reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wrześnióweczki

Przy synku bralam juz pol roku wczesniej femibion i całą ciążę go łykałam i zawsze na usg był duży. Urodzony w 36 tc ważył 3380 i lekarze byli w szoku, ze taki duży a przecież niedonoszony:) Pomimo wagi i niezlego terminu porodu (pierwszy raz na porodowce bylam w 23tc) nie ominęły go typowo wcześniacze komplikacje :no:

reklama
Dziewczyny, bierzecie jakieś leki / suplementy z tytułu ciąży? Ja mam całą litanię ;-)
Mój ginekolog zapisał mi duphaston 3xdz na podtrzymanie, magne B6 3xdz przeciw skurczom macicy, encorton 1xdz przeciw odrzuceniu zarodka, acard 1xdz przeciwzakrzepowo i na lepsze dotlenienie zarodka, kwas foliowy 15mg 1xdz. Raz w tygodniu do końca 10-go tygodnia ciąży muszę też brać diostinex bo mam za wysoki poziom prolaktyny.
Muszę jeszcze dopytać czy mogę bezpiecznie łykać probiotyki ginekologiczne i żurawit (skłonność do częstych infekcji) oraz kwasy omega 3-6-9 (azs).
Jeśli nie będzie potrzeby, to w tej ciąży nie będę stosować żadnego zestawu dla ciężarnych bo już kilka razy spotkałam się ze stwierdzeniem, że wtedy dzieci są dużo większe. Wiem to też z autopsji ;-)
Serio masz brac diostinex? Ja czytalam ze nie mozna go brac w ciazy. Sama bralam go przed ciaza. Na ulotce pisze ze na miesiac po odstawieniu trzeba przerwac starania zeby czasem nie zajsc

Kornelia38, moje cialo w ogole nie wiem jak zareaguje, bo z racji autoimmunologicznej choroby tarczycy mam podwyższony poziom przeciwciał i one mogą zwalczać zarodek. Na szczęście ostatnio spadły.

Dziewczyny ja chodzę do endo prywatnie i bylam u niej 2 tyg.temu a jutro mam powtorzyc bad.i do niej dzwonić, bo mówiła, ze teraz trzeba monitorowac wszystko często. A tsh się tak nie przejmujcie jeśli ft3 i ft4 ok.
Ja mam niskie tsh (terax na lekach 0,450 a jeszcze 4 mce temu 0,001),a ponoć w ciąży jeszcze spada więc tez się trochę stresuję tą tarczycą. Ale ponoc w ciąży choroby autoimmunolog.mogą się wyciszyć :)

Serio masz brac diostinex? Ja czytalam ze nie mozna go brac w ciazy. Sama bralam go przed ciaza. Na ulotce pisze ze na miesiac po odstawieniu trzeba przerwac starania zeby czasem nie zajsc
No serio...nie kwiestionuję tego co mówi ginekolog bo się na tym nie znam...
Może znaczenie ma odpowiednio niska/wysoka dawka? Nie wiem...

HappyMum89 - ja brałam Dostinex od 15.12 do 04.01. Na hiperstymulację. Ale wtedy jeszcze nie wiedziałam, że jestem w ciąży.

Kornelia38, jak mowi, ze brać to bierz i nie martw się. Oczywiście jezeli mu ufasz :) ja swojemu ufam, a jeszcze bardziej mojej endo. Zresztą oni prowadzą mi ciążę razem. I np.zdecydowali, ze mam brac metforminę (gluckophage), choć inni lekarze odstawiają. Wg nich mam większe szanse by donosić na metforminie, więc grzecznie łykam :)

Dziewczyny, wczorajsze plamienie się nie pojawiło, choć dziś znów mialam zaparcie. Po tym wczorajszym M.pojechal do apteki po test. Wiem, ze to marne uspokojenie, ale zawsze. Wcześniej testy byly blade (ostatni w sb) a wczoraj wieczorem intensywna, tłusta krecha, więc beta rośnie. Zresztą nadal mam mdłości, więc chyba jest ok. Jutro wizyta:biggrin2:

No ok lekarz chyba wie co robi.
Dziewczyny, wczorajsze plamienie się nie pojawiło, choć dziś znów mialam zaparcie. Po tym wczorajszym M.pojechal do apteki po test. Wiem, ze to marne uspokojenie, ale zawsze. Wcześniej testy byly blade (ostatni w sb) a wczoraj wieczorem intensywna, tłusta krecha, więc beta rośnie. Zresztą nadal mam mdłości, więc chyba jest ok. Jutro wizyta:biggrin2:
Najpewniejsza jest beta hcg, jak masz mozliwość to zrób dzisiaj i powtórz za 48h, będziesz miała pewność, że wszystko jest oki.
Ponieważ ja mam jeszcze dwa tygodnie do usg, na którym mam nadzieję zobaczyć już zarodek i usłyszeć tętno, to na ten czas chciałam się uspokoić i wczoraj poszłam zrobić betę, wyszła wysoka bo 4139 czegoś tam. Ale w piątek zrobię drugi raz i mam nadzieję, że już wtedy spokojnie poczekam do usg :-) :)

Ostatnia edycja:
reklama
Kornelia, robilam betę :) 26dc 55 a 28dc 171. Gin powiedzial, ze b.ladna
Więcej nie chcę robic, skoro jutro wizyta, bo dwie bety to 60 zł, a ja co dwa tyg.badam pakiet tarczycowy za prawie 100zl, kilka dni temu badalam przeciwciala za 60, gin 150, endo 120, a jeszze drogie badania typu toxo w tym mcu... także uspokoiłam się testem za 6 zł, a jutro usg. Muszę wytrzymać.

Do góry