reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wrześniowe mamy 2015

Agusiaczek30 ja lecze sie na tarczyce od prawie 9 lat..i mam wysoka dawke leku bo az 225mcg dlatego tez sie martwię ze TSH tak bardzo wztoslo w trakcie ciazy :-)

reklama
Nie nadążam i nie daję rady... Młodemu idą 3 i jest mega marudny do tego w nocy marnie śpi i o 5 pobudka. Czytam ale ciężko mi na wszystko odpowiedzieć.
Byłam dziś u ginki, wszystko oki, badania w porządku, termin na 17 września :-) Między 5 a 10 marca na prenatalne usg idę :-)
Mam nadzieję, że poznam płeć :-) Tylko ciekawa jestem czy na tak wczesnym etapie się sprawdzi, chociaż z synkiem się sprawdziło :-)

dziewczyny nie rozumiem bo na fb jest grupa ciaza pytania i odpowiedzi i tam dziewczyny twierdza ze badanie prenatalne jest nie obawiazkowe to jak to jest bo nie kumam

Hej ja tez po wizytce we wtorek,Okruszek przekochany wyginal sie i machal raczkami. Juz calkiem powzny czlowieczek 6cm. Mstojanova ja tez raczej drobna bylam przy 169cm. waga przed ciaza 52kg. i Coreczka 4400 porod nat. bylo ciezko ale dalo sie;-) dobranoc

Agusiaczek- no badanie prenatalne nie jest obowiązkowe, bo to są prócz usg te testy z krwi,amniopunkcja, kiedyś tu dziewczyny pisały, że płacą za to 400 zł. My teraz mamy usg prenatalne, gdzie sprawdza się przezierność karkową, czy dziecko nie ma jakichś wad, czy wszystkie paramerty ma ok.

Viola- łącze się w bólu. U nas trójki już idą baardzo długo i zapowiada się, że z miesiac jeszcze się pomęczymy. Ale ostatnio odkryłam sprawców strasznego marudzenia małego- wyszły mu 5 górne, a jedna mimo przebicia męczy go okropnie, bo aż zaczerwienione dziasło, prawie krwiste ma. Myślę, ze jeszcze kilka dni i będzie trochę lepiej, ale w nocy ciagłe "maaammmaaa" chyba jeszcze długo będzie.

Doris- gratuluję udanej wizyty!

Jak tam dzisiejsze samopoczucia? Ja wstałam nawet z dobrym, zobaczymy, jak będzie później ;-)

Witam!

Ale się rozpisałyście :-)

Gratuluję wizyt, pomiarów dzidzi i tych dziewuszek ewentualnie! Ale nie ma co się tak już na 100% nastawiać bo potem można się mocno rozczarować, mój Antoś na początku to ula miała być. Koleżanka rodziła córkę a syn wyskoczył także poczekajcie do połówkowego usg z różami :tak:

Mi też zatykają się uszy, bo ktoś tak pytał i sny mam bardzo realistyczne i wszystkie pamiętam a nigdy nic nie mogłam sobie przypomnieć.

Detektor oddechu ma rację bytu u dziecka chorego ale zdrowe dziecko to myślę za duży stres dla mamy, ciągłe nasłuchiwanie czy nie pika... ja bym nie chciała.

Ktoś pisał,że niani elektronicznej nie miał... w małym mieszkaniu bez sensu ale w duzym domu to bardzo przydatne urządzenie, polecam.

Agusia badania prenatalne nie są obowiązkowe. Ale nie należy mylić prenatalnych z usg rozszerzonym między 11-14 tygodniem, które jest obowiązkowe. Badania prenatalne nieinwazyjne to usg bardzo dokładne + badania krwi matki. Jeśli coś wyjdzie nie tak w tych badaniach to lekarz zleca amniopunkcje i jest to badanie inwazyjne i niesie pewne ryzyko uszkodzenia płodu. Uważam, że badania prenatalne nieinwazyjne powinno się robić obowiązkowo. Ja idę za tydzień w piątek na te badania.

Co do elektronicznej niani to w mieszkaniu faktycznie nie musi być, ale ja mieszkam w dużym domu to uważam, że to świetna rzecz.

Witajcie!!
Jak dużo wizytowało w ostatnim czasie. Gratuluję!! Ja też wczoraj byłam na prenatalnych. Z krwi nie robiliśmy.Wszystko ok, tylko tak korciło mnie aby zapytać o płeć i dzisiaj żałuję że sie nie spytałam.. ale M powiedział że jak się lekarz nie wygada to jeszcze nie chce wiedzieć co będzie bo ostatnio długo byliśmy przekonani że to syn....i teraz nie chcieliśmy się nakręcać jeszcze jest czas. długość 6,2 cm, czy lekarz przełączał wam na 3d? My się spodziewaliśmy że choć na chwilę przełączy...

Co do niani to może i czasem by się przydała ale nie kupowaliśmy bo zazwyczaj byliśmy blisko a jak czasem byli znajomi i było głośno albo jak trochę odchodziliśmy to mamy z M. darmowe rozmowy to podrzucaliśmy dziecku telefon- jak coś to niech dzwoni:-D żartuję- nasłuchiwaliśmy. Gorzej bo nikt nie mógł się do nas dodzwonić. ale to używaliśmy naprawdę awaryjnie.

No serów pleśniowych trzeba unikać, itp.
z niepasteryzowanego mleka, a takich praktycznie w polsce nie ma, a ciasta to najlepiej samemu piec z dobrych składników...

jolka, viola współczuję ząbkowania, mam nadzieję, ze jak najszybciej zębiska wylezą i odpuszczą i maluchom i Wam

agusiaczek
żadne badania nie są obowiązkowe, wogóle do ginekologa iść nie musisz, z tego co mi wiadomo to tylko czynności ratujących życie i kwestie zagrożenia epidemiologicznego nie możesz odmówić, reszta jest dobrowolna, ja tam robię ten podstawowy pakiet co nfz opłąca, jakoś nie czuje potrzeby poszerzonego badania teraz, tak naprawde ważne są dwie rzeczy, ze bobo żyje i że rośnie, a to potwierdza mi moja ginka na najprostszym usg które robi mi co 2 tygodnie na wizycie

doris
gratuluję udanej wizyty!

Kaha bidulo, trzymaj się, już niedługo powinno się poprawić!

u mnie też nastrój całkiem niezły:-)

reklama
Asika82 to ja tym bardziej majac duży dom (a mieszkałam w takim jak córka była mała) nie zostawilabym jej sama na drugim końcu domu. Nie ufam elektronice, zawsze może się zepsuć/paść bateria, wolę mieć malucha na oku w kojcu alba na leżaczku :)

Co do zabronionego jedzenia w ciąży to ja mam spokój, bo na diecie bezmiesnej i bezmlecznej/jajecznej jestem :) za to mogę wam polecić świetny sposób mycia warzyw i owoców, roztworem z octu i wody, zmywa wszystkie pestycydy i inne świństwa. Zawsze tak myję zaraz po zakupach, bo ponoć płukanie samą wodą mało daje i dużo bakterii itp zostaje, a ocet je zabija :)

Jak myć warzywa i owoce? | erVegan - przepisy roślinne

Ostatnia edycja:
Do góry