reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

wrześniowe mamy 2021

Ja mam problemy z myciem zębów, zwłaszcza jak je płuczę mam okropny odruch wymiotny... jak dla mnie mycie zębów to wieczorny dramat 😅

Pozwolę sobie ponowić pytanie, bo chyba zginęło gdzieś w gąszczu innych😅 czy macie może problem z bólem piesi, ale takim kłującym? Ja generalnie nie narzekam na ból piersi jako tako (co swego czasu było moja obawa, ale chyba taka moja natura w tej ciąży). Teraz zaczynaja pobolewac, ale właśnie bardziej kłuć.
jak to jest u Was? :)
Ja mam takie kłucia, i ciągnięcia i ból... a w ogóle to ze 2 rozmiary większe niż normalnie 😉

reklama
Ja mam problemy z myciem zębów, zwłaszcza jak je płuczę mam okropny odruch wymiotny... jak dla mnie mycie zębów to wieczorny dramat 😅

Pozwolę sobie ponowić pytanie, bo chyba zginęło gdzieś w gąszczu innych😅 czy macie może problem z bólem piesi, ale takim kłującym? Ja generalnie nie narzekam na ból piersi jako tako (co swego czasu było moja obawa, ale chyba taka moja natura w tej ciąży). Teraz zaczynaja pobolewac, ale właśnie bardziej kłuć.
jak to jest u Was? :)
Ja tak miałam w obu poprzednich ciążach i teraz też mi się powoli zaczyna. Takie podobne uczucie do tego co przy produkcji mleka. U mnie to normalne było ;)

Ale dzisiaj w wiadomościach mówili że tzn wczoraj... Ze nie wiele się w tej ustawie zmienia dalej będzie brana pod uwagę aborcja po gwałcie, w przypadku wady płodu, w przypadku zagrożenia życia matki i dziecka. Z tym że teraz podobno to lekarz ma decydować o sytuacji czy to jest konieczne czy nie... Ale chyba żadna kobieta dla żartu nie będzie chciała usuwać dziecka... Ja oczywiście też jestem za tym żeby każda z nas miała wybór, ale skoro w określonych przypadkach czyli w takich jak wyżej wymieniłam jest szansa... Ja już nie ogarniam... W każdej tv mówią co innego.

Mówili o nieodwracalnych wadach płodu... No dobra ja w tym nie siedzę zbytnio. Jestem za możliwością wyboru a sama nigdy w życiu nie zdecydowałabym się na taki krok. Ale tak jak mówisz, każda kobieta powinna indywidualnie podjąć decyzję... Bo to ona będzie z tym żyła.
Co to za bełkot? No właśnie zmienia się bardzo dużo. Większość terminacji ciąży była właśnie z powodu nieodwracalnych uszkodzeń płodu (reszta przypadków była sporadyczna). Lekarz o niczym nie będzie mógł decydować, za pomoc w przerwaniu ciąży grozi 3 lata więzienia. A ta wstawka o usunięciu dla żartu to nie wiem co to jest.
To prawo to jest tragedia. Jesteśmy na poziomie Bangladeszu albo Burkiny Faso. Będzie z tego wiele tragedii.

Ostatnia edycja:
Co to za bełkot? No właśnie zmienia się bardzo dużo. Większość terminacji ciąży była właśnie z powodu nieodwracalnych uszkodzeń płodu (reszta przypadków była sporadyczna). Lekarz o niczym nie będzie mógł decydować, za pomoc w przerwaniu ciąży grozi 3 lata więzienia. A ta wstawka o usunięciu dla żartu to nie wiem co to jest.
To prawo to jest tragedia. Jesteśmy na poziomie Bangladeszu albo Burkiny Faso. Będzie z tego wiele tragedii.

Dokładnie tak:

Ustawa o planowaniu rodziny, ochronie płodu ludzkiego i warunkach dopuszczalności przerywania ciąży zezwalała na dokonanie aborcji w trzech przypadkach. Jednym z nich było właśnie duże prawdopodobieństwo ciężkiego i nieodwracalnego upośledzenia płodu albo nieuleczalnej choroby zagrażającej jego życiu.

Przepisy nadal dopuszczają możliwość przerywania ciąży w przypadku, gdy stanowi ona zagrożenie dla życia i zdrowia kobiety, a także gdy zachodzi uzasadnione podejrzenie, że ciąża jest skutkiem czynu zabronionego m.in. gwałtu.

Co więcej większość specjalistów podkreśla, ze nawet w przypadku zagrożenia życia matki, lekarze mogą odmawiać aborcji w obawie przed karą.
Trzeba mieć tylko nadzieje, że żadnej z nas to tutaj nie dotknie osobiście, bo nawet wyjazd zagranice jest w tej chwili utrudniony.

Mnie przeraża jedno w związku z tymi ograniczeniami odnośnie aborcji. Niestety wydaje mi się że poniesie to za sobą problemy psychiczne wielu kobiet...

Dziewczyny a czy któraś z Was leczyła trądzik przed ciążą? Jak teraz wygląda stan waszej cery? Ja leczyłam maściami ale z retinolem w składzie , który w ciąży jest zabroniony. Lek odstawiłam, więc teraz trądzik powrócił z podwójna siłą [emoji849]
Ja mam ciągle z tym problem choć ostatnio się niczym nie "faszerował" tylko maść cynkowa, niewielki ilości w ciąży mozna

reklama
Do góry