reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

wrzesień 2012 ;)

Ayini mój też ma problem z zasypianiem, nam pomogło więcej jedzonka a teraz juz z górki, sen rodzi sen, czasem kładę się z nim i zasypia ze mną a tak to staram się dać mu więcej mleka, czasem smoka a ostatnio wiąże go w chuste, też wypas. Pomaga, bo wcześniej to tylko bujak i to jak bujałam, teraz bujaczek jest raz dziennie, do wspólnego śniadania bo akurat wtedy ma okres aktywności i siedzi z nami w kuchni.

U nas łożeczko jest w naszym pokoju, ale to ma też wady, bo ja normalnie pracuje, więc jak on już spi to świeci się światło, ale nie wyobrażam sobie by miał jeszcze swój pokój, bo w nocy budzi się 3 razy, a tak mam wygodniej i on szybciej znajduje się przy cycu.

Awersja podziwiam za chęć wielorazówek, mi ledwo pralka wyrabia z ubrankami :D

Ryba nie zgodzę się z Toba tak do końca, bo może masz spokojne dziecko i zasypia samo, ale wierz mi, że np. u mnie zasypianie w dzien to masakra była, teraz ciut lepiej. Ale jak widze, że trze oczka,ziewa, przymyka oczka to jest śpiący tylko ma jakiś problem z zasnieciem, wypadnięcie smoka go przeraża, głaskanie też nie całkiem, są różne dzieci.

Anmika a ptaszek mu się nie zagina? :) jak czasem się zagnie to taki efekt :) czasem sam majta nim w pieluszce :D
my mamy dade i powiem Ci, że problemy wylatywaniem odeszły w zapomnienie, bo ma duże falbanki :)

słuchajcie my ciągle przeziębieni, macie sprawdzone sposoby na kaszel Maluszka? odciągam katar, psikam wodą morską, daje nasivin na katar, witaminę C, robię inhalacje z nacl i jeszcze oklepuje, ale kaszel jest. Lekarz osłuchiwał dwa razy, odpukać nic nie zalega niżej, ale boję się tego, bo jutro już tydzien tej infekcji będzie.

reklama
Ayni jeżeli masz dobrze zwiazaną chustę to nie odczujesz na kręgosłupie cieżaru... ja nosilam 1,5 rocznego malucha w chuście a jak byłam nad morzem Sebek miał roczek i ważyl jakieś 9 kgto chodziłam z nim na długie spacery:) ale grunt to dobrze związana chusta :tak:
Ja własnie jutro zakładam chustę i śmigam na dwór z chlopakami :D

Risia
A jak ty ubierasz siebie i młodego jak jest zimno?
Masz jakąś specjalną osłonkę dla synka, albo może za dużą kurtkę i pod nią młodego pakujesz?
Bo ja teraz chustę tylko po domu.
Widziałam kurtki specjalne do chustowania ale się nie skuszę - za duży wydatek.

Dzięki dziewczyny za porady. Nie wiem czemu się tak dzieje. Siusiak ma zawsze na dół, zwracam na to uwagę za każdym razem. Falbanki wokół nogi też poprawiam. Rzepy po 3 razy sprawdzam i poprawiam i tak to nic nie daje! On ma ciągle mokre z boku nad nogą, tam gdzie jest przylepiec. Właśnie myślałam żeby spróbować innych pieluch, moze tych Dada, ale trochę się boje, bo jak miałam je dla Małego w rozmiarze 1 to mu się pupa odparzyła i miał całą czerwoną. A te Pampersy sleep&play są bardziej chłonne, czy mniej? Już normalnie pomysłu nie mam. Może ja na tetry przejdę??? (żart:baffled:)

anmika
jeśli ze zwykłymi pampersami masz problem, to tym bardziej ze sleep&play.
One nie mają elastycznych boczków, więc ryzyko przecieku drastycznie rośnie, bo będą niedopasowane tak dobrze jak te z elastycznymi boczkami.

awersja przyłączam się do Twojego pytania bo ja na zimę tez zrezygnowałam z chustowania po dworzu bo boje się ze mu zimno będzie,

mały przed chwila kupę zrobił boszzzz jak on płakał

co do siusiaka w pampersie ;-)kumacie, ze mi ktoś powiedział, ze musi być główką do góry i mi się w nieoryginalnych pampersach (z rosmana) raz dwa przesikiwal i myślałam ze to wina pampersów, no, ale cóż ja mam prawie 10 lat doświadczenia ale z samymi babkami heh

Panie Mikołajowe pamiętajcie ;-) Oliwka sama zadbała o to, żeby Jasia butek tez stal heh

a ja mam temp. ale samam sobie winna chciało mi się jak to typowej Zosi Samosi odprowadzić mala biorąc antybiotyk na Urodziny koleżanki, normalnie to sie mlotkiem zaraz stukne

gorzej jak chce go odlozyc to sie wygina, warczy, macha lapkami (...) i da sie odlozyc najczesciej juz martwy :p

Haha, nielza kombinacja, ten Twoj Oli to musi byc maly kabareciarz :D

Ayni - polecam książkę 'Język niemowląt' .. tam jest opisana nauka samodzielnego zasypiania i ogólnie wszystko o niemowlakach...szczerze polecam! ogólnie są 3 etapy żeby położyć dziecko :
I etap - widzimy,że dziecko zaczyna ziewać
II etap - jeśli przeoczymy 1 etap to drugi już jest bardziej wyboisty...dziecko staje się nerwowe, rusza rączkami/nóżkami,popłakuje...czas najwyższy odłożyć go do wózka/łóżeczka, robi oczy siedmiomilowe ( tzn. ma ciężko opadające powieki, nie mruga za często),
III etap - to już silny płacz, rozdrażnienie...

