reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

wrześniowe mamy 2021

reklama
Hej dziewczyny ehhh jestem załamana. Właśnie dowiedziałam się, że nie zostanie mi przedłużona umowa, bo jestem w ciąży dopiero 5 tydzień i nie mają obowiązku przedłużać mi umowy... Nie wiem co robić... aktualnie jestem na l4 bo mam ciążę zagrożoną i jestem po jednym poronieniu. Była któraś z Was w takiej sytuacji ?
No chyba juz nie zrobisz...ale pamiętaj ze mimo tego ze umowa Ci się skończyła masz prawo wziąść l4 które, wypłacać będzie Zus. Tylko pamiętaj zeby te l4 wziąść maksymalnie do 2 tygodni po ustaniu zatrudnienia i pamiętaj że musi być ciągłość nie może być 1 dnia przerwy miedzy l4. Można ciągnąć l4 przez 180 dni w przypadku ciąży 270 :)
Jeśli potrzebujesz pomocy napisz na priv, napisze Ci jakies potrzebne dokumenty trzeba wyslac do Zus ;)

Edit
Teraz doczytałam ze jesteś juz na l4. To po prostu ciągnij dalej te l4 i będziesz miała dalej płacone bez problemu. No ale o macierzyńskim nie ma juz co mówić.

Hej dziewczyny ehhh jestem załamana. Właśnie dowiedziałam się, że nie zostanie mi przedłużona umowa, bo jestem w ciąży dopiero 5 tydzień i nie mają obowiązku przedłużać mi umowy... Nie wiem co robić... aktualnie jestem na l4 bo mam ciążę zagrożoną i jestem po jednym poronieniu. Była któraś z Was w takiej sytuacji ?
Niestety od 3miesiaca jesteś chroni
Może to nic złego, spokojnie. Ale uważnie obserwuj.
Siedze na doopie, ale już sobie nakladlam do głowy. Wezmę dodatkowy progesteron i zobacze co będzie. Lekarza i tak mam dopiero za tydzień więc nic nie zrobie

Oj jej to tak można 😱 Była tu chyba księgowa z tego co pamiętam to może ci coś doradzi .

No chyba juz nie zrobisz...ale pamiętaj ze mimo tego ze umowa Ci się skończyła masz prawo wziąść l4 które, wypłacać będzie Zus. Tylko pamiętaj zeby te l4 wziąść maksymalnie do 2 tygodni po ustaniu zatrudnienia i pamiętaj że musi być ciągłość nie może być 1 dnia przerwy miedzy l4. Można ciągnąć l4 przez 180 dni w przypadku ciąży 270 :)
Jeśli potrzebujesz pomocy napisz na priv, napisze Ci jakies potrzebne dokumenty trzeba wyslac do Zus ;)
Tzn jak 2 tygodnie po ustaleniu zatrudnienia ? Teraz mam l4 od 28 grudnia do 8 lutego. Jutro idę do Zusu podpytać co i jak

Edit
Teraz doczytałam ze jesteś juz na l4. To po prostu ciągnij dalej te l4 i będziesz miała dalej płacone bez problemu. No ale o macierzyńskim nie ma juz co mówić.
Czyli macierzyński juz mi się nie należy?

Tzn jak 2 tygodnie po ustaleniu zatrudnienia ? Teraz mam l4 od 28 grudnia do 8 lutego. Jutro idę do Zusu podpytać co i jak
Nie przeczytałam że jesteś juz na l4. Gdybyś i nawet nie była na l4 a np umowa kończy Ci się ostatniego stycznia to od tego czasu do 14 dni możesz iść do lekrza po l4. I ciągnąć je.
Jak jesteś na l4 to po prostu ciągnij dalej te l4 i dalej będzie wypłacał Ci zus. Z tym, ze gdy dostaniesz pierwsze l4 po ustaniu zatrudnienia musisz wyslac do zusu oświadczenie z-10 a z każdym następnym z-53 :)

reklama
Do góry