reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

WRZESIEŃ!!!!

tuniu kawy są potrzebne do życia:)
ja bez 2 rano to nie wiem jak się nazywam:p

btw, chcę sobie zmienić nazwisko na panieńskie i Maksiowi też i Damianowi też, nie wiecie jak to wygląda prawnie? Trzeba jakoś uzasadniać?

reklama
Tunia
naprawdę współczuję nocki :(
dobrze, że Rozalka w ogóle spała ::)

a czemu nie chce nutramigenu ?
w ogóle nie chce jeść, czy tylko nutra. jej nie smakuje ?

kangurki pisze:

btw, chcę sobie zmienić nazwisko na panieńskie i Maksiowi też i Damianowi też, nie wiecie jak to wygląda prawnie? Trzeba jakoś uzasadniać?

nie mam pojęcie jak się to załatwia ale napewno wszystko jest do odkopania w necie
ps to super pomysł :)
a co na to Damian?

Rozi nic nie je, no z wyjątkiem chrupek kukurydzianych.

kangurki, zmusiłaś mnie do przeczytania ustawy!

zgodził się:)
tzn sam zaproponował że będzie miał takie nazwisko jak my, bo to że ja sobie i Maksiowi zmienię już mu kiedyś mówiłam

no a fajniej brzmi jak wszyscy będziemy się nazywać tak samo:)
i nie tak jak ONI:p

tuniu przepraszam...ale jak przeczytasz to daj znać:p

no to czytaj :)
1.Wniosek zawierający następujące dane: - nazwisko i imiona wnioskodawcy, - stan cywilny, - nazwiska i imiona małoletnich dzieci lub informacja o nieposiadaniu małoletnich dzieci nawet w przypadku, jeżeli wnioskodawca podaje stan cywilny – wolny, kawaler, panna, - nazwisko i imię, o które ubiega się wnioskodawca, imiona i nazwiska małoletnich dzieci, na które zmiana ma się rozciągnąć, - przyczyny uzasadniające wniosek. 2.Odpis skrócony aktu urodzenia wnioskodawcy oraz odpisy zupełne aktów urodzenia jego małoletnich dzieci. 3.Odpis skrócony aktu małżeństwa wnioskodawcy, w przypadku jego rozwiązania przez rozwód, z adnotacją o rozwodzie oraz ewentualnym powrocie kobiety rozwiedzionej do poprzedniego nazwiska. 4.Oświadczenie małoletniego dziecka, które ukończyło 14 lat, o wyrażeniu zgody na zmianę jego imienia, jak również zmianę nazwiska, jeżeli: - zmiana nazwiska ma dotyczyć tylko dziecka, - zmiana nazwiska dziecka ma nastąpić w związku z rozciągnięciem na dziecko zmiany nazwiska tylko jednego z rodziców, 5.Oświadczenie rodzica, nie będącego wnioskodawcą o wyrażeniu zgody na zmianę imienia lub nazwiska jego małoletniego dziecka jeżeli: - zmiana nazwiska ma dotyczyć tylko dziecka, - zmiana nazwiska dziecka ma nastąpić w związku z rozciągnięciem na dziecko zmiany nazwiska drugiego rodzica. 6. Dokumenty które według uznania wnioskodawcy mogą służyć jako materiał dowodowy uzasadniający wniosek. 7. Dowód osobisty – do wglądu.

to są bardzo indywidualne sprawy i nie ma co sugerować się podobnymi. ja myślę, że nie powinno być ogromnych problemów, bo tak w ogóle na swtarzanie problemów musicie się przygotować ;D na załatwienie sprawy mają 30 dni w sprawach bardzo skomplikowanych 2 miesiące.
opłata od wniosku 30 zł

1.Zmianę imion i nazwisk rozstrzyga w drodze decyzji kierownik urzędu stanu cywilnego właściwy ze względu na miejsce pobytu stałego wnioskodawcy 2.Zmiana nazwiska obojga rodziców zawsze rozciąga się na małoletnie dzieci. 3.Jeżeli z wnioskiem o zmianę nazwiska lub imienia dziecka występuje opiekun ustanowiony przez sąd lub osoba pełniąca obowiązki rodziny zastępczej do wniosku należy dołączyć : - orzeczenie sądu o ustanowieniu opieki lub umieszczeniu dziecka w rodzinie zastępczej - postanowienie sądu zezwalające na wystąpienie z wnioskiem o zmianę nazwiska lub imienia dziecka. 4. Wniosek o zmianę nazwiska składa każdy z małżonków oddzielnie zaznaczając w nim o zmianę jakiego nazwiska się ubiega / rodowego czy nabytego/. 5.Opłacie skarbowej nie podlegają wnioski i załączniki do podań oraz decyzje orzekające o przywróceniu nazwisk i imion, jak i pisowni nazwisk i imion osobom i potomkom osób, którym bezprawnie je zmieniono. 6.Odpisy aktów stanu cywilnego muszą być opłacone opłatą skarbową z wyjątkiem odpisów składanych w sprawie o przywrócenie nazwisk i imion osobom i potomkom osób, którym bezprawnie je zmieniono.

jak coś nie pójdzie to macie 14 dni na odwołanie się do wojewody.

kangurki pisze:

Ja też bez kawy żyć nie mogę jak rano nie wypiję to w południe mnie głowa boli :/

Co do nazwiska u mnie odwrotnie ja zmieniam bo przed wyjazdem bierzemy cichy ślub :)

Tuniu współczuje nocki wiem co to znaczy Mati też czasem tak usypia :)

Misiako wyjeżdżamy do Angli, ja mam tam rodzine a Marcin kolegę tak więc będziemy mieli się gdzie zachaczyć :) A co do wysypki to była na całym ciele w postaci różowych kropek i znikła bez żadnego smarowania po kilku dniach .

Czesc Dziewczynki :)

ledwo nadrobilam zaleglosci, tyle napisalyscie przez weekend ::)
Ja dzisiaj staram sie odpoczywac, tylko Nicolas niebardzo mi pozwala ,no i codzienne obowiazki :p

Pogoda piekna, tylko troche za goraco- teraz u nas sa upaly i zar leje sie z nieba- moze jutro troche sie poopalam i zrobie porzadek w ogrodzie.

Aguula fajnie, ze znowu jestes, bo juz myslalam , ze ucieklas i nie pokarzesz mi tych zdjec z Gdyni ;)

Zycze duzo zdrowka wszystkim chorowitkom :-*

reklama
hej kobitki!!!

no co to dzieciaczki choruja? uciekać choróbska od dzieci i od mamuś też :)

u nas cieplutko dzisiaj przyjemnie, nie gorąco

normalnie w szoku jestem Marcel śpi już 3 godziny, no nie wiem co się dzieje ::)
tyle śpi , a on zawsze nieskory do spania
i wczoraj spał ładnie i w dzien i w nocy
tfu , tfu żeby nie zapeszyć 8)

no to fajnie z ta zmiana nazwiska Kangurki ,) porządnego masz chłopa ;)

Ineczko witaj na nowo ;D

Miyu gratuluje slubu
:laugh:

miłego dzionka zycze wszystkim!!!!!!

Do góry