reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

wrzesień 2012 ;)

reklama
Moje dziecko w dzien nie śpi prawie wcale. Wstaje o 12 po calonocnym śnie i nie spi do kąpieli, czyli do 20. Tzn. robi sobie 2 drzemki po 30 minut i ani sekundy dłużej. Tak więc cały dzień spedzamy aktywnie. Dziwie się, że takie malutkie dziecko nie potrzebuje więcej snu w dzień, ale uwazam, że gdyby potrzebował to by spal. Bawimy sie w dzien, karmimy, czytamy, "rozmawiamy" i jak widze, że mu się oczka zamykają, to kladę go do wózka, 3 razy pokołyszę i spi, albo zasypia przy piersi jak je. uważam, ze bez sensu zmuszac dziecko do snu i usypiać pół dnia, bo i tak nie zaśnie jak nie zechce. Ja w ogóle jestem zdania, że dziecku trzeba zaufać, tzn. ono samo wie ile i kiedy ma jeść (jest na piersi tylko) i wie kiedy chce mu się spać, a kiedy chce się bawić, ba nawet samo wybiera czy w danym momencie chce pogadać czy polezec na macie :) jak widze, że cos mu nie pasuje, to nie zmuszam tylko szukamy innej rozrywki. Teraz już wyczuwam na co Mały ma ochotę, już się dość dobrze poznaliśmy :) Po prostu staram sie podążać za jego potrzebami, a nie ustalać harmonogram jak mnie pasuje.

ryba to ja robie dokładnie tak jak ty i mój syn tez robi sobie najwyzej dwie półgodzinne drzemki. Tylko że on nie śpi od 6-7 rano do 8-9 wieczorem. Czasem w ciągu dnia zasnie tam gdzie jest a czasem na moich rekach i w tym wypadku tez obudzi się jak go odłożę więc siedzę z nim na rękach póki się nie obudzi. Przeglądam sobie wtedy internet lub włączam film i czekam :tak:
Sporadycznie zdarzało się że przespał np 3 godziny w ciągu dnia, ale to na palcach jednej ręki mogę policzyć. Przesypia za to ładnie noce i skoro tak mu pasuje to ok. Ja mu ufam że on wie czego potrzebuje. Zresztą nasza neurolog powiedziała że on jest bardzo towarzyski i pewnie nie śpi w dzień. Jest też trochę do przodu z rozwojem społecznym. Więc najwyraźniej brak snu w dzień nie wpływa negatywnie na jego mózg, wręcz przeciwnie - ma tyle bodźców o które sam się domaga, że rozwija się bardzo ładnie.
Tym bardziej że 3 miesięczne dziecko to nie noworodek tylko niemowlę.

Awersja kieszonki kopiłam na tej stronie Pieluchy wielorazowe - ekologiczne pieluchy z całego świata Może na próbę lepiej kupić 1 otulacz i kilka wkładów, bo kieszonkę jak zasika to od razu do prania a w otulaczu tylko wkład idzie do prania i można go użyć nawet 4 razy:) Używam papierków i się sprawdzają moja na MM ale wilgoć wchłania się w pieluszkę a co grubsze zostaje na papierku:tak:

To jeszcze może do tematu spania. Moje dziecko świetnie się ze mną komunikuje. Jak chce spać zaczyna trzeć oczka, ziewać i koniecznie wtedy muszę ja położyć do łóżeczka bo ona tylko tam śpi dostaje smoka, pieluszkę w łapki przytula się i śpi ma takie drzemki 3 - 4 razy po 40min do 1h no chyba że idziemy na spacer to śpi w wózku nawet 3h. Kiedyś próbowałam ją usypiać na siłę bo wszędzie pisali że noworodek śpi ok.18h a moje dziecko spało 10h. ale z czasem głównie dzięki książce Język Niemowląt zaczęłam rozumieć co do mnie mówi moje dziecko. Śmieszne to, ale prawdziwe nauczyłam się nowego języka:-D I teraz śpi 16-18h ale wtedy kiedy chce;-):-)

Ostatnio edytowane przez moderatora:
hej :)

moj smyk nie chce pic z nowej butli TT. a LOVI juz troche przymale bo glodomor zaczal wiecej jesc a LOVI ma 150ml a TT 260ml. i jak go przekonac? musze cos wymyslic na biegu. jutro jade kupic mu czapke i rekawiczki z h&m sliczne sa zakochalam sie w nich :) mierzylam ostatnio smyka centymetrem w domu i wyszlo mi ze ma 62cm.

Nathalie witaj ;)
KasiaP slodka wyliczanka ;) przeczytalam swojemu M to sie usmial ;)
Malenstwo &&& za wyniki dobre

wiecej nie pamietam :p

dzis Oli zasnal z lapka miedzy moimi cyckami... a pozniej sobie przypomnial jak jeszcze byl bardzo maly i jadl z cyca i zaczal go szukac :p w ogole on juz tak ladnie trzyma glowke co prawda kiwa mu sie jeszcze na boczki ale jestem w megawielkim szoku ze sie tak pieknie rozwija :)

Dletego ja kupuje z jednej firmy ,tz z LOVi mam małe i duze zeby nie było problemu ze cos nie pasuje:-)

Ależ empatia :D
Ja wcale nie ustalam sobie harmonogramu jaki mi pasuje bo skoro dziecko przy mnie potrafi spać 3 h w dzień pod rząd to znaczy że ma potrzebę spania. Inaczej by przecież nie spał. Przecież 2 czy 3 h nie mogę go trzymać na rekach czy w huśtawce. Przecież wiem kiedy chce spać i nie kładę go na siłę :confused:

Jeśli dziecko jest głodne to nie znaczy ze sobie pójdzie i znajdzie tylko sygnalizuje potrzebę i potrzebuje rodzica do pomocy tak samo ze spaniem. Nie wszystkie dzieci śpią gdzie popadnie jak sobie chcą. Ale ktoś kto nie ma empatii to chyba nie zrozumie a jeszcze powie że sobie chcę dziecko wg harmonogramu ustawić. .. hmmm No cóż. .. :confused:

Ostatnia edycja:
witam się wieczornie

co do spania to mój mały jak chce w dzień to często sam zaśnie a jak nie może zasnąć to wtedy go przytulę i śpi i da się odłożyć, gorzej w nocy wtedy to go wszystko parzy heh

reklama
moje dziecie spi kiedy chce tzn nie usypiam go na sile ani nic. a jak widze ze jest spiacy to go przytule czy polulam i juz. gorzej jak chce go odlozyc to sie wygina, warczy, macha lapkami i generalnie juz po snie. a w nocy jak sie budzi dostaje swoje 120 i jak je to go kolysze i zasypia i da sie odlozyc najczesciej juz martwy :p

heh, jutro ide w koncu na badania, zbieram sie na nie od miesiaca, za 9dni mija termin:wściekła/y:

Do góry