reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

WRZESIEŃ!!!!

Co do umow w ciazy to sa one przedluzane do dnia porodu a nie do konca maciezynskiego, ale nie ma to znaczenia, bo macierzynski sie wtedy dostaje i tak (jesli sie pracowalo co najmniej 6 m-cy) :)

Co do Waszych dzisiejszych tematow to zasilki rodzinne daje Wydzial Swiadczen Rodzinnych Urzedu Miasta, trzeba sie zapytac czy daja tez jednorazowo dodatek poporodowy.
Zasilek porodowy (jednorazowo 500z)l i macierzynski daje ZUS
MOPS daje dodatek z tytulu opieki nad dzieckiem 400zl (dawny zasilek wychowawczy), ale dostaja go tylko mamy kt. maja umowe o prace po urodzeniu dziecka :(

Jak jestescie na chorobowym w czasie ciazy a chcecie miec pewnosc, ze ZUS zacznie Wam liczyc macierzynski od dnia porodu a nie 2 tygodnie przed porodem a reszte potem - to np. przed porodem wybierzcie sobie zalegly urlop, albo zwolnienie wezcie od lekarza rodzinnego z powodu np. anginy - wazne, zeby przed porodem nie byc na chorobowym z powodu ciazy.

reklama
Ineczka a mi powidzial lekarz ze zwolnienie macierzynskie to zupelnie co innego i wcale nie trzba brac od innego lekarza. Jezeli masz ciaglosc zwolnienia od paru miesiecy to nie moga zaliczyc Ci ostatnioh dwoch tygodni jako urlopu macierzynskiego. O macierzynski musisz sama napisac podanie. ponc.

Ineczka pisze:
MOPS daje dodatek z tytulu opieki nad dzieckiem 400zl (dawny zasilek macierzynski), ale dostaja go tylko mamy majace umowe o prace po urodzeniu dziecka :(

Ineczka dzieki za przypływ wiadomosci ja własnie w takiej sytuacj sie znajduje
jesli sie orientujesz to napisz gdzie musze sie udac zeby takie pieniazki dostac i jakie papiery tam złozyc

reklama
Anija chodzi mi o zasolek maciezynski, czyli 16 tygodni w przypadku pierwszego dziecka, 18 w przypadku kolejnego i 26 przy blizniakach
teraz zus interpretuje w zaleznosci od chciejstwa, a mam dodatek z rzeczpospolitej o zmianach po 8 lutego 2005r. gdzie taka interpretacja (2 tygodnie przed porodem i reszta po) jest interpretacja prawna

Do góry