reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Wspolnie czekajmy na 2 kreseczki- na pewno sie uda!

India u mojego Filipa co wyszly mu dolne jedynki jak mial 4 miesiace to dopiero je widac konkretnie bo wczesniej tez byly maluskie [emoji14]

Napisane na SM-G900F w aplikacji Forum BabyBoom

reklama
Zdrówka dla wszystkich chorowitkow :* U nas póki co odpukać nawet kataru nie było i mam nadzieję że tak jeszcze długo zostanie ;)
Byłam dziś z Adą na kontrolnej wizycie u pediatry. Waży 7360 i stwierdziła że mogłaby więcej. W sumie trochę w szoku jestem bo na jakąś chuda to ona mi nie wygląda. To serio jest mało ? Za tydzień będzie mieć 7 miesięcy. Pamiętacie ile ważyły wasze maluchy w tym czasie ? Mówiła mi żebym się zastanowiła czy jej mm nie podać. No bez jaj sobie myślę. W centylach idzie ok więc niech spada. Wkurza mnie już ona z resztą bo ma jakieś chore teorie i chyba ją zmienię.
Franek waży 7150 a z kolei na tłuściocha nie wygląda Ale on długi jest, chyba wysoki będzie

E no niech nie przesadza co za lekarz durnowaty, mojej znajomej córka na rok ledwo 9 ma więc ejze. Normalna waga.

Zdrowia Wam życzę dziewczyny. Ja mam szkolenie biznesowe od tygodnia ponad więc nie mam czasu.

O Igiemu wreszcie ząbek wyszedł :)

Napisane na PRA-LX1 w aplikacji Forum BabyBoom
gratuluje ząbka

India u mojego Filipa co wyszly mu dolne jedynki jak mial 4 miesiace to dopiero je widac konkretnie bo wczesniej tez byly maluskie [emoji14]

Napisane na SM-G900F w aplikacji Forum BabyBoom
Nie w temacie ale kiedyś pytalas:-)

Rodzice bardzo często martwią się o „stulejkę” u swojego malucha. To jeden z najczęściej podnoszonych tematów podczas wizyty niemowlaka u pediatry. Od razu Was uspokoję
1f607.svg
. Większość chłopców rodząc się, ma fizjologiczną stulejkę lub niemożność odciągnięcia napletka.
Dlaczego tak jest
2753.svg
2753.svg
2753.svg
Napletek z żołędzią są naturalnie sklejone. W miarę wzrostu prącia w ciągu pierwszych 3-4 lat życia pod napletkiem gromadzą się złuszczone nabłonki czyli tzw. mastka. To właśnie mastka powoduje sukcesywne oddzielanie żołędzi od napletka. U ok. 9 na 10 chłopców w 3 roku życia można już odprowadzić napletek.
1f44c.svg

Jak w takim razie pielęgnować zewnętrzne narządy płciowe u chłopców
2753.svg
2753.svg
2753.svg

Przede wszystkim trzeba pamiętać, że zewnętrzne narządy płciowe męskie u niemowlęcia podlegają takim samym zasadom higieny jak pozostała jego część ciała.
1f6bf.svg
1f6bf.svg
1f6bf.svg
Czyli normalnie myjemy i osuszamy ręcznikiem. Pod napletkiem gromadzić się może niewielka ilość moczu, złuszczający się nabłonek i wydzielina gruczołów żołędzi (mastka). Jeżeli nie będzie ona usuwana podczas kąpieli, może prowadzić do stanu zapalnego.
26a0.svg

3 proste zasady jak myć napletek:
2714.svg
Każdego dnia
2714.svg
W trakcie kąpieli
2714.svg
Odciągając MAKSYMALNIE do pierwszego oporu.
Dlaczego nie wolno odciągać napletka na siłę
2753.svg
1f6ab.svg
1f6ab.svg
1f6ab.svg

Metodą „na siłę” uszkadzamy naskórek powodując jego pękniecie. Prowadzi to do ponownego sklejenia się, a czasem nawet zrostu z żołędzią i w konsekwencji do blizn. I wtedy wizyty u urologa albo chirurga murowane. Trzeba więc uzbroić się w cierpliwość i delikatność.
1f642.svg

Autor wpisu: Doktor Ola

India zdrówka dla Ady i dla Ciebie
Nuśka ja w ciazy miód, imbir , cytryna, maliny , tantum werde i syrop isla na kaszel
Gardło można tez sola płukać

Franek waży 7150 a z kolei na tłuściocha nie wygląda Ale on długi jest, chyba wysoki będzie
No moj tak samo teraz wazy moze ponad 9 albo mniej bo wazylam go jak tylko raczkowal jeszcze
To mial na 8 mies wlasnie 9 kg.
A na 4 wazyl 7.5 kg niby różnica 3 miesiecy między Adki waga i tez szczupły od poczatku jest i lekarka zawsze mowila ze waga sliczna wiec nie wiem jak to jest.
Ale on tez szybko na brzuch sie przewracal i pelzal wiec na bank zgubil do 6 cos
Kazdy jest inny uwazam ze Ada ladnie wazy.
A ta lekarz przesadza
A jak Ada zaczela raczkowac to teraz waga bedzie w miejscu stala.
Ale oatstnio powiem ze sie przerazilam lekko wiem ze sa dzieci szczuple i grubiutkie i to normalne u malucha ale bylam w sklepie i zgadalam sie z taka Panią i ona do mojego malego do wozka cos zaczela gadac a ja chciałam do jej synka cos powiedziec patrze a tam siedzi chlopczyk w wieku mojego no taki gruby ze wygladal jak typowo maly sumo..udalam ze mnie to nie dziwi i tyle ale zdrowy itp hmm ..

A z tą waga to kwestia osobnicza. Jeśli się w centylach zgadza tzn jeśli np nie ma sytuacji ze była w 70 a spadła drastyczniue to nie ma się co martwić. Każda z nas choćby na forum ma inna budowę a co za tym idzie wagę
Jeśli czujesz ze się z pediatra nie dogadujesz a masz możliwość to zmień
Nie przyjmuj się mój Franek nie ma niedowagi tylko na piersi jest "bo ja czuję moc karmienia" ( tak mi sie skojarzyło ostatnioi znajoma mi zabawny link podesłała o karmieniu ;)
A i tak sie pytaja czy zamierzam go dokarmiac po kiego licha nie wiem

reklama
A z tą waga to kwestia osobnicza. Jeśli się w centylach zgadza tzn jeśli np nie ma sytuacji ze była w 70 a spadła drastyczniue to nie ma się co martwić. Każda z nas choćby na forum ma inna budowę a co za tym idzie wagę
Jeśli czujesz ze się z pediatra nie dogadujesz a masz możliwość to zmień
Nie przyjmuj się mój Franek nie ma niedowagi tylko na piersi jest "bo ja czuję moc karmienia" ( tak mi sie skojarzyło ostatnioi znajoma mi zabawny link podesłała o karmieniu ;)
A i tak sie pytaja czy zamierzam go dokarmiac po kiego licha nie wiem
Stara epoka pewnie takie glupoty gada xD
Ja to omijam takie cos szeeeerokim lukiem :-)
Dobrze ze jesteśmy na czasie i wiemy ;)
I zgadzam się nie ma takich samych ludzi.
Ale Franio ma piekna wagę :-)

Ostatnia edycja:
Do góry