reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

wrzesień 2012 ;)

Maja to możemy sobie łapki podać, ja też 12 do przodu, i 103 w pasie:-D My się zbieramy 5 lipca do Pl, tylko, ze autem 970km:baffled: Ale to już ostatni raz, przed godziną "zero" później planujemy dopiero na Święta pojechać.
Dziewczyny jak się nie ma co się lubi, to się lubi co się ma:tak: Jak nie dadzą znieczulenia, bo z tym to też bywa różnie, czasem nie wskazane, a czasem jak u mojej siostry nie zadziałało odpowiednio, to i tak urodzimy i pomyślimy sobie tak, 15 października wszystkie będziemy marudzić na nieprzespane:-D

reklama
Co do znieczulenia to to też nie jest takie super i bez skutków ubocznych. Polecam zagłębić sie w temat. Musi byc w odpowiednim momencie i dawce podane, bo może spowodować spowolnienie porodu, zatrzymanie skurczy, utrate kontroli rodzacej nad skurczami - nie wie kiedy przeć, bo nic nie czuje, itd. nie pozostaje to także bez wpływu na dziecko. Mimo wszystko chciałabym mieć WYBÓR czy chce zzo czy nie, a nie tekst ze znieczulenia nie ma i tyle :/ Bo czasami, kiedy rodząca jest wyczerpana długim i bardzo bolesnym porodem (kiedy nie jest w stanie współpracowac z połozną z wycieńczenia i bólu) zzo pomaga, a nawet umozliwia dalszy jego ciąg sn.
Z tego co czytałam, to na Polnej w Poznaniu tez zzo nie dawaja ot tak, tylko jak sa naprawde wskazania... Ale licze po cichu na to, że w razie konieczności się uda cos załatwić. Będę miała swoja połozną, więc mam nadzieję, że może pomoże... Musze z nią pogadac.

wrac
a pok po dlugiej przerwie. nie porywam sie z motyka na slonce i nie bede 3 tygodni wstecz czytac... przeczytalam te strone i widze, ze dyskusja o cc i znieczuleniach. kazdy ma swoje zdanie i niech robi co chce. ja chce sprobowac bez znieczuelnia, ale mam ten komfort, ze tu mam wybor, wiec tak dlugo jak sie da chce bez a w razie czego (jelsi nie bedzie za pozno) moga podac w trakcie. co do cc na zadanie to uwazam, ze to glupota... cc to powazna operacja, dluzej dochodzi sie do siebie, wieksze ryzyko komplikacji i szkoda dla dziecka. Po to natura wymyslila to tak, a nie inaczej. Przechodzenie przez kanal rodny jest dziecku potrzebne. Ale z kolei jesli ktos panicznie sie boi porodu to moze lepiej cc niz mialby sie zablkowowac w trakcie rodzenia. wszystko trzeba na spokojnie wywazyc.
co do znieczulenia to powiem wam tak, ze tu jest wybor ale z tego, co sie naczytalam to na zachodzie, w tym w szwajcarii, coraz wiecej kobiet chce rodzic bez znieczulenia. ale to zupelnie inna dyskusja kiedy ma sie wybor.

Ja też wycieków nie mam, jedynie jak nacisnę sutek to coś poleci. Malutka kopie mocno, szok, albo wypycha coś tak, że krzywy brzuch mi się robi;)
A nie bolą Was biodra, nie wiem czy to od tego spania na bokach czy co:baffled:

mi cieknie tylko jak, chocby lekko, scisne piers. samo z siebie nic (na razie) nie leci.
a biodra bola nie od spania na bokach tylko dlatego, ze dziala relaksyna poluzniajaca stawy i ma sie wszystko porozciagac - lacznie ze stawem biodrowym. mnie boli od czasu do czasu ale da sie przezyc.

postaram sie was teraz sledzic na biezaco aczkolwiek we wtorek sie przeprowadzamy, wiec znow czasu bedzie ciut mniej.

Pok witaj:-D Tak myślałam, że to coś się rozciąga w tych bioderkach, mój M mówi, że nawet wie co TŁUSZCZYK, ale to facet, to go nie słucham:-D I nie wiem, czy Mała uciska mi na przeponę bo mi się ciężko oddycha!
Wiecie co czuje się jak słoń! A tu dopiero 7 miesiąc leci:szok: I uśmiałam się ostatnio do bólu z tej "lekkości" mojego ciała:tak: Poszliśmy na basen, i tak sobie pływałam, pełzałam i takie tam, a później jak wychodziliśmy to mi się nogi ugięły, jak by ktoś mi przywiązał do nóg ze 20 kilo:-D

Ja na zzo jestem już zdecydowana. W moim szpitalu jest darmowe i położna wręcz zachęca. Poród nie ma obowiązku być wydarzeniem bardzo bolesnym. Ma być dla kobiety ważnym i pięknym wydarzeniem,a nie traumatycznym przeżyciem. U nas jest rewelacyjny anestezjolog,który ponoć idealnie dobiera dawkę i kobieta może później normalnie chodzic i nie traci zupełnie czucia i nie drętwieje.

Dostalam dziś ten kosz od znajomej,o którym kiedyś pisałam. Jest piękny! A do tego przyszedł caly wypełniony ciuszkami dla dzidzi,recznikami i nawet spiworek jest :) aż mi łezka popłynęła jak to zobaczyłam. Juz się wszystko pierze :) a moje plecy ledwo żyją od targania misek z praniem i porządkowania. Moja 6letnia siostrzenica mi pomaga. Jaką ona jest duża i jak dużo może pomóc. Szok!

