reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

wrześniowe mamy 2021

Laski zobaczcie co wyczytalam😮

• W ciążach pojedynczych nasilone nudności i wymioty wiążą się z mniejszym ryzykiem utraty ciąży, czyli poron
Więc jeśli nie występują u mnie nudności to jestem skazana na poronienie?? Skąd bierzecie takie teksty..

Tak samo zareagowałam, nieładne to. Każda ciąża jest obarczona ryzykiem, mdłości, czy spanie z łonem skierowanym w stronę księżyca nic do tego nie mają. Bardziej już wierzę, że spokój, choć i tu n i e ma badań naukowych, które to potwierdzają,no chyba że u kogoś brak spokoju to już nerwica lękowa, to objawia się już to somatycznie.
Ušmiech dla nierzygających i rzygających 😂

reklama
Ja mysle ze w tym artykule nie chodziło o to ze brak mdłości oznacza coś złego, tylko o uspokojenie dziewczyn ze takie objawy są czymś normalny w ciąży, że tak moga działać na niektóre kobiety hormony ale nie oznacza to ze na wszystkie hormony tak działają ;) Same sie tutaj doszukujecie jakichs haczyków 🙈

Moja poprzednia ciąża też praktycznie bez objawów [emoji846]synek donoszony szczęśliwie [emoji846]W tej ciąży już całkiem inaczej...da się odczuć objawy [emoji16] [emoji1785][emoji1785]

Cześć, ja choruję, też muszę zacząć pilnować diety. Mój luby miał teraz problemy żołądkowe i musi być na diecie płynnej, więc gotowałam mu zupy kremy i sama to jadłam i od razu na jelitach lepiej, zjadłam fryty z piekarnika i bach, wzdęcie od razu. Jedyne z czego teraz nie mogę zrezygnować to pieczywo rano, bo inaczej mi energii totalnie brakuje...

Też mam dziś wizytę 😁 będę słuchać serduszka. Muszę powiedzieć, że przy, wcześniejszych ciążach (ronionych) bardzo się stresowałam, a teraz mam tyle spokoju i optymizmu, to mnie chyba ratuje. Czytuje was regularnie, ale dzięki temu trochę się dystansuję od swojej ciąży, nawet nie pamiętam, który to dzień dokładnie 8+ coś. Wizytę mam przed 19.

Trzymam mocno kciuki za dziewczyny z problemami, przesyłam wam uśmiech i szczyptę spokoju ❤️
Dziękuję tobie też życzę dużo zdrówka ja dziś zaczęłam low fodmap zobaczymy

Laski, jeśli już koniecznie musicie coś googlowac to niech to będzie Google scholar, a nie Onet albo Gazeta Olsztynska.

Tutaj wyniki badań. W skrócie-jeśli masz mdłości, faktycznie ryzyko poronienia jest mniejsze, natomiast ich brak nie oznacza większego ryzyka.

IMG_5816.png

Ja mysle ze w tym artykule nie chodziło o to ze brak mdłości oznacza coś złego, tylko o uspokojenie dziewczyn ze takie objawy są czymś normalny w ciąży, że tak moga działać na niektóre kobiety hormony ale nie oznacza to ze na wszystkie hormony tak działają ;) Same sie tutaj doszukujecie jakichs haczyków [emoji85]

Ja się odniosłam do tego fragmentu:

Ale
Podobno małości mowia o tym ze beta hcg i
Progesteron rośnie a jak nie rośnie prawidłowo to nie ma mdłości

Nie zgadzam się, ze stwierdzenie, co za ludzie, ja w przychodni, jak nie ma położnej, to nie wpycham się, tylko korzystam z możliwości, że w ciąży mam pierwszeństwo. Mi rano jest zawsze słabo jak wyjdę z domu bez jedzenia... Myślę, że to jest umiejętność zatroszczenia się o siebie i zadbanie o siebie. Niektórzy wstydzą się tego "bo to tak głupio". Ja bym wolała w takiej sytuacji być wcześhniej obsłużona, niż np. zemdleć od stania.
Ja też myślę, że jak kobieta jest już w widocznej ciąży, to trzeba ją puszczać nawet jak się nie upomina. Miałam ostatnio sytuację, kiedyś stałam przed lokalnym labo na badania, na czczo. Kolejka że hej, staliśmy na zewnątrz bo w środku mogły być tylko dwie osoby. I ja akurat byłam pierwsza, za mną jeden facet w średnim wieku, potem starsze małżeństwo i kolejna laska 30+. Wtedy przyszła ta ciężarna dziewczyna, z dużym już brzuszkiem i grzecznie zapytała kto ostatni i ustawiła się w kolejce. Że byłam pierwsza to zapytałam wszystkich za mną czy się godza żeby puścić panią w ciąży na początek. Było zdumieni ale się zgodzili. Jak już mogliśmy wejść do środka do okazało się że pani jest tak wysoko że w każdej chwili może zacząć rodzić, a nie pytała sama bo mówi że różnie ludzie reagują i tak na prawdę rzadko się zdarza taka sytuacja, jak teraz. Mam nadzieję, że kiedyś mnie tak ktoś wpuści :)

reklama
To nie jest prawda ze brak mdłości oznacza ze rośnie nieprawidłowo. Przestańcie dziewczyny siać zamęt. W poprzedniej ciąży nie miałam ani razu mdłości a progesteron miałam kosmiczny, beta tez rosła prawidłowo.
Nie ma takiej korelacji, ze brak mdłości oznacza ze ciąża się nieprawidłowo rozwija.
Moja teściowa w 3 ciazach nie miala zadnych mdlosci i urodzila 3 zdrowych dzieci. ;)
Ale fakt, mama ginekolog też mówiła o tym, tylko mowila, że jak są mdłości to jest 3-krotnie mniejsze ryzyko poronienia, a nie, że jak nie ma mdłości to na pewno się poroni. :p

Do góry