reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Wrześniowe mamy 2015

Kołtunek będzie dobrze, nie ma innej opcji
Dziewczyny ja przy pierwszym porodzie miałam zzo i szybko mi poszło, poród to bajka więc sobie chwalę, teraz w państwowym szpitalu nie mam na to szans
Wy już widzę wyprawki wszystko szykujecie ja jeszcze nic nie mam a przeleci to
Kamcis witaj

reklama
Lady Agnes mam to samo. Już myślałam że tylko ze mną jest coś nie tak. Najgorzej jest tak jak napisałaś przy przekrecaniu sie, chociaż jak troszkę więcej pochodzę niż po domu, to podczas chodzenia też boli jakbym sobie stlukla kość lonowa i narobila się szpagatow. Chyba kości się Nam dość mocno rozchodzą :( mam nadzieję, że to chwilowa dolegliwość

Kaha91 promocja na płyny i proszki z Loveli właśnie teraz jest w Biedronce. Ja chyba dzisiaj kupię, bo będę musiała powoli prać ubranka, które dostanę po siostrze i jeszcze jednej znajomej.

Odnośnie wakacji, to my też nic nie planujemy. Mamy masę wydatków: maluszek, osobówka koniecznie, bo jeździmy wszędzie dostawczakiem, a z maluszkiem, to nie bardzo jeździć busem ;), no i największe wyzwanie: jesienią odbieramy klucze do naszego własnego mieszkania :D. Niestety w stanie developerskim, więc urządzenie go będzie kosztowało pewnie nie mało. Ale w końcu wszystko zrobimy tak jak chcemy:) Już się nie mogę doczekać:D

Odnośnie zzo, to ja jestem jak najbardziej za. Koleżanka urodziła w Irlandii dwoje dzieci i jest super zadowolona. Wkurza mnie, że u nas takie średniowiecze i kobieta musi tak cierpieć przy porodzie. Chcą, żebyśmy rodziły, bo niż i społeczeństwo się starzeje, a nie pomyślą, żeby ulżyć kobiecie w tak podstawowej rzeczy jaka jest poród. Ja jeszcze nie rodziłam, ale jeśli wierzyć innym kobietom, jak olbrzymi to ból, to dlaczego każda operacja, najmniejszy zabieg nawet jest w standardzie wykonywany pod znieczuleniem, a poród nie. Bulwersuję się, bo w najbliższym mi szpitalu nie ma nawet opcji na zzo. Muszę koniecznie porozmawiać jeszcze z moim lekarzem, bo oprócz pracy w tym szpitalu pracuje też w prywatnym szpitalu położniczym w Olsztynie. Ciekawe jakie tam są warunki porodu, ale też jakie za to, żeby rodzić w dobrych warunkach trzeba ponieść koszta. Podobno ma ten szpital umowę z NFZ, więc zastanowię się poważnie, czy nie rodzić tam. Ale dokładnie pogadam o tym jeszcze z moim doktorkiem :)

Co do tych malutkich pampersów, to kupię tylko paczkę, chuba, że będę wiedziała, że Mikołajek będzie dużym chłopem, to kupię od razu 2 ;D

Dziewczyny czytałam dzisiaj o herbatce z pokrzywy. Chyba zatrzymuje mi sie woda, bo dużo piję, mało sikam i przybrałam w dwie doby dwa kilo, co mnie przeraziło:szok:. Obrzęków nie mam, ale woda się może i tak zatrzymywać. Piła któraś herbatkę pokrzywową? Chyba nie powinna zaszkodzić maluszkowi, prawda?

Lady Agnes- nie chcę straszyć, ale koniecznie powiedz o tym swojemu ginowi. Mojej kuzynce zaczęły się takie bóle ok. 4 miesiąca, gin nie dowierzał, że to spojenie łonowe się rozchodzi, ale wysłał do ortopedy na usg i okazało się, że jednak to to. Mówiła, że chodzenie idzie przeżyć, ale wstawanie lub przekręcanie się na łóżku to był koszmar. Musiała mieć przez to cesarkę i przestało boleć ok. miesiąca po porodzie. Pamiętam, ze brała osteogenon, czy jakoś tak, ale niestety bólu to nie umorzyło. Oby jednak to nie było to u Ciebie, tylko chwilowa dolegliwość ciążowa. Jeśli chodzi o ząbki, to u mnie też od tygodnia krwawienia się pojawiły, a do tego w niedzielę, jedząc kanapkę, ukruszył mi się ząb, górna ósemka :confused2: a nikt mi jej w ciąży nie wyrwie

