reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

WRZESIEŃ!!!!

Chwilę mnie nie ma a tu tyle do czytania. 8)
Anija - w którym H&M w Wawie jest dział dla cięzarnych? W KappAhl ciuchów mało i prawdę mówiąc nic w moimm guście. A Pępku mierzyłam tego dżinsy za 375 zł i były dość okropne. Kurcze u nas w Łodzi H&M mają otworzyć na jesieni, pewnie we wrześniu - super :mad:
Edit - gdzie chodzisz na tą gimnastykę i ile to kosztuje? Chętnie tez bym się wybrała.

Ja juz wiem że do szkoły rodzenia nie pójdę. Nie wyobrażam sobie rysowania dziecka na brzuchu i takich tak grupowych achów i echów. Mąż powiedział że wołami go tam nie zaciągnę. Ciąża to dla nas zbyt intymna sprawa by się nią dzielić. Oczywiście forum to co innego ;)

Ja trenowałam wyczynowo judo. Ale to byóo dawno temu.

Ines - brzuch to indywidualna sprawa. Pewnie mały gdzieś wewnątrz się ukrywa. Moje pcha się do przodu. Ale myślę że jak na końcówkę 4 m-ca to nie jest źle (niektóre koleżanki miały dużo większe).

Melanie - a pyralginę można brać w ciąży?

Pozdraiwam
a

reklama
Doinformwałam się, że tak.
Moja koleżanka jest w 8 miesiacu, była juz też chora i doktor zalecił jej pyralginę
a do tego była w szpitalu miesiac temu i tam też podawali pyralginkę jesli było trzeba.
Mówiła, że żadnych kropli do nosa nie mozna i broń Boże paracetamolu, jak można wyczytać gdzieś na jakimś forum,
więc trezba uważać z wiadomościami zdobytymi na forum publicznym, bo różni ludzie piszą. lepiej zawsze potwierdzić u spacjalisty ;D

A co do ślubów i wesel jakie nas czekaja na tzw ostatnich nogach, to fajnie, że nie jestem sama ;D

Co do cięzżru ciała, to w drugim miesiacu (pod koniec) miałam 3 kg wiecej niż przed, teraz mam ciągle tyle samo, czyli 2 - 3kg więcej z przed.
Brzuszek tez mam mały ale nie ubieram ciasnych dżinsów, bo jest mi za ciasno.

Poprawiam mojego porzedniego posta,
informacja na pyralginie jest taka, że nie można podawać kobietom w ciązy, także nie róbcie tego, jednak w szpitalu podają ciążarnym mimo tego.
Nie wiem jak to się dzieje ale tak jest, wzięłam 2 tabletki i juz wiecej nie zamierzam.
Mój maz dowiedział sie od farmaceutki, ze pyragine nie podaje sie juz na świecie jednak w Polsce tak.

Melanie, Byl dzial mama w centrum ale zlikwidowali, zreszta dzieciecy tez. Ja zakupy robilam w Promenadzie i bylo sporo tych ciuszkow, wiem ze w Woli sa napewno i w Jankach. W Mokotowie nie ma tego dzialu, dzieciecego tez nie ma, wiec posile sie na wniosek ze dzial mama bedzie we wszystkich H&M'ach w ktorych sa dzialy dzieciece.

Paracetamol mozna brac w ciazy, ale czysty paracetamol, nie zaden apap czy cos bo ma domieszke kofeiny. Wiem to stad, bo piersza ciaze przechodzilam jeszcze na studiach w anglii, i tam lekarz mi przepisal wlasnie paracetamol.

Jej, ja na wage nie staje, ale cos czuje ze bedzie to jakies piec kiloskow pewnie, a do konca jeszcze daleko.

Jak sie macie wogole?
Zmiany nastrojow, dziwny przyplyw enerii zeby za chwile byc zwiednietym koprem, usmiech a za chwile smutek?
Jak mam te objawy nasilone cholnder, a bardzo nie lubie popadac w skrajnosci. Ehh.

A ja dzisiaj stanęłam na wadze i jestem mile zaskoczona. Ważyłam się jakiś czas temu i było 3 kg na plusie, a teraz się ważę, a tu tylko 2,3 kg. Co oznacza że moja waga jest chwiejna i raz w górę, raz w dół. ;)
Jak już pisałam mam 20 kg w nadmiarze, więc bardzo uważam, żeby za dużo nie przytyć. W poprzedniej ciąży przez I trymestr wskoczyło mi 10 kg!!!!!

