reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

wrześniowe mamy 2021

reklama
Mam taką zagwozdkę. Dostałam od lekarza skierowanie na badania do labolatorium. W liście badań jest napisane tylko: pakiet ciążowy I i teraz za cholerę nie wiem jakie to w końcu będą badania czy sama morfologia czy mocz też. Szkoda, że od razu tego nie zauważyłam i nie dopytałam lekarza. To będą moje pierwsze badania labo w ciąży. Wiecie może co to mogą być za badania? Dostałam też zalecenie żeby od razu zrobić badanie na różyczkę, oznaczenie grupy krwii i coś czego nie mogę rozczytać. Help 😂😂

Tez jestem w tym dobra 😊 dzisiaj byłam na badaniach krwi i babka do mnie ze krew wolno leci i może mam gęstą krew albo ciśnienie niskie. Jak usłyszałam gęsta krew tak do tej pory cały internet już przeczytany co się może wydarzyć... ehh czy w morfologii wyjdzie czy krew jest ok ?
Może po prostu za mało piłaś 🙈

Mam taką zagwozdkę. Dostałam od lekarza skierowanie na badania do labolatorium. W liście badań jest napisane tylko: pakiet ciążowy I i teraz za cholerę nie wiem jakie to w końcu będą badania czy sama morfologia czy mocz też. Szkoda, że od razu tego nie zauważyłam i nie dopytałam lekarza. To będą moje pierwsze badania labo w ciąży. Wiecie może co to mogą być za badania? Dostałam też zalecenie żeby od razu zrobić badanie na różyczkę, oznaczenie grupy krwii i coś czego nie mogę rozczytać. Help 😂😂
Mocz też to podstawa

Myślę że z moczem. Przecież nie zaszkodzi nasiusiac do pojemnika najwyżej wyrzucisz ;)

Mam taką zagwozdkę. Dostałam od lekarza skierowanie na badania do labolatorium. W liście badań jest napisane tylko: pakiet ciążowy I i teraz za cholerę nie wiem jakie to w końcu będą badania czy sama morfologia czy mocz też. Szkoda, że od razu tego nie zauważyłam i nie dopytałam lekarza. To będą moje pierwsze badania labo w ciąży. Wiecie może co to mogą być za badania? Dostałam też zalecenie żeby od razu zrobić badanie na różyczkę, oznaczenie grupy krwii i coś czego nie mogę rozczytać. Help [emoji23][emoji23]
Najprawdopodobniej mocz też. Ja bym wzięła próbkę. Najwyżej wyrzucisz

Moim zdaniem to też brudzenie. Mi lekarka mówiła, że brązowe brudzenia są częste przy zmianach hormonalnych i żeby się nie przejmowac.

A propos zwolnień i kodeksu pracy, zmiany stanowiska itd. wydaje mi się, że trzeba tu zrozumieć obie strony i pracodawcę i pracownika. Pracodawcy często nie stać na to, żeby wypłacać pensję, jak nie pracownik musi być w domu. Koszty utrzymania pracownika w PL są wysokie. Szczególnie teraz. Poza tym my w Polsce mamy meeeega social, 100% płatne L4, macierzyński, możliwość urlopy wychowawcze, jakieś dodatki, to naprawdę nie jest standard, także doceńmy to, co mamy :-)

A co do pracodawców, jak to ludzie, bywają różni, ale mimo to, ja chcę się zachowywać przyzwoicie. Jak będzie 12. tydzień powiem w pracy, że od połowy maja trzeba zacząć szukać zastępstwa. No chyba< że wydarzy się coś nieprzewidywalnego - ale tego nie zakładam :-)

Dziewczyny od spacerów- wchodzę w to! Ja staram się rano do stajni jeździć, czyszczę konia i patrzę jak koleżanka mi go jeździ - zazdrooo mam wtedy i godzinę tupię na hali,za to jak się rano nie zbiorę, to popołudniu ciężko mi się zmobilizować :-(

Dobrego dnia wszystkim!

Zgadzam się, ze mamy jeden z najlepszych socjali dla matek w Europie.
Natomiast nie zgadzam się, że ZUS jest od tego, żeby odciążać pracodawcę, chociaż wiem, że gdyby tak nie było kobietom jeszcze trudniej byłoby znaleźć prace.
Ale jak już pisałam wcześniej-jest coraz więcej kontroli, jeśli pracownik ZUSu nie zastanie nikogo w domu to pamietam, że dziewczyny musiały udowadniać, że wyszły w naprawdę pilnej potrzebie, pokazywać paragony ze sklepu czy z apteki.

A przy pierwszej to nie stanowi problemu czy jak?
Ja bede dzisiaj szukać mojej książeczki bo niewiem czy mam rh + czy -
Ogólnie chodzi o to że jak matka jest - a dziecko odziedziczy krew po ojcu plus to jest tak że jakby krew dziecka dostała się do matki to matka zaczyna traktować jak zagrożenie i produkuje przeciwciała przeciwko dziecku. Tak się dzieje przy porodzie dlatego dostaję się wtedy imunoglobulinę. Przy następnych ciążach organizm matki jest już bardziej wyczulony i dlatego jest gorzej.

reklama
Ani mi nie mów, dziś miałam orgazm senny [emoji23][emoji23]
Ja mam od zawsze zajebiste skojarzenia, ale teraz przechodzę samą siebie [emoji85][emoji85]

Jak już minie pierwszy trymestr, to wezmę męża powoli w obroty, w koncu do porodu to ostatnie chwile bez zabezpieczeń [emoji1787] moglibyśmy niby teraz coś poseksić, ale ja się boję trochę, wiec poki co jedynie [emoji509][emoji509][emoji509][emoji509][emoji509][emoji509] wchodzą w grę [emoji1787]

Do góry