reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Wrześniowe mamy 2018

Ja tez z tych co to bardziej chłopczyca w dzieciństwie niż dziewczynka. Na wsi ganialiśmy z chłopakami. Były podchody, gra w chowanego, łażenie po drzewach, chodzenie na zlodziejke na truskawki i czeresnie no i oczywiscie gra w nogę (do tej pory się zastanawiam czemu zawsze wybierali mnie na końcu :p)...

reklama
jestem po konsultacji z dwiema niezależnymi od siebie położnymi, z różnych miast i obie mówią: brać duphaston, nie zaszkodzi a może pomóc, jednak nie w takiej dawce(3*1), bo taką dawkę daje się, jak coś się dzieje, czyt. plamienia, silne bóle. Mówią 1 tab. dziennie, chyba, że będę czuła "stawianie się macicy", to mogę sobie zwiększyć.

ja nawet przy plamieniach na początku ciąży nie miałam takiej dawki, co dopiero dawać taką bez przyczyny :hmm: jednak co lekarz to ma jakieś swoje widzimisię.
sama po sobie wiem jak to jest, miałam przed ciążą problemy z torbielami na jajnikach, nie działały hormony, więc moja ginekolog wysłała mnie na laparoskopię do szpitala. W szpitalu lekarz zobaczył torbiel i mnie wygonił ze szpitala, zdziwiony co to za lekarz dał mi skierowanie na operację z tak fizjologiczną i małą zmianą. I bądź tu mądry i wiedz kogo się słuchać :no:

jestem po konsultacji z dwiema niezależnymi od siebie położnymi, z różnych miast i obie mówią: brać duphaston, nie zaszkodzi a może pomóc, jednak nie w takiej dawce(3*1), bo taką dawkę daje się, jak coś się dzieje, czyt. plamienia, silne bóle. Mówią 1 tab. dziennie, chyba, że będę czuła "stawianie się macicy", to mogę sobie zwiększyć. No a magnez brać jak kazała lekarz.
@tola_tola jak widać, nie szkodzi.
Dziękuję Wam wszystkim za rady i wsparcie w temacie, @Bajdelka35 , @wojtyśka , @beznikubopoco , @majapszczolka242 , @GoJ , @Gotica , @tola_tola jesteście kochane! Mam nadzieję, że nikogo nie pominęłam ;)

Dobrze, że popytałaś. Ja własnie taką dawkę miałam od samego początku (mimo, że nic się nie działo - ale jak mówiłam, to kwestia wcześniejszego poronienia). Potem po perypetiach zmniejszyłam do jednej tabletki i na niej wychodzę. Jeszcze z 1,5 tygodnia pobiorę i koniec. A któraś z Was bierze może Ac . ard? Bo u mnie to weszło do kompletu z Dupha. Wiem, że on jest średnio bezpieczny, ale bardzo często dawany w ciąży.

Myślicie, że na połówkowe iść w 21 czy 22 tc? W necie różnie piszą, a ja doczekać się nie mogę. Dlatego pytam o sugestię :)

Dobrze, że popytałaś. Ja własnie taką dawkę miałam od samego początku (mimo, że nic się nie działo - ale jak mówiłam, to kwestia wcześniejszego poronienia). Potem po perypetiach zmniejszyłam do jednej tabletki i na niej wychodzę. Jeszcze z 1,5 tygodnia pobiorę i koniec. A któraś z Was bierze może Ac . ard? Bo u mnie to weszło do kompletu z Dupha. Wiem, że on jest średnio bezpieczny, ale bardzo często dawany w ciąży.

Myślicie, że na połówkowe iść w 21 czy 22 tc? W necie różnie piszą, a ja doczekać się nie mogę. Dlatego pytam o sugestię :)

Ja się rejestrowałam to mówiła ze 20 tydzień najlepszy do tego. Bo ja mówię ze wiem ze od 18-22 robią ale na kiedy najlepiej. To mówi ze 20 optymalny taki jest

Ja przyjmuję aspirin cardio. Praktycznie to samo co acard, bo główny składnik to aspiryna :) też czytałam, że to niebezpieczny lek w ciąży i miałam obawy. Ufam mojemu lekarzowi, dzieciątko super się rozwija więc teraz już myślę pozytywnie. Poza tym najnowsze badania wyraźnie mówią o bezpieczeństwie aspiryny, a wręcz dobrym wpływem w czasie ciąży

Ja mam córki bliźniaczki a później synek teraz chciałabym synka znowu u mnie jednak dziś 15+6ale i tak stoi w miejscu.... Narobilam się zrobiłam przemeblowanie i mega porządki u córek w pokoju czuje zmęczenie bo ciągnie mnie macica jednak nie ma co przeginac......

A ja marzylam o dziewczynce, ale przeczucie mowilo, ze chlopak. Badania tez. Teraz jakby mi ktos powiedzial, ze jednak dziewczynka to czułabym jakby mi ktos synka zabral :). Jednak to moje pierwsze dziecko i nie wybrzydzam ;). Jednak uwielbiam moja siostrzenice i chcialabym miec coreczke.
Mojej siostrzenicy, jak byla mala, malowalysmy paznokcie i nosila tiulowe sukienki, a teraz jest typem sportowym i o spodnicy jej nawet nie warto wspominac :).

Ja dzisiaj mam regularna wizyte u lekarki. Z luteiny, ktora bralam na poczatku ciazy kazala sie wycofac w 13 tc (najpierw zmniejszyc dawke), bo wtedy progesteron produkuje lozysko. Zalecenie zeby zaczac brac Duphaston od 18 tc jest dosc dziwne, szkoda, ze lekarka nie powiedziala z czego wynika (moze sa jakies przeslanki).

reklama
Do góry