reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

wrześniowe mamy 2021

Ja też we wtorek ❤
I zaczyna mnie łapać mały stresik jak przed kazda wizyta... ;)
Ja niby miałam na 23.02 , ale do tego lekarza, który miał mnie prowadzić. Ale, że od niego uciekłam i już nie biorę globulek, to chyba pójdę w tym tygodniu, żeby się upewnić, czy dalej nie muszę brać ;)

reklama
Ja w poprzedniej ciąży nie miałam żadnych objawów oprócz cycków bolały jak jasna cholera😂 ale teraz czuje,że jest inaczej,czasami mnie mdli albo boli żołądek.U mnie według apki 9+5,jutro na 17:00 mam lekarza.Już nie mogę się doczekać💓
Ja jutro też mam wizytę. 8.0 tc.To moja druga ciąża, zdecydowałam się na lekarza na nfz w szpitalu gin. U mnie to trochę skomplikowane..., w poprzedniej ciąży chodziłam panstwowo i prywatnie, więc wyrobioną opinię już mam. Pierwsze usg będzie 11 marca.
Trzymam kciuki za wszystkie mamuśki jutro na wizytach!

Generalnie na NFZ przysługuje nam ileś tam spotkań z położna środowiskowa przed porodem. Moja położna to realizowała w formie zajęć ze szkoły rodzenia, tyle, że w Zabierzowie, wiec na to nie chodziłam. Może masz coś takiego w pobliżu?
No właśnie jak to jest z położna ? Wybieram jakąś i mam spotkania przed porodem ? Potem również ? Jeśli przychodzi przed porodem to w jakim celu, bada ? Głupie pytania ale nigdy nie miałam z tym styczności myślałam ze tylko wizyty u lekarza i koniec 😁

No właśnie jak to jest z położna ? Wybieram jakąś i mam spotkania przed porodem ? Potem również ? Jeśli przychodzi przez porodem to w jakim celu, bada ? Głupie pytania ale nigdy nie miałam z tym styczności myślałam ze tylko wizyty u lekarza i koniec [emoji16]

Różnie to bywa. Ogólnie do położnej składa się taka sama deklaracje jak do lekarza rodzinnego. Teoretycznie należą się spotkania przed porodem i 4-6 po porodzie. Ale ja się z moja umówiłam, ze będzie przychodzić tylko po. I baaaardzo mi pomogła, bo była przy okazji doradcą laktacyjnym. Na tych wizytach po porodzie ogląda dziecko, waży, ogląda czy u ciebie się wszystko goi. Moja nawet czyściła małemu tego kikuta od pępowiny, smarowała mu odparzoną pupę i zmieniała pampersy. Dobra położna po porodzie to jest skarb! Zwłaszcza w pierwszej ciąży.

Ja polecam z całego serca szkole rodzenia. Tam się nie uczysz tylko jak oddychać podczas porodu. Prowadzące (najczęściej polozne) opowiadają o samym przebiegu porodu, SN, CC, o karmieniu piersią i pozycjach do KP, o MM, przewijaniu dziecka, ubieranie dziecka adekwatnie do pogody, o wyprawce, co zapakować do szpitala. Opowiadają o szczepieniach dla dzieci i kalendarzu szczepień. Pomagają napisać plan porodu. Opowiadają jak się zachowuje / wygląda dziecko zaraz po porodzie, co jest normą A co może niepokoić. No i można dostać sporo darmowych próbek. :D

Ja chodziłam od 21tc za darmo, na NFZ w przychodni. A od 34tc robiła nam raz w tygodniu KTG też na NFZ. ;)

reklama
Różnie to bywa. Ogólnie do położnej składa się taka sama deklaracje jak do lekarza rodzinnego. Teoretycznie należą się spotkania przed porodem i 4-6 po porodzie. Ale ja się z moja umówiłam, ze będzie przychodzić tylko po. I baaaardzo mi pomogła, bo była przy okazji doradcą laktacyjnym. Na tych wizytach po porodzie ogląda dziecko, waży, ogląda czy u ciebie się wszystko goi. Moja nawet czyściła małemu tego kikuta od pępowiny, smarowała mu odparzoną pupę i zmieniała pampersy. Dobra położna po porodzie to jest skarb! Zwłaszcza w pierwszej ciąży.
Tak! Zgadzam się! U nas było podobnie. Położna była na 6 wizytach, za każdym razem oglądała dziecko, wazyla, na poczatku pomogła mi przestawić do piersi.

Do góry