kinek pisze:Była szczepiona infarix hexa i infarix ipv
Moja Rozalcia też. w tych szczepionkach jest szczepionka p hib.
szczepienie p Hib (bakterie haemophilus influenzae, typ b), chroni przed bakteryjnym, a nie wirusowym zapaleniem opon mózgowych, wywoływanym przez herpes simplex virus. a na wirus opryszczki nie ma żadnej szczepionki.
ja się też przeraziłam, szczególnie jak to przeczytałam:
Opryszczkowe zapalenie opon mózgowych i mózgu
Zapalenie opon mózgowo rdzeniowych i mózgu może czasami towarzyszyć opryszczkowemu zakażeniu narządów płciowych, choć większość przypadków tej najcięższej postaci choroby jest wywoływane przez wirusa HSV-1 czyli tego odpowiedzialnego za wywoływanie zmian w górnej części ciała. Opryszczkowe zapalenie mózgu jest chorobą niezwykle groźną, która gdy nie jest leczona w 70% kończy się śmiercią, a u ozdrowieńców często występują trwałe schorzenia neurologiczne oraz zaburzenia psychiczne. Choroba zaczyna się nie charakterystycznymi objawami takimi jak gorączka i bóle głowy. W miarę rozwoju choroby pojawiają się zmiany w zachowaniu chorego. W schyłkowej fazie dochodzi do zaburzeń przytomności i może rozwinąć się śpiączka. Zapalenie opon mózgowo-rdzeniowych i mózgu wymaga natychmiastowej interwencji neurologa.