Ja niby miałam na 23.02 , ale do tego lekarza, który miał mnie prowadzić. Ale, że od niego uciekłam i już nie biorę globulek, to chyba pójdę w tym tygodniu, żeby się upewnić, czy dalej nie muszę braćJa też we wtorek ❤
I zaczyna mnie łapać mały stresik jak przed kazda wizyta...
reklama
An-dzika96
Zaangażowana w BB
Ja w środę na 9.45. Będzie 9+5 wg OMJa też wtorek 11.45
Agnieszka19m
Fanka BB :)
Ja mam jutro 16:45Ja mam dopiero we wtorek [emoji846]
Marcelina007
Ja też w środę , będzie 9+4Ja w środę na 9.45. Będzie 9+5 wg OM
Elmo25
Zaangażowana w BB
Ja jutro też mam wizytę. 8.0 tc.To moja druga ciąża, zdecydowałam się na lekarza na nfz w szpitalu gin. U mnie to trochę skomplikowane..., w poprzedniej ciąży chodziłam panstwowo i prywatnie, więc wyrobioną opinię już mam. Pierwsze usg będzie 11 marca.Ja w poprzedniej ciąży nie miałam żadnych objawów oprócz cycków bolały jak jasna cholera ale teraz czuje,że jest inaczej,czasami mnie mdli albo boli żołądek.U mnie według apki 9+5,jutro na 17:00 mam lekarza.Już nie mogę się doczekać
Trzymam kciuki za wszystkie mamuśki jutro na wizytach!
No właśnie jak to jest z położna ? Wybieram jakąś i mam spotkania przed porodem ? Potem również ? Jeśli przychodzi przed porodem to w jakim celu, bada ? Głupie pytania ale nigdy nie miałam z tym styczności myślałam ze tylko wizyty u lekarza i koniecGeneralnie na NFZ przysługuje nam ileś tam spotkań z położna środowiskowa przed porodem. Moja położna to realizowała w formie zajęć ze szkoły rodzenia, tyle, że w Zabierzowie, wiec na to nie chodziłam. Może masz coś takiego w pobliżu?
No właśnie jak to jest z położna ? Wybieram jakąś i mam spotkania przed porodem ? Potem również ? Jeśli przychodzi przez porodem to w jakim celu, bada ? Głupie pytania ale nigdy nie miałam z tym styczności myślałam ze tylko wizyty u lekarza i koniec [emoji16]
Różnie to bywa. Ogólnie do położnej składa się taka sama deklaracje jak do lekarza rodzinnego. Teoretycznie należą się spotkania przed porodem i 4-6 po porodzie. Ale ja się z moja umówiłam, ze będzie przychodzić tylko po. I baaaardzo mi pomogła, bo była przy okazji doradcą laktacyjnym. Na tych wizytach po porodzie ogląda dziecko, waży, ogląda czy u ciebie się wszystko goi. Moja nawet czyściła małemu tego kikuta od pępowiny, smarowała mu odparzoną pupę i zmieniała pampersy. Dobra położna po porodzie to jest skarb! Zwłaszcza w pierwszej ciąży.
Nalia91
Ja polecam z całego serca szkole rodzenia. Tam się nie uczysz tylko jak oddychać podczas porodu. Prowadzące (najczęściej polozne) opowiadają o samym przebiegu porodu, SN, CC, o karmieniu piersią i pozycjach do KP, o MM, przewijaniu dziecka, ubieranie dziecka adekwatnie do pogody, o wyprawce, co zapakować do szpitala. Opowiadają o szczepieniach dla dzieci i kalendarzu szczepień. Pomagają napisać plan porodu. Opowiadają jak się zachowuje / wygląda dziecko zaraz po porodzie, co jest normą A co może niepokoić. No i można dostać sporo darmowych próbek.
Ja chodziłam od 21tc za darmo, na NFZ w przychodni. A od 34tc robiła nam raz w tygodniu KTG też na NFZ.
Ja chodziłam od 21tc za darmo, na NFZ w przychodni. A od 34tc robiła nam raz w tygodniu KTG też na NFZ.
reklama
Nalia91
Tak! Zgadzam się! U nas było podobnie. Położna była na 6 wizytach, za każdym razem oglądała dziecko, wazyla, na poczatku pomogła mi przestawić do piersi.Różnie to bywa. Ogólnie do położnej składa się taka sama deklaracje jak do lekarza rodzinnego. Teoretycznie należą się spotkania przed porodem i 4-6 po porodzie. Ale ja się z moja umówiłam, ze będzie przychodzić tylko po. I baaaardzo mi pomogła, bo była przy okazji doradcą laktacyjnym. Na tych wizytach po porodzie ogląda dziecko, waży, ogląda czy u ciebie się wszystko goi. Moja nawet czyściła małemu tego kikuta od pępowiny, smarowała mu odparzoną pupę i zmieniała pampersy. Dobra położna po porodzie to jest skarb! Zwłaszcza w pierwszej ciąży.