reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Wrześniowe mamy 2015

Tren czerwona papryka i koncentrat to źrodła węgli, no i kiełbaska tez czasem jest winna. Z papryki tylko dla cukrzyków biała, wędliny drobiowe chude z niskim IG. Czasem nawet długość gotowania ma znaczenie .... A ze z dnia na dzien sie sypie to norma niestety. Ciaza codziennie sie rozwija co nie jest obojętne dla nas. Ja juz nie siadami stołu bez zważenia tego co jem i sprawdzenia w tabelach czy ma niski indeks IG. Jak troche odpuściłam bo stwierdziłam ze insulina zniweluje wszystko to kilka dni mi zajęło żeby wyrównać cukier. Ważna jest tez w tym wszystkim regularność i te same pory jedzenia i nie przekraczanie 3-3,5h miedzy posiłkami bo to powoduje duże wahnięcia a dla dziecka nietyle te wyskoki cukru sa złe co wlasnie takie wahania...

Dzejka dlatego wiele ginow w tym mój zaleca ta dietę każdej ciężarnej nawet bez cukrzycy. Węglowodany proste sa dla każdego szkodliwe. Jednak Jak nawet masz wyskoki to łatwiej sobie radzisz i zbijasz to niż cukrzycowe ciężarne.

Z tym porannym cukrem to faktycznie najciężej. Generalnie chyba u każdego inaczej. Ja mam zalecenie by mierzyć juz o 6 rano dać zastrzyk z insuliny i po 45min sniadanie. Dla testu zmierzyłam wlasnie o 6.00 było 83 a ok 8 rano juz 95. Jest to wina jakis hormonów z tego co mi diabetolog mówiła, bo miedzy mierzeniem nic nie jadłam.

Ostatnia edycja:
reklama
Anula to ja wlasnie wczoraj przegiełam bo rano zjadłam śniadanie, pojechałam do urzędu i do firmy z 4h mnie nie było, więc nic nie jadłam zjadłam kawałek sernika i wypiłam kawę i poszłam spać i dopiero prawdziwy posiłek zjadłam o 20;30.....no i jebło wszystko.

Motylek super że szyjka trzyma dobrze i że wszystko ok

Dziewczyny już mamy bliżej niż dalej
Ja od rana po dwóch kawach bo ostanio non stop chce mi sie spać, ale zrobiłam sobie jedną taką lżejszą mrożoną

Dziewczyny jeśli chodzi o gadanie ludzi, to generalnie wkurza mnie takie obgadywanie za plecami, ostatnio dwa razy spotkałam koleżanke od mojej bratowej i raz powiedziała mojej bratowej że jeju nie poznała mnie taka spuchnieta byłam , drugi raz że widziała mnie w sklepie że widac że kiepsko znoszę upały nosz beznadziejna dziewczyna, po co takie dogadywanie jak wiadomo jak mam znosic upały w osmym miesiącu czy tez chodzic normalnie z takim brzuchem. Generalnie to wiekszosc mowi ze fajnie wyglądam. Ale ta to tymi komentarzami za moimi plecami to mnie wkurza takie obgadywanie

wszystko mnie wku*wia najchętniej bym się nie spotykała w ludźmi..
bo każdy tylko głupio dogaduje..
co mnie czeka za dwa miesiące że poród, połóg, że mogę nie móc karmić piersią że mleko drogie...
jak bym tego wszystkiego nie wiedziała!;/

dziewczynom cukrzycowym współczuję przeżyć...

jolka to rewelacja z tą wagą.. ja mam parcie na slodkie straszne;( i jutro wizyta znowu mi powie że za dużo przytyłam hehe.

kołtunek współczuję mdłości...ale dziecko ma coraz mniej miejsca to się wszędzie pcha..

dżejka
zaciskam mocno kciuki żebyś jak najdłużej wytrzymała w dwupaku!!

Klaudixon leczo bylo takie lajt ze bardziej sie nie dało. Sama cukinia, marchewka, papryka kielbaska, koncentrat i przyprawy. I dziś po sniadaniu ( chleb zytni+ pasztet ) cukier 138, wczoraj po takim samym 91. no i wez bądz mądry. U nas kuchnia wpolowie zrobiona. jeszcze tylko wode podpiąc, jedną sciane obić, polozyc plytki na podlodze ( na scianie w niedalekiej przyszlosci... bo fundusze... ) i mozna wnosić meble. Ł ma wizje ze mi zrobi na wymiar... ale czuje ze jak zacznie teraz to ja sie do nastepnego wrzesnia nie wniose. Wiec narazie zostają nasze stare ( naprawde stare ;) ) abym tylko mogla w niej gotowac.

Ale mi zrobiłas apetyt na leczo,mniam! :)

Witam z rana!

