzcie mi jak wyglada sprawa z maciezynskim.... kiedy mozna pojsc na maciezynski?? kto wyplaca pieniazki teraz bo z tego co sie dowiedzialam to tylko pracodawca... i w jaki sposob sie to wsyztsko oblicza....

mam klopot z pracodawca bo obcial mi godziny i boje sie ze nie bede sie kfalifikowac do maciezynskiego:-:)-(

pomocy

reklama
tego to niestety nie wiem, w takim przypadku nalezy zadzwonic do inland revenue i tam powinni ci powiedziec. Swoja droga zastanawiam sie czemu ci zmiejszono godziny? co wiem to powinni ci przedstawic propozycje i ty sie na nia zgadzasz lub nie. troche mi sie to wydaje bezprawne , ze obcieli ci od tak.

Do góry