reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

wrześniowe mamy 2021

Laski zobaczcie co wyczytalam😮

• W ciążach pojedynczych nasilone nudności i wymioty wiążą się z mniejszym ryzykiem utraty ciąży, czyli poron
Więc jeśli nie występują u mnie nudności to jestem skazana na poronienie?? Skąd bierzecie takie teksty..

Tak samo zareagowałam, nieładne to. Każda ciąża jest obarczona ryzykiem, mdłości, czy spanie z łonem skierowanym w stronę księżyca nic do tego nie mają. Bardziej już wierzę, że spokój, choć i tu n i e ma badań naukowych, które to potwierdzają,no chyba że u kogoś brak spokoju to już nerwica lękowa, to objawia się już to somatycznie.
Ušmiech dla nierzygających i rzygających 😂

reklama
Ja mysle ze w tym artykule nie chodziło o to ze brak mdłości oznacza coś złego, tylko o uspokojenie dziewczyn ze takie objawy są czymś normalny w ciąży, że tak moga działać na niektóre kobiety hormony ale nie oznacza to ze na wszystkie hormony tak działają ;) Same sie tutaj doszukujecie jakichs haczyków 🙈

Moja poprzednia ciąża też praktycznie bez objawów [emoji846]synek donoszony szczęśliwie [emoji846]W tej ciąży już całkiem inaczej...da się odczuć objawy [emoji16] [emoji1785][emoji1785]

Cześć, ja choruję, też muszę zacząć pilnować diety. Mój luby miał teraz problemy żołądkowe i musi być na diecie płynnej, więc gotowałam mu zupy kremy i sama to jadłam i od razu na jelitach lepiej, zjadłam fryty z piekarnika i bach, wzdęcie od razu. Jedyne z czego teraz nie mogę zrezygnować to pieczywo rano, bo inaczej mi energii totalnie brakuje...

Też mam dziś wizytę 😁 będę słuchać serduszka. Muszę powiedzieć, że przy, wcześniejszych ciążach (ronionych) bardzo się stresowałam, a teraz mam tyle spokoju i optymizmu, to mnie chyba ratuje. Czytuje was regularnie, ale dzięki temu trochę się dystansuję od swojej ciąży, nawet nie pamiętam, który to dzień dokładnie 8+ coś. Wizytę mam przed 19.

Trzymam mocno kciuki za dziewczyny z problemami, przesyłam wam uśmiech i szczyptę spokoju ❤️
Dziękuję tobie też życzę dużo zdrówka ja dziś zaczęłam low fodmap zobaczymy

Laski, jeśli już koniecznie musicie coś googlowac to niech to będzie Google scholar, a nie Onet albo Gazeta Olsztynska.

Tutaj wyniki badań. W skrócie-jeśli masz mdłości, faktycznie ryzyko poronienia jest mniejsze, natomiast ich brak nie oznacza większego ryzyka.

IMG_5816.png

Ja mysle ze w tym artykule nie chodziło o to ze brak mdłości oznacza coś złego, tylko o uspokojenie dziewczyn ze takie objawy są czymś normalny w ciąży, że tak moga działać na niektóre kobiety hormony ale nie oznacza to ze na wszystkie hormony tak działają ;) Same sie tutaj doszukujecie jakichs haczyków [emoji85]

Ja się odniosłam do tego fragmentu:

Ale
Podobno małości mowia o tym ze beta hcg i
Progesteron rośnie a jak nie rośnie prawidłowo to nie ma mdłości

Nie zgadzam się, ze stwierdzenie, co za ludzie, ja w przychodni, jak nie ma położnej, to nie wpycham się, tylko korzystam z możliwości, że w ciąży mam pierwszeństwo. Mi rano jest zawsze słabo jak wyjdę z domu bez jedzenia... Myślę, że to jest umiejętność zatroszczenia się o siebie i zadbanie o siebie. Niektórzy wstydzą się tego "bo to tak głupio". Ja bym wolała w takiej sytuacji być wcześhniej obsłużona, niż np. zemdleć od stania.
Ja też myślę, że jak kobieta jest już w widocznej ciąży, to trzeba ją puszczać nawet jak się nie upomina. Miałam ostatnio sytuację, kiedyś stałam przed lokalnym labo na badania, na czczo. Kolejka że hej, staliśmy na zewnątrz bo w środku mogły być tylko dwie osoby. I ja akurat byłam pierwsza, za mną jeden facet w średnim wieku, potem starsze małżeństwo i kolejna laska 30+. Wtedy przyszła ta ciężarna dziewczyna, z dużym już brzuszkiem i grzecznie zapytała kto ostatni i ustawiła się w kolejce. Że byłam pierwsza to zapytałam wszystkich za mną czy się godza żeby puścić panią w ciąży na początek. Było zdumieni ale się zgodzili. Jak już mogliśmy wejść do środka do okazało się że pani jest tak wysoko że w każdej chwili może zacząć rodzić, a nie pytała sama bo mówi że różnie ludzie reagują i tak na prawdę rzadko się zdarza taka sytuacja, jak teraz. Mam nadzieję, że kiedyś mnie tak ktoś wpuści :)

reklama
To nie jest prawda ze brak mdłości oznacza ze rośnie nieprawidłowo. Przestańcie dziewczyny siać zamęt. W poprzedniej ciąży nie miałam ani razu mdłości a progesteron miałam kosmiczny, beta tez rosła prawidłowo.
Nie ma takiej korelacji, ze brak mdłości oznacza ze ciąża się nieprawidłowo rozwija.
Moja teściowa w 3 ciazach nie miala zadnych mdlosci i urodzila 3 zdrowych dzieci. ;)
Ale fakt, mama ginekolog też mówiła o tym, tylko mowila, że jak są mdłości to jest 3-krotnie mniejsze ryzyko poronienia, a nie, że jak nie ma mdłości to na pewno się poroni. :p

Do góry