Ja tam super mądra nie jestem,ale jak widzę,że zaczyna ziewać to kładę go do wózka ,jak zaczyna marudzić to daje smoczka, lekko bujam wózek...znowu zaczyna np.płakać to głaszcze po główce i mówię szszszsz... i zasypia...czasami na 30 min czasami na 3 h....ale zasypia sam...dla mnie to bardzo ważne,bo mając Starszaka na głowie nie dałabym rady mieć Młodego ciągle na rękach...

Kurcze, duzo slyszalam o tej ksiazce, ale pomylilo mi sie , ze to ksiazka pisana przez takiego faceta, ktory radzil, aby dziecku "dac sie wyplakac" wiec nie zabieralam sie za ta ksiazke. Teraz cos mi sie odsiezylo , ze to dwie rozne ksiazki. Poszukam gdzies PDF-a :) Dzieki.

Ryba nie zgodzę się z Toba tak do końca, bo może masz spokojne dziecko i zasypia samo, ale wierz mi, że np. u mnie zasypianie w dzien to masakra była, teraz ciut lepiej. Ale jak widze, że trze oczka,ziewa, przymyka oczka to jest śpiący tylko ma jakiś problem z zasnieciem, wypadnięcie smoka go przeraża, głaskanie też nie całkiem, są różne dzieci.

słuchajcie my ciągle przeziębieni, macie sprawdzone sposoby na kaszel Maluszka? odciągam katar, psikam wodą morską, daje nasivin na katar, witaminę C, robię inhalacje z nacl i jeszcze oklepuje, ale kaszel jest. Lekarz osłuchiwał dwa razy, odpukać nic nie zalega niżej, ale boję się tego, bo jutro już tydzien tej infekcji będzie.

Ja rowniez uwazam, ze nie wszystkie dzieci sa takie same. Moje dziecko daje mi znac, ze jest spiace, tylko nie umie sie od razu zrelaksowac, wiadomo, ze najszybciej to u mamy na kolanach, przy cycu najbezpieczniej i najwygodniej, najcieplej i w ogole och ach, ale chyba nie o to chodzi, zeby przez 2,3 godziny nie ruszac sie z kanapy.
Ja w tej ksiazce co dzis podalam wyczytalam, aby dac do spania dziecku cos, co mu sie bedzie kojarzyc ze spaniem, wiec tak jak dziewczyny kiedys pisaly o pieluszce tetrowce na twarz, wydaje mi sie ze to spelnia taka funkcje.

Jesli chodzi o dolegliwosci Twojego malenstwa, ja slyszalam o takim dosc dziwnym sposobie na wieszanie z czosnku nad lozkiem dziecka. Sama tego nie probowalam, wiec nie wiem, czy dziala, ale kolezanka chwalila. Moze cos w tym jest? Nawet znalazlam cos takiego...

"Korale" z czosnku na przeziębienie - Dieta - W formie - wprost.pl

chociaz dziekcu nic na szyi lepiej nie wieszac, ale np nad lozeczkiem, tak zeby nie mialo dostepu fizycznie.

Powodzenia! :tak:

futuremummy
ty też pisałaś w wątku pieluch wielorazowych przed urodzeniem Hesi.
I jak?
Odpuściłaś wielorazowe czy ci podpasowały i stosujesz?

u Hesi stosowałam od około 2-3 miesiaca, bo były za wielkie. i do około 10 miesiaca, bo ona szybko rosła i duzo sikała i przemakały mi. i zrezygnowałam. pozniej sprzedałam na allegro. zostało mi 6 sztuk, takich większych, ale nie wiem, czy bede uzywac. ale pamiętam, ze byłam dość zadowolona ;)

axarai - 26.09 <3

Helooo ja oczywiscie w trybie czuwania;p A musze sie pochwalic..kłade sie do łóżka a tam mi pod poducha coś trzeszczy podnoszę i wlasnym oczom nie wierzę- Mikołaj mnie nawiedził. Sprezentował mi śliczny komplet bielizny i to sam z własnej nie przymuszonej woli! Ach oszalałam kocham tego Mikołaja strasznie

Tygrysku- szkoda że nic z pracy nie wyszlo..niestety sezon teraz na szukanie też nie najlepszy..nie mniej trzymam kciuki żeby się wsyztsko poukładało. A normalnie zakochałam sie w Twojej córeczce- ślicza!!
Fasolka- No pięknie córcia przybywa
Merlin- chyba odgapię pomysł z tym zdj. do portfela- bardzo to fajne
awersja- a ja do tej pory myślałam, że Tutaj wszyscy tak ładnie piszą, ze nawet wśrodku wyrazu ***dają żeby zatuszować niecenzuralne śródsłowie haha
Axarai- To fajnie się ułożyło! A Ty się tak biedna stresowałas tym wyjazdem
Co do wielorazowych- bez bicia się przyznam-> jestem na to za leniwa
Ryba- masz racje, dziecko samo najlepiej wiec czego chce ( poki takie małe;p) i ja sie do tego stosuje, nie mniej jednak pozmienialam mu pore pójscia spac i tak jest lepiej idzie spac o 19 a wstaje 8-10 tak ze jest super.

Aaaa bateria mi siada..przepraszam ze nie powyróżniam imion ale boje sie że nie zdąże! Dobrej nocy!!!

reklama
Witam porannie:-)
images

Risia my juz drugie szczepienie

Ostatnia edycja:
Do góry