reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wrześniówki u lekarza.

Pajka nie strachaj się ;) Jutro się dowiesz co i jak i pewnie będziesz spokojniejsza.

Lilianna słodziak na tym zdjątku, jakie wyraźne - super

Stokrotka spróbuj się uspokoić i czekaj cierpliwie na wizytę, albo zadzwoń do swojego lekarza lub się przejdź wcześniej

Lenka gratuluję córeczki :) a może okopuje Cię żebyś zabrała się wreszcie do nauki ;)

Dzisiaj czekam na wyniki i na prenatalne połówkowe jak na szpilkach, a to jeszcze tyle godzin ;/
a jutro po południu odbieram kolejne wyniki.

reklama
Dzięki dziewczyny za kciuki - liczę czas do 16.00 :)))
Za pozostałe wizytujące &&&&&&&&&&&&&& zaciśnięte :)

Cyniczna, Ansure - gratuluję zdrowych dzieciaczków.
Misia - gratki bliźniaków.
Martusia i Lilijanna - gratuluję córeczek :)))

Pajka i Stokrotka
- trzymam kciuki aby wszystko było ok :)))

o rany tyle kciuków to nikt za mnie nawet na egzaminach nie trzymał - dziękujemy! :)

dobra, do rzeczy: wizyta się opóźniła o 30min. ale weszłam, doktorek spojrzał w kartę, w wyniki - jest wszystko dobrze. sprawdził jak macica rośnie i do mnie ze śmiechem - ale ma Pani piłę w brzuchu, będzie duży dzidziuś!. ciśnienie też dobre, waga ok. w sumie na tej wizycie za wiele się nie dowiedziałam nowego, teraz mam przyjść 28 maja i komplet badań do zrobienia a usg w 22tc będziemy robić. chciałam jakoś wcześniej ale doktorek nieugięty ;/

strasznie się cieszę, że wszystko dobrze! od razu mi lepiej na duszy :). a no i czekamy na ruchy ;)

i &&&&& za wszystkie mamusie które mają wizytę później.

Skracającej się szyjki nie można czuć, można przypuszczać, mieć wewnętrzne odczucia, ale bez fachowego badania to można gdybać, dlatego dziewczyny na każdej wizycie zadać pytanie o szyjkę, to bardzo ważne, czy długa i czy zamknięta.

Pajkaa - życzę byś się o swoich odczuciach myliła, no i spróbuj ograniczyć noszenie Sebka. :tak:
stokrotka.af - myśl pozytywnie, jeżeli ten syrop na przeczyszczenia był dla kobiet w ciąży to nic się stać nie może, na przyszłość spróbuj może czopki glicerynowe. Będzie dobrze. :tak:
do_ti - będzie dobrze, także szpilki schowaj głęboko do szafy :tak:
demetrios - również kciuki, do 16 jeszcze chwilka ;-)
marta_o_89 - i dobrze, że lekarz tak postanowił, od razu wtedy zrobi Ci połówkowe, dokładne badanie, a im mniej naświetlania tym lepiej dla dzidzi. Super, że wszystko ok.

Dziewczyny dziękuję za pochwały :tak:

gratki za udane wizyty :tak:
syrop to lactulosum, czyli dla ciążówek właśnie...
ja nie mam możliwości kontaktu telefonicznego z ginkiem bo chodzę na NFZ i baba, która mnie prowadzi jest "straszna" :no:
cóż do jutra jkaoś wytrzymam, 3majcie kciukasy jutro o 16:30 mam to usg, oby było ok...

gratki za udane wizyty :tak:
syrop to lactulosum, czyli dla ciążówek właśnie...
ja nie mam możliwości kontaktu telefonicznego z ginkiem bo chodzę na NFZ i baba, która mnie prowadzi jest "straszna" :no:
cóż do jutra jkaoś wytrzymam, 3majcie kciukasy jutro o 16:30 mam to usg, oby było ok...

ja też na NFZ i doktorek super. a w jakim sensie straszna? wygląda jak buka? przecież zawsze można zmienić. myślałaś o tym?

starej daty, nawet męża do gabinetu nie chciała wpuścić :wściekła/y:, zawsze wygłasza jakieś durne uwagi :no:
są w przychodni tylko 2, i głupio tak w połowie zmieniać i iść do tej drugiej, przecież się znają....

Skracającej się szyjki nie można czuć, można przypuszczać, mieć wewnętrzne odczucia, ale bez fachowego badania to można gdybać, dlatego dziewczyny na każdej wizycie zadać pytanie o szyjkę, to bardzo ważne, czy długa i czy zamknięta.

Pajkaa - życzę byś się o swoich odczuciach myliła, no i spróbuj ograniczyć noszenie Sebka. :tak:

stokrotka.af - myśl pozytywnie, jeżeli ten syrop na przeczyszczenia był dla kobiet w ciąży to nic się stać nie może, na przyszłość spróbuj może czopki glicerynowe. Będzie dobrze. :tak:
do_ti - będzie dobrze, także szpilki schowaj głęboko do szafy :tak:
demetrios - również kciuki, do 16 jeszcze chwilka ;-)
marta_o_89 - i dobrze, że lekarz tak postanowił, od razu wtedy zrobi Ci połówkowe, dokładne badanie, a im mniej naświetlania tym lepiej dla dzidzi. Super, że wszystko ok.

Dziewczyny dziękuję za pochwały :tak:

Masz racje co do szyjki tego odczuc sie nie da dlatego wczesniej dziwiłam sie jak dziewczyny pisały ze nie maja przy wizytach badan na fotelu:eek: bo jak inaczej to sprawdzic ,u mnie na wczesniejszej wizycie wszystko ok było a po trzech tyg masakra:crazy:.

Szacuje się, że niewydolność cieśniowo-szyjkowa dotyczy 0,1-1,8% ciąż[SUP][1][/SUP].
[h=2]Etiologia[edytuj][/h]W etiologii niewydolności cieśniowo-szyjkowej bierze się pod uwagę trzy główne grupy czynników:

• wrodzone
  • urazy, np. przebyte zabiegi ginekologiczne na szyjce macicy (najczęściej): operacja kleszczowa, ręczne wydobycie łożyska, sztuczne poronienie, wyłyżeczkowania macicy, rozległe elektrokonizacje, amputacja szyjki macicy
  • czynniki hormonalne i biochemiczne niewydolność czynnościowa)
Zidentyfikowano następujące czynniki ryzyka niewydolności cieśniowo-szyjkowej:

• wystąpienie niewydolności cieśniowo-szyjkowej w poprzedniej ciąży
  • Przedwczesne pęknięcie pęcherza płodowego (PROM) w poprzedniej ciąży
  • konizacja szyjki w wywiadzie
  • wewnątrzmaciczna ekspozycja na dietylstilbestrol
  • wady wrodzone macicy

I ja tak sie zastanawiam czy u mnie powodem nie jest to ze
-w drugiej ciazy łozysko całe nie wyszło i byłam czyszczona tz łyzeczkowana
- marwa ciaza i zabieg lyzeczkowania

reklama
Fasolka35 - na pewno zabiegi łyżeczkowania wpłynęły na szyjkę, nie ma co liczyć, że nie. Zapytaj o ten szew, o którym pisałam, a nie krążek.

Ale szyjkę można też zbadać podczas badania USG, poproś lekarza to Ci pokaże gdzie to jest i na co patrzeć. :tak:

Do góry