Wczoraj kupiłam sobie super spodenki dżinsowe za 100 zł. Są baaardzo długie, nogawki rozszerzane, po bokach na nogawkach kieszenie, u góry podwyższony stan na brzuszek, a z tyłu można ściągnąć gumeczką. Materiał jest taki w miarę cienki, rozciągliwy i mięciutki. Na razie mam jeszcze trochę miejsca na brzuszek, ale i tak ładnie się trzymają na biodrach. ;D

Anija zmiany nastrojów mam koszmarne. Raz mi wesoło, za chwilę czymś bym rzucała...
Do tego ciągle namiętnie ciągnie mnie do słodkiego!

Anik ja chodziłam do szkoły rodzenia i żadnego rysowania na brzuszku nie mieliśmy. Za to niektóre wykłady były bardzo pouczające, szczególnie dla tatusiów.

Ależ wesel się zebrało w tym roku. U mnie w rodzince na 13 sierpnia szykuje się mój kuzyn. Jeszcze nie wiem czy damy radę się wybrać. Wszystko zależy w jakiej będę formie i czy dzidzi nie będzie uciekać. ;)

Melanie - no właśnie - nie chciałam cie straszyć ale wydawało mi sie że pyralginy nie wolno brać babkom w ciąży. Ja wykurowałam się samym Neo-anginem i syropem. ALe nie miałam gorączki. Wcześniej jak mnie coś brało piłam mleko z miodem, jadłam czosnek i zrobiłam sok z cebuli, którym piłam na potęgę. Polecam. Jak byłam ostatnio u lekarza mówił, że w II trymestrze nie trzeba juz tak panikować z lekami, bo dziecko jest już ukształtowane. Powiedziął że nawet krople do nosa można sobie zaaplikować.

Anija -  to ja pytałam o ciuchy, ale luz... Kurcze, to te H&M z ciążowymi działami nie sa mi po drodze. Wiem że w Centrum i Mokotowie nie ma bo tak zaglądałam. Wola daleko, Janki też. Jak będzie mus to tam dotrę - trudno.

Ja w pierwszym trymestrze przytyłam 2,5-3 kilko. Teraz jeszcze kilogram mi doszedł wiec już jest 4 kilo. Nie wiem czy to nie za dużo, ale mam nadzieję że nie. Wychodzi na to że 1 kilogram na miesiąc mi przybywa. Well....

Po fazie nerwowej mam teraz fazę wzruszeń. Co czytam o okaleczonym psie, lub oglądam jakis ulubiony film to płacze jak bóbr. A mój mąż ma ubaw.

Dziś rano maleństwo wariowało w brzuchu.  ;D

Pozdrawiam
a

Anik, sory, to rozkojarzenie... ;)
jak to malenstwo wariowalo z rana? czujesz juz ruchy? kurcze ja nic jeszcze nie czuje, a to moja druga ciaza
kiedy zaczalas czuc?

No ja własnie sie tak zastanawiałm,że nie pytałam a odpowiedż była kierowana do mnie ;D
w końcu to nic dziwnego ja tez jeszcze nie kojarzę wszystkich wrześniówek ;)
Tymbardziej jak nie znam twarzy, to jest mi cięzko zapamietać.

reklama
Od dwóch tygodni czyli gdzieś od 13/14 tc. czyłam takie smyranie w brzuchu. Ja mam problemy jelitowe i często mi się tak tam przelewa, więc nie byłam pewna. Ale te "ruchy" właśnie czułam wtedy gdy żąłądek i jelita dawały mi od siebie odpocząć. Więc podejrzewałam że to pewnie ruchy dziecka. Dziś rano siedziałam i wyraźnie czułam że to ruchy dziecka. One są delikatne i łatwo je przeoczyć jak się coś robi. W mojej literaturze piszą że gdzies w 16/17 tc odczuwa się pierwsze ruchy. Wiec myślę że one są bardziej wtedy wyraźne, bo dziecko jest większe. Do tego czasu można się domyślać że to to, ale łatwo te ruchy przeoczyć. Tak więc myślę że nie ma się co martwić. Niektóre kobiety czują dziecko dopiero ok 20 tc. a nawet później.
Pozdrawiam
a

Do góry