reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

wrześniowe mamy 2021

Ogólnie chodzi o to że jak matka jest - a dziecko odziedziczy krew po ojcu plus to jest tak że jakby krew dziecka dostała się do matki to matka zaczyna traktować jak zagrożenie i produkuje przeciwciała przeciwko dziecku. Tak się dzieje przy porodzie dlatego dostaję się wtedy imunoglobulinę. Przy następnych ciążach organizm matki jest już bardziej wyczulony i dlatego jest gorzej.
Dzięki za wyjaśnienie ♥️

reklama
Dziewczyny a sprawdzałyście zgodność krwi z patnerem/mężem?
Ja mam Brh+, ojciec pierwszej córki tak samo, a mąż w sumie to nie wiem [emoji1787] ale moja lekara mi powiedziala, że skoro ja mam plusa, to grupa krwi męża już taka pilna nie jest. Zobacyzmy cyz to samo powie ten nowy gin do ktorego idę za tydzień.

Hahah mi też jakiś czas temu się zdarzył, haha jak się obudziałm w nocy to nie wiedziałam, co się dzieje [emoji1787][emoji1787][emoji1787][emoji1787] a przed ciążą nigdy takiego snu nie uświadczyłam
Mi się takie sny zdarzały ale przed ciążą. I taki człowiek się zrelaksowany budził po tkaim śnie... [emoji1787]

Zgadzam się, ze mamy jeden z najlepszych socjali dla matek w Europie.
Natomiast nie zgadzam się, że ZUS jest od tego, żeby odciążać pracodawcę, chociaż wiem, że gdyby tak nie było kobietom jeszcze trudniej byłoby znaleźć prace.
Ale jak już pisałam wcześniej-jest coraz więcej kontroli, jeśli pracownik ZUSu nie zastanie nikogo w domu to pamietam, że dziewczyny musiały udowadniać, że wyszły w naprawdę pilnej potrzebie, pokazywać paragony ze sklepu czy z apteki.
Pamietam jak znajoma opowiadala, że była na ciazowym. Ktoś pukal do drzwi i przez wizjer zobaczyła że dwóch facetów, a że okolica nie ciekawa to uznała że jehowym nie będzie otwierać. Okazało się że to kontrola, bo list przyszedł ale uznali jej jak powiedziała że bała się otworzyć i opisala kto był 🤣

Cześć dziewczyny ja dziś byłam u lekarza wszystko dobrze z OM 9+1 z usg 9+0 dzidzia strasznie ruchliwa ma 2,25 cm i w końcu jestem trochę spokojniejsza niż byłam. Może kogoś tez bolą tu stawy bo ja chyba czuje każdy jeden od palców po kostki ma ktoś jakiś sposób ? Baseny zamknięte już się wytrzymać nie da 😩

Drogie kobietki, czy znacie jakieś naturalne sposoby na zatwardzenie? Na mnie chyba najbardziej działa stres, ale tego nie chce 😂😅
Pije dużo wody, dzisiaj zjadłam rano owsiankę i kawę, co zazwyczaj działa na mnie „zbawiennie”... ale od kilku dni mma problem :/
Sok z kiszonej kapusty,sok z kiszonego buraka

Tez jestem w tym dobra 😊 dzisiaj byłam na badaniach krwi i babka do mnie ze krew wolno leci i może mam gęstą krew albo ciśnienie niskie. Jak usłyszałam gęsta krew tak do tej pory cały internet już przeczytany co się może wydarzyć... ehh czy w morfologii wyjdzie czy krew jest ok ?
Zawsze mi kiepsko leci krew jak się pożądnie nie nawodnie przed badaniami

Kupiłam sobie stanik przez internet 🤔 75j bo ten co mam jest mi już za mały a to 75h 🙄 ciekawe czy będzie mi dobry 🙄 jeśli dziś będzie wszystko dobrze zamawiam poduszkę do spania typ C. 🙃
A ja dziś pierwszy ciążowy outfit 😂 mam nadzieję że nie zapeszę 🥴

Załączniki

• B2F545F9-0393-4A0F-AAA7-CFB04A941922.jpeg
    B2F545F9-0393-4A0F-AAA7-CFB04A941922.jpeg
    295 KB · Wyświetleń: 96
Ja mam od zawsze zajebiste skojarzenia, ale teraz przechodzę samą siebie [emoji85][emoji85]

Jak już minie pierwszy trymestr, to wezmę męża powoli w obroty, w koncu do porodu to ostatnie chwile bez zabezpieczeń [emoji1787] moglibyśmy niby teraz coś poseksić, ale ja się boję trochę, wiec poki co jedynie [emoji509][emoji509][emoji509][emoji509][emoji509][emoji509] wchodzą w grę [emoji1787]
Moj ostatnio chce chociaż na czubeczek 😂😂😂😂 a ja się boję kurde.. I idzie ręczny oczywiście przeze mnie sterowany bo na 🍦miałam za bardzo mdlosci i czasami bym puściła ale pawia 😂😂😂😂😂😂

reklama
Zgadzam się, ze mamy jeden z najlepszych socjali dla matek w Europie.
Natomiast nie zgadzam się, że ZUS jest od tego, żeby odciążać pracodawcę, chociaż wiem, że gdyby tak nie było kobietom jeszcze trudniej byłoby znaleźć prace.
Ale jak już pisałam wcześniej-jest coraz więcej kontroli, jeśli pracownik ZUSu nie zastanie nikogo w domu to pamietam, że dziewczyny musiały udowadniać, że wyszły w naprawdę pilnej potrzebie, pokazywać paragony ze sklepu czy z apteki.
Dlatego ja jak byłam na zwolnieniu po poronieniu to się bałam gdziekolwiek wyjść [emoji3]

Do góry