Co do zzo, sama nie miałam, bo skoki ciśnienia nie pozwoliły na podanie mi, ale kuzynka rodząca kilka dni później już tak. Dają w okolicach 5cm, faktycznie przestała w pewnym momencie czuć skurcze, więc jej podali oksytocynę. W ciągu 20 minut od podania zzo urodziła, więc chwaliła sobie bardzo. U nas w szpitalu jest za darmo od 2 czy 3 lat.
Pampersy 1 kupię ze 2 paczki, żeby w razie w do szpitala były, bo u nas mimo, że dają pieluchy, to jeśli dziecko ma żółtaczkę i biora na lampy, to trzeba mieć swoje pampki. A tak, to pójdzie już rozm. 2, ale nie będę szaleć z zapasami, bo nigdy nie wiadomo czy nie będzie uczulenia dzidzia miała. Synkowi wyszło uczulenie na dady, ale dopiero w okolicach 8 miesiąca i mam wrażenie, że zmienili wtedy skład, bo córa kuzynki miała wtedy dokładnie to samo.
Ja sie obudziłam z mega opuchlizną. Teraz jest lepiej, ale muszę bardzo dużo dzisiaj wypić, bo nie cierpię tego uczucia suchości i puchnięcia :wściekła/y: W nocy mieliśmy burze, ale dzień zapowiada się ładnie, mam nadzieję, że nie będzie padać, a jeśli już, to gdzieś wieczorem ;-) miłego dnia!

Tulka dzięki za cynk ;D muszę się wybrać do biedronki :D
jolka6621 ja krwawienie z dziąseł mam przy każdym myciu ząbków od 3 miesiąca.. tak samo z nosa.. ale czytalam że to normalne.

u nas brzydko;/ pochmurnie i duszno :(
i strasznie spać się chce

Milo sie tak czyta, co juz macie, co potrzebujecie :) Przynajmniej ukladam w glowie plan czego ja potrzebuje. Mam juz Az wozek dla malej :D ubranek nie kupuje, bo Ciocia i siostra maja mi przyslac po swoich dzieciaczkach tak jak i kocyki, posciele itp. Jak juz dostane od nich paczke to wtedy bd sie zastanawiac co jeszcze. Narazie wole zyc w slodkiej nieswiadomosci wydatkow, bo z kasa ostatnio krucho. Aczkolwiek odkad zaczelismy szczegolowo planowac wydatki i osobno odkladac kase na jedzenie, to jest o niebo lepiej. Tak to sie szlo do sklepu, karta placilo a pozniej ogromne zdziwienie co za pustki na koncie zawitaly... Jeszcze czeka nas malowanie w przyszlym miesiacu naszego pokoju i corki, bo jak dziecko sie urodzi to juz moze byc ciezko. Na szczescie kuchnia, salon, lazienka juz po malowaniu :) poki dosc zgrabnie sie ruszam i bede mogla pomoc chocby w sprzataniu juz po, to trzeba korzystac :)

Hej. U nas ( w B-stoku ) znieczulenie jest za darmo. Bylo jak rodzilam F, bylo jak rodzilam O, i jest teraz.

Pogoda brzydka u nas dziś.Leje caly dzien. nie mam pomyslu na obiad, wiec chyba bedzie spagetti.Dawno nie bylo a i weny nie mam zeby wymyslac coś bardziej skomplikowanego.
Kurde.. musze isc do chlewka i przejrzec co mam po O z tych malych rzeczy. I ktore male są najmniejsze. swita mi ze do rozm. 2-68 nie mam nic. a zresztą.. obaj chlopcy są z kwietnia. zaraz jak sie uodzili byly upały i nosili same bodziaki, ewentualnie krotkie koszulki i spodenki.Ten bobas bedzie wrzesniowy. Jesien w pelni. trzeba se zaopatrzec w dlugie porcieta, bluzki.. tylko na jaką plec?? bosz.. jak mnie wkurza to ze to male wstydliwe nie chcialo sie pokazac.

tren a kiedy masz wizytę żeby się dowiedzieć co za bobas siedzi w brzuszku?

ja kupowałam zielone,żółte i niebieskie:D byle nie w samochodziki..

u nas też brzydka pogoda;/ pada, wieje..

reklama
a ja bede miała krokietyyy, mnniam i to jeszcze moje ulubione zrobione przez moja mamusie. zamroziła mi jak bylam u niej.

ja dzis jade na spotkanie z moimi dawnymi podopiecznymi. czworaczkami :-)
pozatym jade sobie kupic poduche cybuszke czy jak sie to nazywa bo spac nie umie bez niczego miedzy nogami;-)

a ja rano obudziłam sie zapłakana, sniło mi sie ze urodziłam mała przedwczesnie...koszmar

Do góry