Wiolka- spokojnie, optymalnie jest dostać 4h przed urodzeniem, ale tak na prawdę skąd oni będą wiedzieć, czy nie urodzisz za 6 czy 8? Jeśli pójdą Ci wody, to od razu do szpitala gnać, jeśli nie, to przy skurczach co ok. 10 min. Mi wody poszły o 13, miałam wtedy 3,5cm rozwarcia, anty dostałam ok. 20, a 4 cm miałam dopiero o 21:30. Urodziłam dopiero o 00:30, więc myślę, że położne mają wyczucie co do podania tego antybiotyku

Motylek- super wieści! Myślę, że spokojnie do 38 dasz rade! :tak:

Z tymi cukrami, to macie przerąbane :no: współczuję...
Jest dobrze! W ciągu 2,5 tyg. przytyłam 0,7 kg, a wpieprzałam przez weekend słodkie, jak małpa banany :-p

W szkole też nam mówili że jak skurcze co 10 minut to wtedy do szpitala, w przypadku dodatniego gbs. O 13 odeszły Ci wody a dopiero o 20podali antybiotyk? A ją myślałam że to od razu trzeba.. Jak wody pójdą i potem kolejne dawki się podaje. No nic, spytaj mojej położnej jak to jest u nas w szpitala.

Współczucie Wam walki z tymi cukrami..

TRen tych kocyków jest całe multum... też ciężko mi było się zdecydować :) za spaniem mam identycznie! cały dzien bym spała a jak się kłądę wieczorem to męczę sie strasznie :/ ahh te hormony!
wiola84 nie denerwuj się na zapas ! zobaczysz co lekarz powie :)
Lady Agnes aż mnie ciary przeszły jak mówiesz o tym badaniu :/
motylek1985 kochana! cieszę się że wszystko w porządku! myślę że spokojnie dasz radę wytrzymać :) znam takie przypadki co po tez miały podawane sterydy na rozwinięcie płucek u maluchów i termin jeszcze przechodziły :) dopiero tydzień po urodziły :)
kaha91 podeślij link do tej poduszki kochana! bo ja tez już nie wiem jak mam spać..
Klaudixxon ja wczoraj wieczorem zjadłam kolację i miałam cukier 115 więc mówie ok ale się wpieniłam i przed spaniem zjadłam kawałek W-Z ze śmietaną! a co! i cukier rano 83 więc super... zjadłam śniadanie - 1 kanapkę żytniego chleba troszkę serka wiejskiego i pół pomidora i popiłam mlekiem i teraz cukier 125! po czym ja się pytam? z tym liczeniem to przerąbane... ja bym nie umiała liczyć... wiem że się rusza i tyle :)
Jolka6621 Ty już nic o tym słodkim nie mów.. :p
Anula09 ja z kolei mam tak że jak zmierze około 6 to mam powyżej 100 a jak zmierze około 8-9 to mam w normie... i czym to idzie?

Mam już wyprane wszystkie ciuchy dla małej... teraz właśnie piorę pieluchy i zostaną mi moje koszule i rożek, kocyki, itd.
Może dziś się wezmę za prasowanie. Ale jestem zła na te cukry i nie mam ochoty nic robić! NIC! Bym tylko wyzywała! Dobrze że sama w domu jestem bo jeszcze by się komuś oberwało!

f2w3rjjgovuqvn1k.png

Lalki juz końcówka ;) ja zaostrzylam dietę i zero jakichkolwiek grzechów do końca bo to sie odbija ;)

Na czczo chyba każdy ma inaczej. Ja od 12 tc co 2 tyg a czasem cześciej jestem u diabetologa i troche to trwało zanim ustaliła mój profil i reakcje organizmu. Tak jak wspominałam każdy ma inaczej. U mnie na pierwsze sniadanie totalnie nabiał (twaróg ser mleko jogurt) odpada a jajka ładnie regulują za to wieczorem muszę o 22 zjeść kanapkę z żółtym serem i wówczas rano jest super. Ale dochodziliśmy do tego metoda prób i błędów z pomocą lekarza i analiza dokładna jadłospisu, godzin jedzenia i wyników cukru.

Ostatnia edycja:
ewka masz rację.. Ci co nie mają dzieci mają najwięcej do powiedzenia..
jakoś przeżyjemy sierpień a potem niech się dzieje co chce.. już tyle wytrzymałyśmy!:)

anula a teraz te cukry masz w normie? jak się czujesz? dalej leżakujesz?

lalki
PODUSZKA do spania W CIĄŻY relaksu karmienia 170cm (5335158683) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.
wczoraj zamówiłam mam nadzieję że jutro będzie kurier :)
idziesz jak burza z praniem :)
mi zostało jedno pranie ale nie umiem się zabrać i pakowanie torby do szpitala:)

reklama
Kaha z cukrami nie jest złe, czasem mam wyskoki ale wiem jaki grzech zrobiłam albo zwyczajnie jak dwa dni z rzędu idą mi w gore to zwiększam insuline bo ciaza rośnie i tak jest a jesc przecież trzeba :) mnie przestały irytować te cukry wiem dlaczego mi rosną i albo muszę byc bardziej rygorystyczna albo poprostu nie mam na to wpływu ze wzgledu na wzrost Alicji, ktorej waga mimo mojej cukrzycy wg gin jest bdb

A leżakuje dalej - muszę 5 tyg wytrzymać do powrotu mojego gina z urlopu i wówczas moge rodzic ;)

Do góry