Ale dowiadywałaś się aktualnie - bo te położne twierdziły ze na początku roku jeszcze mogły robić na żądanie a teraz sie przepisy zmieniły

no to ponoć zaświadczenie pod psychiatry/ psychologa ?! tak powiedziały

patrysia* gratuluję i proszę nie krytykuj bo każda kobieta jest inna, a przede wszystkim każda psychika jest inna i nie chce mieć traumy poporodowej która może być szkodliwa dla dziecka. Wiesz około września 2011 byłam w szpitalu psychiatrycznym - odwiedzałam bliska osobę 80% pacjentek było po porodzie - psychika puściła zbyt duży ból zbyt duży szok jeśli wiem że mogę nie wytrzymać nie chce ryzykować swojej psychiki która sie przyda dziecku do jego zdrowego wychowania. Rozumiem i już poznałam Twoje wypowiedzi o tym jakie masz zdanie na temat cesarek, znieczuleń itd - ja mam inny pogląd i prosze nie krytykuj tego

gdzies pisalam ze bede sie dowiadywac w najblizszym czasie to Wam napisze :) a z tego co na stronie jest napisane znieczulenie dostepne, a strona po aktualizacji swiezej. dlatego wlasnie zeby nie bylo zonka ide sie dowiedziec. mam niski prog bolu, bol glowy czy zeba to straszna meczarnia dla mnie, a ponadto chyba wlasnie przechodzenia glowki przez kanal rodny najbardziej boli, bo rozwarcie glowka dziecko moze sobie powiekszyc. i nie zamierzam sie drzec jakby mnie ze skory obdzierano, nie chce zeby mi ktos zwracal uwage ze rodze to ma bolec i juz. poza tym zaplanuje sobie te znieczulenie a przyjdzie co do czego i sie moze okazac ze juz za pozno na cokolwiek. w tej chwili, nawet ogladajac porodowke na TLC, jestem w 100 % zdecydowana na znieczulenie.

Merlin i Gorgusia a o których szpitalach W piszecvie, ja muszę zgłębić ten temat, najbliżej mam bielański i bródnowski i w sumie muszę się tam przejść dowiedzieć, ale jestem ciekawa, bo w sumie mogę jechać lub nie gdzie indziej :D

Merlin i Gorgusia a o których szpitalach W piszecvie, ja muszę zgłębić ten temat, najbliżej mam bielański i bródnowski i w sumie muszę się tam przejść dowiedzieć, ale jestem ciekawa, bo w sumie mogę jechać lub nie gdzie indziej :D

Ja w Międzylesiu - ogólnie szpital super bo nie ma w nim żadnych kosztów nawet jak będzie już to znieczulenie czy poród rodzinny czy tam cesarka, nie ma rezerwacji sal a zawsze jak sala pojedyncza wolna to pacjentka najpierw tam trafia - no i położne twierdzą ze nie ma obłożenia - z wizyty też tak wygląda ze cisza spokój i raczej mało pacjentek. Tylko w tym całym super jaką mam opinię o tym szpitalu zagiął mnie fakt znieczulenia i chodzi mi tu tylko o możliwość wyboru ... a nie od humoru lekarza

reklama
maluszek ołłłł jee grzeje, grzeje ja na podworko wyszlam w samym stroju siadlam pod drzewkiem na hustawce i Was podczytuje zajadajac wisienki:-)

gorgusia to nic ze 2 dni po wizycie pamietaj ze lekarze od tego sa i z kazda niepewnoscia jaka odczuwasz powinnas sie zglaszac, nawet jesli pozniej wyjdzie ze to jakas *******ka...lepiej byc pewna ze z Malenstwem oki:)fajnie miec takich znajomych ktorzy daja takie wspanialosci dla Maluszka co:pmnie moja P tez uraczyla:0

alebur gratki dla Synusia:-)

*martusia dokaldnie to nie to samo wlasnie mialam o tym wczoraj na szkole rodzenia.... te B-H to takie delikatne napinanie macicy i wystepuja szybciej juz ok 20 tc a przepowiadajace przewaznie wystepuja po 34 tc najczesciej nocami, towarzyszy im bol krzyza nastepuja w nieregularnych ale krotkich odstepach,nie nasilaja sie ale moga trwac cala noc w dzien spokoj i w nocy znowu powracaja. Plozna powiedziala ze jesli je zdiagnozujemy jako przepowiadajace to uklony dla nas bo 90 % kobiet uznaje je juz za odpowiednie i jedzie do szpitala;)

axarai juz tu ostatnio pisalam ze mnie wlasnie od tego przekrecania w nocy bola biodra tazn od nieprzekrecania jak za dlugo spie na jednym boczku i teraz co wizyta w wc to na inny bok sie klade a ze wizyty czeste to czesto zmieniam i przechodzi:-)

maja ciesze sie ze pakowanko poszlo w miare sprawnie:)

pok no w koncu a co Cie tak dlugo nie bylo??

po wisienkach Lila fika P wrocila z nauki jazdy ide posluchac co sie dzialo do pozniej , wypoczywac w cieniu Mamulki:)

Do góry