Ja mieszkam niedaleko Krakowa, u mnie pola nie uświadczysz. Wszedzie bloki domy i przedsiebiorstwa a ja i tak zawsze na pole wychodzilam.Oj tam, oj tam U moich rodziców wszędzie wokół są pola, a ja i tak uparcie wychodzę na dwór
A wiecie, że dotąd nawet nie zauważyłam, że w innych częściach kraju mówią, że idą "na pole"? Zawsze jak kogoś odwiedzaliśmy i mówił, że idzie na pole to albo nie zwracałam na to uwagi, albo obok rzeczywiście było pole... no to rozumiałam, że najwyraźniej tam się wybiera
Dzisiaj zimno, a po południu miasto organizuje w parku Noc Kupały, chciałam iść posłuchać jak na żywo gra zespół Żywiołak, ale jak mam się tam trząść i opatulać kurtką to lepiej odpuścić ;( Przeziębienie w ciąży już przerobiłam i nie podobało mi się.
reklama
D
Deleted member 178444
Gość
No spory już ale to dobrze, jak się tak pcha na ten świat, to niech rośnie szybciutko1600 g, wow! A my z S. zastanwiamy się, czy do nastepnego usg 10 lipca Blanka dobije już do 1 kg No ale jak ktoś ma taką hacjendę to nie ma co się dziwić, że rośnie jak na drożdżach
Oby Ci się poprawiło do poniedziałku.
KINDERBUENOO88
Fanka BB :)
A myślałam, że to tak ogólnie zostało po szlacheckich dworach Wszystko jest ok dopóki przekręcamy słowa świadomie, ale niektórzy naprawdę myślą że mówią poprawnie
Mój S. wychował się w Borach Tucholskich blisko granicy między borowiakami a kociewiem i mimo tego, że już ponad 10 lat mieszka tutaj to wciąż zdarza mu się kaleczyć klasyczny język polski. Ja przez mieszkanie na Kaszubach też czasami buduję dziwną składnię. A przeklęte "jooo" na stałe zagnieździło się w moim słowniku i za żadne skarby nie chce mnie opuścić. Co się go pozbędę to zaraz wraca, bo za dużo ludzi wokół tak mówi.
Joooo i u mnie jest zmorą i kurde nawet nie wiem skąd mi się wzięło, z Kaszub mam tylko szwagra a wcale z nim dużo nie przebywam
Ja to mam okropna składnie często, ogólnie się pilnuje ale czasem to napisze tak, że czasownik mam na końcu ( jak po niemiecku ).
A moja mama polonistka to mnie poprawia zawsze
KINDERBUENOO88
Otworzyli i otwarli to tez obie formy poprawne
No to teraz się pochwaliła i będą zamowieniaCały dzień szycia uważam za zamknięty ... jak się do tego zabierałam to już żałowałąm ale jak juz zobaczyłąm pierwsze efekty to poszło juz z górki. Obiecałam że się podzielę moimi projektami oto one.
xnightfall94
D
Deleted member 178444
Gość
Nie miałam, ale raczej niepochlebne opinie słyszałam. Z ręcznych jednak najbardziej chwalony jest Avent natural i tu potwierdzam, że super się sprawdzaZobacz załącznik 869844 Miała któraś z Was ten laktator ? Dostałam od ciotki, sama miałam kupować tomeee teepee i teraz nie wiem
xnightfall94
.
reklama
b_dob
Ja mam z Aventu więc nie pomogę, nie wiem czy jest jakaś super róznica pomiedzy nimi. Najwazniejsza jest chyba nakladka na pierś, avent ma bardzo fajną, swietnie się dopasowuje, nie wiem jak jest w tym modelu. Na Twoim miejscu spróbowałabym z tym który dostałaś, jak Ci nie spasuje to teraz jest taka dostępność że z dnia na dzień możesz nabyć inny więc nie ma się czym martwić.