reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Wspolnie czekajmy na 2 kreseczki- na pewno sie uda!

reklama
Dzień dobry.
Wczoraj moja panna zasnela o 23:30 u nas w sypialni a w tym samym czasie tatuś padł w pokoju obok i nie mogłam go dobudzic żeby ją przeniósł więc dziś spałyśmy razem :) już nie pamiętam kiedy spałyśmy razem ale ona tak słodko śpi więc co się przekręcalam to na nią chwilę patrzyłam :)

Dziewczyny u nas dziś dzień piernikowy a co za tym idzie potrzebuje sprawdzonego przepisu na pierniczki żeby były miękkie. Miałam taki przepis ale przepadł.... Do 11 macie czas hehe

Napisane na E2303 w aplikacji Forum BabyBoom
 
Anka, nie znam zadnego :p poszukaj w necie, zwykle pod przepisami sa komentarze

Radek tez spal u nas w pokoju,ale przynieslismy mu jego namiot i materac z lozka

Adrianka [emoji173] 24.09.2016
godz. 10:20
2870 g, 53 cm
 
Ja nie lubię pierniczkow wiec nie mam przepisu.

Mnie mąż wkurwil jak zwykle rano.

atdctrd8ammce1aq.png
 
Pierniczki

1,5 kg maki
3 łyżeczki sody oczyszczonej

razem wymieszać

2.

0,5 kg miodu
0,5 kg margaryny
0,5 kg cukru
rozpuścić i zagotować

3.

2 łyżki kakao
paczka przyprawy piernikowej (np Prymat)
2 łyżki dżemu lub marmolady
6 jaj

Do rozpuszczonej, zagotowanej masy dodać kakao, przyprawę, dżem. Całość wlać do maki z sodą i wymieszać. dodać całe jaja i znów wymieszać. Wstawić na 12 h do lodówki. Ciasto będzie wydawało się trudne do wyciągnięcia z miski ale tak ma być. Wyciągać partiami, rozwałkować na ok 0,5 cm (nie trzeba podsypywać mąką) wykrawać pierniki. Piec ok 8 min w 190 stopniach. powstaje 200-300 sztuk w zależności od foremek i wałkowania.
 
reklama
Anka to jest dobry sprawdzony przepis robię z niego od 3 lat. Jest tylko jedno ale... Trzeba na 12 godz do lodówki ciasto. Ja zwykle robię wieczorem i na noc do lodówki.
 
Do góry