reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Wszystko o benefitach

reklama
beaa mam problem z wypełnieniem tej aplikacji, może wiesz czy musze wypełnić part3 o childcare costs-help for working parents, co to w ogóle jest child care provider, nie wiem czy mam to wypełniac czy tez nie?:wściekła/y::wściekła/y:
Dodam,że nigdy nie miałam żadnych benefitów i oczekuje pierwszego dziecka (11.11),więc włąsnie nie wiem czy to wypełniać.Wszystko juz tak to wypełniłam i stanełam na tym childcare provider, jesli bys miała jakies informacje na ten temat byłabym wdzięczna.
Pozdrawiam:tak:

Witam. Mam pewien problem. Jestem w 30 tyg. ciąży. Pare godzin temu zostałam zwolniona z pracy, ponieważ byłam 3 razy nieobecna ze względu na złe samopoczucie... Zasady agencji dla której pracowałam... 3 razy i spadaj... nawet jeśli jesteś w ciąży. Swoją drogą zamierzam oczywiście dowiedzieć się, czy mogli tak postąpić, czy nie. Z tego też względu mam parę pytań apropous maternity allowance i innych benefitów, niestety koleżanki które mają dzieci już nie pamiętają jak, gdzie i kiedy należy się o nie ubiegać. No więc... co DOKŁADNIE potrzebuję wysyłając aplikację na maternity allowance - jakie dokumenty, jakie dodatkowe informacje mogę wpisać odrazu, proszę o jakąkolwiek pomoc, będę niezmiernie wdzięczna. Szczególnie, że jestem w trakcie zmiany wynajmowanego pokoju na dom, a wycofać się nie mogę, zresztą nie chcę, warunki w jakich obecnie mieszkam są.... !!! czy jest coś jeszcze o co mogę się starać ??? Wiem oczywiście że wszystkiego mogę się dowiedzieć w urzędach, ale w końcu po co są rodaczki które są na bierząco.... Serdecznie pozdrawiam :-)

mousefish
KOMU PRZYSŁUGUJE?
O Maternity Allowance możesz się starać jeśli:
[FONT=Tahoma, Arial]•[/FONT] jesteś zatrudniona ale nie przysługuje Ci Statutory Maternity Pay
[FONT=Tahoma, Arial]•[/FONT] jesteś samozatrudniona (self-employed) i regularnie płacisz składki na ubezpieczenie klasy II (Class II National Insurance Contribution - NICs) lub posiadasz zaświadczenie o zwolnieniu z obowiązku opłacania składek na ubezpieczenie z powodu niskich dochodów czyli tzw. Small Earnings Exception Certificate
[FONT=Tahoma, Arial]•[/FONT] w ciągu 66 tygodni poprzedzających datę porodu przepracowałaś co najmniej 26 tygodni
[FONT=Tahoma, Arial]•[/FONT] przez 13 tygodni z 66 tygodni poprzedzających datę porodu zarabiałaś co najmniej £30
ILE MOŻNA OTRZYMAĆ?
Maternity Allowance będziesz otrzymywać przez okres 39 tygodni w wysokosci £117.18 tygodniowo lub 90% tygodniowych zarobków (przed opodatkowaniem) - otrzymasz tą stawkę, która będzie niższa.
JAK SIĘ UBIEGAĆ I GDZIE?
Aby ubiegać się o Maternity Allowance należy po 26-tym tygodniu ciąży wypełnić formularz MA1 i wysłać go do Jobcentre Plus.
JAK ODEBRAĆ ZASIŁEK?
Maternity Allowance może być wypłacane co tydzień lub co 4 tygodnie na konto bankowe.
JAK MA WPŁYWA NA INNE ZASIŁKI?
Pobieranie MA może spowodować zmniejszenie, a nawet wstrzymanie niektórych zasiłków takich jak:
[FONT=Tahoma, Arial]•[/FONT] Incapacity Benefit
[FONT=Tahoma, Arial]•[/FONT] Carer`s Allowance
[FONT=Tahoma, Arial]•[/FONT] Bereavement Support
[FONT=Tahoma, Arial]•[/FONT] Income Support
[FONT=Tahoma, Arial]•[/FONT] Jobseeker Allowance - zostanie wstrzymany
ZMIANA OKOLICZNOŚCI
Pobyt w szpitalu, domu opieki lub podjęcie pracy jako wolontariusz nie mają wpływu na MA, W innych przypadkach należy powiadomić Jobcentre Plus.
CO JESZCZE POWINNAŚ WIEDZIEĆ
Najwcześniej możesz zacząć otrzymywać MA na 11 tygodni poprzedzających tydzień, w którym dziecko ma sie urodzić. Najpóźniej MA możesz zacząć otrzymywać następnego dnia po urodzeniu dziecka. Jeśli dziecko urodzi się wcześniej niż 11 tygodni przed właściwym terminem, MA będzie wypłacane od następnego dnia po urodzenia dziecka. Jeśli nie kwalifikujesz się do otrzymania MA, The Social Security w Job Centre Plus sprawdzi czy przysługuje Ci Incapacity Benefit.

