reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

wrzesień 2012 ;)

witam się wieczornie :)

Ayni
teoretycznie możesz to blenderem zrobić :) wrzucę przepis na wątek kulinarny :)

Lotka u mnie nie ma kto sie bawić z małym oprocz mnie:)

Palma
ja własnie walczę z moim i oduczam go bajek...

Tygrysek zajefajny tekst do M :-D:-D:-D:-D:-D

Maluszek dlatego polecam Ci talk dla dzieci... w te miejsca daj minimalnie talku i nie bedzie się pocił w tych miejscach:) nie będzie odparzeń.

Kasia a może po prostu jest to odparzenie :) azs cieżko stwierdzić tak samo skazę bialkową - przerabiałam to ze starszakiem a on po prostu miał zbyt dużą ilość bialka w diecie:tak:tzn przebiałkowienie

Fasolka wy już 2 szczepienie?? czy 1? bo my na pierwsze idziemy 11 grudnia :D

Merlin
kciuki trzymane mam nadzieję, ze po wizycie ok:)

Taycia no mi też gin proponował ten krążek miałaś go kiedyś?

Ayni mój 2 latek spał ze mnną tzn musiał być usypiany z M albo ze mna... teraz zasypia sam jak pojawił się synuś :)

Ryba ale dlaczego Cie dziwi? Twój maluch śpi do 12 :D moj wstaje o 7...jest aktywny na 30 minut idzie dalej spać wstaje o 12 znowu przez pół h-godzinki aktywny i tak do kapieli apotem jest aktywny. Moj nawet jak chce sie z nim bawic zamyka oczy :-Don non stop śpi...

reklama
Dziewczyny mam problem z pieluchami i już nerwy tracę:baffled:. Używamy pampersów 3 i one mi ciągle z boku przeciekają! Wkurza mnie to strasznie, bo Mały jest wtedy cały mokry i muszę go przebierać. Jak używałam 1 i 2 nie było tego problemu, z 3 na początku też nie. Za duże nie są bo mój Mały ma już 7kg a one są od 4-9kg, może prędzej za małe? Na początku przeciekały tylko gdy spał na boku i to po dłuższym czasie, ale dziś leżał na plecach i zrobił raz siusiu, a bokiem wyleciało i wszystko mokre. Wygląda tak jakby ten wkład na środku był za mały, tzn. kiepsko wsiąka? Nie wiem czy mój Mały tyle siku robi, że pampers tego nie mieści? Wiem że są też pampersy te pomarańczowe sleep&play, nie wiecie czy są lepsze, może one będą bardziej chłonne? Bo ja już szału dostaje!!! :baffled:

anmilka te sleep&play to według mnie dopiero badziewie... są ciut tańsze i kupiłam je raz na wypróbowanie starszakowi... co zrobił siku o mokruśki ... porażka... nie wiem co ci poradzić bo starszego chowaliśmy tylko na pampkach (aż do gaciorów z dinozaurami) i już od 3 mógł mieć tak zlanego pampera że ciężar zabijał a ubranie miał suche... to co ja sprawdzam za każdym razem przy leosiu ( i przy beniu zresztą też) to żeby dość dobrze i do środka były zapięte rzepy i żeby falbanki wokół udek były na wierzchu ( nie wiem czy to dobre określenie ale bynajmniej żeby nie wchodziły do wewnątrz pampersa ) a na koniec kontrolnie czy nie ma za luźno wokół udek ...

Dziewczyny mam problem z pieluchami i już nerwy tracę:baffled:. Używamy pampersów 3 i one mi ciągle z boku przeciekają! Wkurza mnie to strasznie, bo Mały jest wtedy cały mokry i muszę go przebierać. Jak używałam 1 i 2 nie było tego problemu, z 3 na początku też nie. Za duże nie są bo mój Mały ma już 7kg a one są od 4-9kg, może prędzej za małe? Na początku przeciekały tylko gdy spał na boku i to po dłuższym czasie, ale dziś leżał na plecach i zrobił raz siusiu, a bokiem wyleciało i wszystko mokre. Wygląda tak jakby ten wkład na środku był za mały, tzn. kiepsko wsiąka? Nie wiem czy mój Mały tyle siku robi, że pampers tego nie mieści? Wiem że są też pampersy te pomarańczowe sleep&play, nie wiecie czy są lepsze, może one będą bardziej chłonne? Bo ja już szału dostaje!!! :baffled:

anmika ja mialam ten problem dopoki nie zajarzylam ze malemu trzeba siusiaka w dol kierowac :p. od tamtej pory sie nie zasikuje, kiedys mi zasnal nieprzewiniety i byl ponad 6h w jednej pieluszce i ubranko suche, uzywam Dady. no i tez te wszystkie falbanki musialam dobrze ukladac, rzepy dobrze dopinac itp

Anmika ja używałam tych sleep &play i bardzo byłam z nich zadowolona:tak:

ja cie coś mnie trafi...
mąż do mnie haslo "jaki ja zmęczony jestem"... a ja kurde na Hawajach byłam i na leżaku się bujałam...
dzisiaj mam mega masakrę...i nie miałam nawet kiedy usiąść...
faceci...

