reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

wrześniowe mamy 2021

A ja wam powiem z tymi datami om i usg, ze zawsze slyszalam, ze do konca 3 mies nie bierze sie pod uwage terminu z om...dopiero pozniej i to jak jest wiekszy czy mniejszy jak tydzien... do ksiazeczki zostal mi wpisany termin z OM przez polozna przed badaniem, wiec nawet nie wiedziala jaki termin by wyszedl z usg,ja akurat mam ten sam dzien wg om i usg, ale w necie tez znalazlam cos takiego...
"Jeśli termin porodu obliczony wg OM jest zbieżny z terminem otrzymanym w usg do 12tc, to obowiązujący jest termin porodu wg OM. Jeśli różnica w 12tc jest większa niż 7 dni, to obowiązuje termin porodu wg usg."

Jeśli to są niewielkie różnice to ok, ale są kobiety (np. ja), które maja nieregularne cykle, nawet po 40-50 dni, wiec wtedy ciężko byłoby wyznaczać tydzień ciąży zgodnie z OM. Bo to nie chodzi o termin porodu na tym etapie, ale właśnie raczej o to w którym jesteśmy tygodniu, bo obraz usg jest zupełnie inny w 6tc niż w 8 tc.

reklama
Ja już po wizycie, wszystko ok, Bobas ma ponad 3 cm, serduszko bije 176/min, a krwiak się zmniejszył :) jestem przeszczęśliwa!
IMG_5821.jpg

Dziewxzyny tak siedzę w pracy i rozmyślam....kiedy myślicie będzie nam widać brzuszek ?:) bo ja w 4 miesiącu dopiero zamierzam powiedzieć i się zastanawiam😅chociaż już teraz mam wzięty brzuch i nosze luźne ciuchy :)
Mi już teraz trochę widać brzuszek 🤭 w ostatniej ciąży rozeszły mi się mięśnie i niestety nie wróciły na miejsce. Dlatego myślę, że teraz szybciutko będzie widać 😊 idąc za przykładem dziewczyn kupiłam już w Lidlu leginsy i spodnie ciążowe 😉

@sky_84 gratuluje wizyty[emoji8]
Tez dzis mam wizytę wieczorem i lekki stresik już jest [emoji6]
Dziewczyny jak wy te ciążowe ciuszki szybko kupujecie [emoji16] ja jeszcze nawet nie pomyślałam żeby zacząć się za czymś rozglądać a wy już w szale zakupów [emoji1] muszę to zmienić! [emoji16]
Ja tez nie kupuje jeszcze [emoji6]
Dziewxzyny tak siedzę w pracy i rozmyślam....kiedy myślicie będzie nam widać brzuszek ?:) bo ja w 4 miesiącu dopiero zamierzam powiedzieć i się zastanawiam[emoji28]chociaż już teraz mam wzięty brzuch i nosze luźne ciuchy :)
Oj to juz indiwidualnie zalezy od kazdej kobiety. Ja w pierwszej ciazy ciazowe ciuchy zaczelam nosic jakos kolo 15 tygodnia. Teraz przed 12 tyg tez raczej nic nie kupuje bo mam jakies luzne leginsy w szafie wiec dopiero kupie raczej jak juz cos widac wiecej bedzie [emoji3]
A ja wam powiem z tymi datami om i usg, ze zawsze slyszalam, ze do konca 3 mies nie bierze sie pod uwage terminu z om...dopiero pozniej i to jak jest wiekszy czy mniejszy jak tydzien... do ksiazeczki zostal mi wpisany termin z OM przez polozna przed badaniem, wiec nawet nie wiedziala jaki termin by wyszedl z usg,ja akurat mam ten sam dzien wg om i usg, ale w necie tez znalazlam cos takiego...
"Jeśli termin porodu obliczony wg OM jest zbieżny z terminem otrzymanym w usg do 12tc, to obowiązujący jest termin porodu wg OM. Jeśli różnica w 12tc jest większa niż 7 dni, to obowiązuje termin porodu wg usg."
U mnie tez jest z OM wpisany na 19.09 ale ze ja 2 dni mialam pozniej owulacje i tak samo na usg wychodzi to raczej termin na 21.09 przypadnie. Tak tez i z synem mialam termin na 22.12 a przyszedl 24.12 [emoji3]

Jeśli to są niewielkie różnice to ok, ale są kobiety (np. ja), które maja nieregularne cykle, nawet po 40-50 dni, wiec wtedy ciężko byłoby wyznaczać tydzień ciąży zgodnie z OM. Bo to nie chodzi o termin porodu na tym etapie, ale właśnie raczej o to w którym jesteśmy tygodniu, bo obraz usg jest zupełnie inny w 6tc niż w 8 tc.
ja znowu słyszałam, ze najpewniej to stwierdzić po pierwszym usg, jak dzieciątko jest malutkie, bo potem każde rosnie w swoim tempie, jedne się rodzą 4,5kg a inne 2,5 i tez jest ok. Jak prowadziłam tamta ciąże u lekarki to z om miałam 03.02 a usg 15.02 a potem jeszcze po pierwszych prenatalnych mi wpisała 09.02 🤦‍♀️ jak się przepisałam do innego lekarza w 15 tyg to lekko zdezorientowany był, się zaśmiał, ze mam 3 terminy na karcie i jak robił usg to powiedział, ze on już tego tak dokładnie nie określi i ze będziemy się trzymać środkowego 09.02 🤣 w grudniu jak byłam na 3 prenatalnych jeszcze u innego doktorka to się zaśmiał że to dziecko jest dużo większe i on obstawia w styczniu poród. Koniec końców miałam wywoływany poród 17.02 czyli się sprawdziło z pierwszym usg, bo córce się nie spieszyło ;)

Mi już teraz trochę widać brzuszek 🤭 w ostatniej ciąży rozeszły mi się mięśnie i niestety nie wróciły na miejsce. Dlatego myślę, że teraz szybciutko będzie widać 😊 idąc za przykładem dziewczyn kupiłam już w Lidlu leginsy i spodnie ciążowe 😉
Jestem ciekawa czy jeszcze będą w Lidlu te spodnie,jutro np 🤔

Dziewczyny zaczęłam się martwić 😒 wczoraj wieczorem delikatnie pobolewalo mnie podbrzusze i dzisiaj tez ... zaraz z tych nerwów zwariuje,czy jest to normalne,bo macica się rozszerza czy coś się dzieje z bobo?😩

reklama
Dziewczyny zaczęłam się martwić 😒 wczoraj wieczorem delikatnie pobolewalo mnie podbrzusze i dzisiaj tez ... zaraz z tych nerwów zwariuje,czy jest to normalne,bo macica się rozszerza czy coś się dzieje z bobo?😩
norma, ja teraz tak aż nie odczuwam, ale z corka pamietam takie kłucia, że aż się w pół zginałam i wszystko było ok :)

Do góry