reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wrześniówki u lekarza.

Fasolka35 - na pewno zabiegi łyżeczkowania wpłynęły na szyjkę, nie ma co liczyć, że nie. Zapytaj o ten szew, o którym pisałam, a nie krążek.

Ale szyjkę można też zbadać podczas badania USG, poproś lekarza to Ci pokaże gdzie to jest i na co patrzeć. :tak:

W usg tez .... pewnie teraz na usg to krazek zobacze:-p a dlatego mam krazek (tak mi lekarz tlumaczył)ze ten szew teraz mało kiedy zakładaja bo jest bardziej inwazyjny i w znieczuleniu trzeba go zakładac a krazek na zywca zakładaja :sorry: i choc stracha miałam to nic nie boli zakładanie i trwa to dosłownie chwilka:tak: choc to pewnie zalezy od lekarza ktory to robi.... no i szew jest darmowy a za krazek trzeba zapłacic ....

reklama
Fasolka35 - w świecie krążek uważany jest za wynalazek prahistoryczny, tam wszędzie zakładają szew. Fakt i to jest bardzo ważne, że u nas wielu lekarzy sprawdza, bada i dba o to, a w świecie niekoniecznie, często na szew jest za późno. :confused2:
No to teraz nie pozostało Ci jak odpoczywać i dbać o siebie, dobrze, że dzieciaki już takie starsze są. :tak:

Fasolka35 - w świecie krążek uważany jest za wynalazek prahistoryczny, tam wszędzie zakładają szew. Fakt i to jest bardzo ważne, że u nas wielu lekarzy sprawdza, bada i dba o to, a w świecie niekoniecznie, często na szew jest za późno. :confused2:
No to teraz nie pozostało Ci jak odpoczywać i dbać o siebie, dobrze, że dzieciaki już takie starsze są. :tak:

Ja bym powiedziała ze odwrotnie jest bo krazek wyparł szew..

[h=2]Niewydolność szyjki macicy w ciąży może powodować przedwczesny poród[/h]

ciąża, infekcje pochwy, pessar, poród przedwczesny, szyjka macicy
[h=5]Niewydolność szyjki macicy i jej skracanie się w ciąży może spowodować poród przedwczesny. Aby temu zapobiec, lekarz może wtedy zaproponować ci założenie specjalnego krążka, który nazywa się pessar i zastąpi niemal całkowicie szew szyjkowy. Krążek hamuje skracanie się szyjki macicy.[/h]

AAA

Szyjka macicy, która skraca się w ciąży, potrzebuje pomocy, w innym razie grozi ci poród przedwczesny. Pessar (właściwie pessar kołnierzowy) to okrągły, elastyczny krążek wykonany z silikonu. Zakładany jest na szyjkę macicy, co ma zahamować jej skracanie się i zapobiec porodowi przedwczesnemu. Jeśli ginekolog prowadzący ciążę uzna, że założenie pessaru jest konieczne, nie masz się czego obawiać – to prosty zabieg wykonywany w gabinecie lekarskim. Założenie krążka jest niemal bezbolesne, nie wymaga podawania środków znieczulających, nawet tych działających miejscowo. Czasem ciężarna może odczuwać lekki dyskomfort, ale mija on szybko. I właśnie z powodu tego, że pessar jest mniej inwazyjną metodą leczenia niewydolności szyjki macicy, zastąpił on niemal całkowicie szew szyjkowy, zakładany w znieczuleniu ogólnym.

przede wszystkim gratuluję udanych wizyt:):)

Pok, Martusia
ja ostatnio juz mialam gadane przez gin, ze mam mięciutką szyjkę i zaczyna mi sie bardzo często stawiać brzuch a to moze spowodować skracanie szyjki

Fasolko te wszystkie rzeczy tak ale też skracanie szyjki moze byc powodem to jak np nosi się ciężkie rzeczy, brzuch się stawia, zbyt wielka intensywność dnia maly odpoczynek...skurcze, stawianie się brzucha... moja gin nie bada na fotelu do 16 tc a dlugość szyjki ocenia przez usg dopochwowe:) daje 100% dwarancji i wylicza ile mm ma szyjka :tak: także nie musi być badania gin, zeby sprawdzic szyjkę... przez brzuch raczej tego nie widać... i dlatego ja mam i usg i saqmolot:-)

Pajka pewnie masz racje z tym ze mi w szpitalu przy usg jak miał lekarz robic i zapytałam go czy normalne czy dowcipne to powiedzał mi ze na dopochwowe to za wysoka ciaza, zreszta mało wazne jak wazne ze to kontroluja i w pore wyłapuja .A u mnie pewnie duza role miały te zabiegi i to ze brzucholek mi sie czesto napinał bo dzwigac nie dzwigałam , jutro mam wizyte zobaczymy co mi powie .A za tydzien połowkowe normalnie nie moge sie doczekac:-p.Jestem chyba jedna z niewielu ktora płci nie zna:eek:

Fasolka to dziwne... bo ja w poprzedniej ciaży jak bylam w 28 tc i wylądowalam w szpitalu ze skracajacą sie szyjką mialam wlasnie usg dowcipne robione... potem kontrola byla w 30 tc

No ja tez byłam w szoku bo byłam pewna ze dowcipne zrobia ale robiac mi normalne usg lekarz w szpitalu powiedział ze widac ze szyjka nieciekawa a potem mnie jeszcze badał i powiedział ze masakryczna a nie tylko nieciekawa:szok: , zreszta moj jak do niego poszłam z tymi plamieniami w ten sam dzien co sie pojawiły tez powiedział ze szyjka brdzo słaba(badał mnie tylko) i natychmiast do szpitala nastraszyli mnie strasznie:shocked2:

Bedac w szpitalu lezałam na sali z kobieta w tym samym tygodniu ciazy co ja i dostała krwotoku ,na usg wyszło ze dzidzi serduszko nie bije i musiała urodzic ,w ciazy miała wszystko ok tylko z powodu wieku miała tydzien wczesniej aminopunkcje ktora prawdopodobnie była powodem tego co sie stało .....ciezki psychicznie był ten pobyt w szpitalu

Ostatnia edycja:
reklama
Marta no to super, że wszystko ok ;)

Lilianna szpilki schowane

Napiszę Wam kochane, ale jakoś mi się nie chce ;) zmęczona jestem...
Ale tak w skrócie:
Moja córunia nadal jest córunią :) kobietką z długmi nogami. Ja do lekarza, że nie ma innej opcji jak rośnie kobietka. Wszystko wymierzone i wszystko ok oraz na swoim miejscu. Profilek superaśny. Ma ponad 20cm i pół kilograma. Markery wszystkie super.
Nie mogłam się powstrzymać ze śmiechu jak słyszałam bicie serca, tętnicy, nawet pępowiny...
Malutka od razu ustawiła się przodem - grzeczna dziewczynka.
Obudziliśmy ją i przecierała oczka, potem groziła piąstką, a następnie coś mówiła :D
Przed wejściem otrzymałam jeszcze 3 kopy w brzuch i po raz pierwszy poczułam to ręką.

Trzymam kciuki za jutrzejsze wizyty &&&&&&&&&&&&&&&&&

Do góry