Ayni - polecam książkę 'Język niemowląt' .. tam jest opisana nauka samodzielnego zasypiania i ogólnie wszystko o niemowlakach...szczerze polecam! ogólnie są 3 etapy żeby położyć dziecko :
I etap - widzimy,że dziecko zaczyna ziewać
II etap - jeśli przeoczymy 1 etap to drugi już jest bardziej wyboisty...dziecko staje się nerwowe, rusza rączkami/nóżkami,popłakuje...czas najwyższy odłożyć go do wózka/łóżeczka, robi oczy siedmiomilowe ( tzn. ma ciężko opadające powieki, nie mruga za często),
III etap - to już silny płacz, rozdrażnienie...

Ja tam super mądra nie jestem,ale jak widzę,że zaczyna ziewać to kładę go do wózka ,jak zaczyna marudzić to daje smoczka, lekko bujam wózek...znowu zaczyna np.płakać to głaszcze po główce i mówię szszszsz... i zasypia...czasami na 30 min czasami na 3 h....ale zasypia sam...dla mnie to bardzo ważne,bo mając Starszaka na głowie nie dałabym rady mieć Młodego ciągle na rękach...

U Nas już weszła rutyna...
Po kąpieli am am 19-19.30
Pobudka 24-1
Pobudka II - 4-5
Pobudka III - 7-8
Potem sen ok.45 min około 10
Karmienie o 12-12.30
Sen 2-3-4 h (zależy)
Karmienie 16-16.30
i znowu kąpiel...

Risia - no właśnie nie miałam...zaraz poczytam na necie co to takiego ten cały krążek ;-)

Anmika -a kontrolujesz żeby pitolek był zawsze główką w dół? może dlatego Ci przeciekają??? bardzo dziwne...

Kasieq nie próbowałam chusty ale póki co muszę powiedzieć że zrobiliśmy z moim M burzę mózgów jak najlepiej zrelaksować Adama kiedy jest spiacy i udało nam się go dziś 2 razy położyć do łóżeczka jak marudzil że chce spać. Po prostu muszę być bardziej konsekwentna i nie brać od razu na ręce bo po 10 min stekania sam zasypia z pieluszka na glowie. Także sytuacja opanowana. :) a tak z ciekawosci do jakiego wieku dziecka można w miare komfortowo dla kregoslupa nosić dziecko? Ja się zastanawialam kiedyś żeby brać małego nad morze w chuście ale nie wiem czy taki spacer 3 km w jedna stronę z np 8 mies dzieckiem czy to nie ciężko dla pleców?

Nie wiem czy wy też mialyscie taki ciężki dzień? Mnie to wszystko bolało i w ogole czuję się dziś jak po niezłym party.

Póki co czas na relaks; mężczyźni się oddelegowali czyli zajęcia w podgrupach :p

Ayni jeżeli masz dobrze zwiazaną chustę to nie odczujesz na kręgosłupie cieżaru... ja nosilam 1,5 rocznego malucha w chuście a jak byłam nad morzem Sebek miał roczek i ważyl jakieś 9 kgto chodziłam z nim na długie spacery:) ale grunt to dobrze związana chusta :tak:
Ja własnie jutro zakładam chustę i śmigam na dwór z chlopakami :D

Anmika dla mnie te pomarańczowe pampersy lipa. Moja Maluda od 3 dni ma wyciek po boku (po nocy) ale... no własnie w nocy pije teraz mniej, bo raz i pampers jest mniej pełen niż kiedyś, a kiedyś nie przeciekało. Ja przebieram młodą jak idzie spać, i później rano, w nocy jej nie ruszam.
Adi zasypia w swoim koszu, i trochę się boję, że się za bardzo przyzwyczai, i będzie problem, ze spaniem w innym łóżeczku, a już od wyjazdu do Pl będzie spała w normalnym łóżeczku, bo kosz już przymały się robi, i materacyk tam do bani jest, za cienki i się odkształca.

reklama
Ayni mnie to standardowo boli kregoslup od porodu nie mialam ani jednego dnia zeby mnie cos nie bolalo... i jeszcze ta skora na brzuchu jest taka dziwna...

no i w Oliwiera wstapil szatan. chyba. chyba znowu. ale to nie kolka. oddaje go tacie :)

Do góry