:

Dziękuję za szybkie odpowiedzi. Zapomniałam wspomnieć, że przysługuje mi maternity allowance - spełniam wszystkie warunki. Nie pobieram żadnych innych benefitów, nie interesowałam się tym, nie potrzebowałam ich, wiem jednak, że należały mi się. Miałam z moją drugą połówką niskie zarobki, duże opłaty za mieszkanie, no i od 30 tygodni dzidzię w drodze:tak:. Mam NIN i HO. Mój partner tylko NIN, ale w tym tygodniu zamierzamy wysłać aplikację do HO. Chciałabym jednak prosić o radę te mamy, które miały problemy z otrzymaniem maternity allowance w ''normalnym terminie'', i o jakie dodatowe informacje zostały proszone, chciałabym to wszystko zebrać i wysłać razem z aplikacją. Zależy mi na tym ponieważ poznałam już na czym polega praca angielskich urzędów - na zwrot podatku czekałam przeszło pół roku... a dzwoniłam i upominałam się prawie codziennie. Dlatego też zależy mi bardzo na informacjach nie zaczerpniętych z broszór, ale z Waszych doświadczeń.

mousefish Przykro mi w tym Ci juz nie pomogę, mam płacone Maternity leave przez pracodawce i nie robiłam nic aby go dostac tylko powiedziała pracodawcy że jestemm w ciąży i że z dniem 1.09.08 chce iśc na macierzyński.I to było tyle.
Nie mam pojęcia jak jest z urzędami, ale wiem że długo sie czeka, ja na rezydenta czekałam pół roku i na zwrot paszportu tez tyle samo:wściekła/y:, więc doskonale wiem jak to jest

mousefish wiem ze chcesz uniknac urzedow ale czasami lepiej pojsc do jobcenter i tam ci wszystko ladnie wytlumacza. Zreszta i tak musisz tam isc albo zadzwonic zeby przyslali ci formulaz na MA. Mam nadzieje ze trzymasz wszystkie twoje payslipy bo bedziesz potrzebowac ich chyba 15 (te z najlepsza wyplata), wiadomo ze HO, NIN, MATB1 od poloznej. MA mozesz dostawac/wyslac 11tyg przed porodem, tzn zanim ci pieniazki przysla to troszke potrwa ok 4tyg ale za to wyplaca ci wstecz. Mozesz rowniez starac sie o Housing benefit. Ale tak jak na poczatku w job center wszystko powinni ci ladnie wytlumaczyc :tak: Ja tez nigdy nie potrzebowal zadnej zapomogi az nagle sie pokielbasilo i tez stram sie o to co mi nalezne :sorry2:

zapomnialam dodac, niech twoj kochany szybko wysyla o HO bo ja czekalam 2miesiace, a bez tego zadnego zasilku nie chcieli mi przyznac :( Ciebie jezeli zwolnili to potrzebujesz P45.

reklama
Dziękuje Wam bardzo. Że też nam przyszło żyć z dala od naszego kraju, który nam nic nie daje ani nie pomaga... za to wiedziały byśmy na czym stoimy... czyli generalnie na niczym:sorry2: Tak czy siak ten nasz ''nowy'' kraj daje nam o wiele więcej, więc nie nażekam, tylko się troszkę martwię bo już nie mam jakoś sił walczyć z tutejszymi urzędami, pracodawcami itp... szczególnie że zostałam zwolniona z pracy poraz drugi. Pierwszy raz jak powiedziałam o ciąży... niestety nie znalazłam w moim mieście prawnika, który wynagrodzenie odebrałby sobie później. W citizen też nie mieli nikogo kto by mógł się tym zająć. Tak więc draniowi upiekło się. Aha, w job centre byłam, aplikację mam, czekam na SMP1, napiszę jeszcze krótki list w którym grubym drukiem dopiszę, że zasiłków żadnych nie pobieram, ani tu ani w polsce, więc jak będą pytać o dodatkowe informacje to im głowy poukręcam, a każdy sąd mnie uniewinni:-D

Do góry