reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

wrzesień 2012 ;)

ja uznaje to za chwilowa zachcianke i sprobuje ograniczyc do minimum, ale i tak zapytam lekarza, zawsze lepiej wiedziec jednak.

bo nie chcialabym zeby maly tak cierpial bo mi sie mleka chcialo. chodzenie od malego po lekarzach to ostatnie co bym chciala.

reklama
Wydaje mi się,ze przesada nie jest dobra w żadną stronę- jeść nabiał oczywiście, ale umiarkowanie, bo wapń jest potrzebny maluszkowi do wzrostu, ale coś też musi zostać dla nas. A skaza białkowa faktycznie może mieć swoje źródło już w ciąży.

Jej...od tej pogody chyba padnę. Gorąco jak w piekle! Nogi mi znowu puchną.

Co do wielkości brzucha to ludzie patrząc na mnie też się dziwią,ze to już prawie, albo nawet bez prawie- bo różnie książki podają- 8msc, a brzuch wcale nie jest duży. Wielkość brzuszka to sprawa indywidualna i nie ma wpływu na wielkość dziecka.

Dziś rano znowu z rodzicami mieliśmy przejścia... moja mama pisze pracę mgr i mój B. jej pomagał z ustawieniem tekstu jak trzeba, czcionek, akapitów i zrobieniem tak żeby plagiat nie wyszedł. Pracę ma oddać jutro, a o poprawkach przypomniała sobie wczoraj,kiedy my mieliśmy zaplanowany wyjazd do kina. Do kina nie pojechaliśmy, bo trzeba pomóc mamie, a dziś usłyszeliśmy,że jest jej bardzo przykro, bo jej nie chcieliśmy pomóc... Oszaleć można. Dziś za karę nie robie obiadu :-p

Dziewczyny- jaki stanik do karmienia wybieracie? Ja mam delikatną jazdę jeśli chodzi o stanik, bo mam małe piersi i tylko w odpowiednio dobranym przez profesjonalistkę biustonoszu one czują się i wyglądają ładnie. Jednak piersi chyba najbardziej cierpią mimo wszystko...

I mam propozycję tematu- Pakujemy torbę do szpitala.
Byśmy tam miały wszystko co zabrać w pigułce.

edit:

Od prawie 2tyg się nie ważyłam. Dziś wchodzę na wagę a tam 67kg... dziwne, bo dwa tygodnie temu było 70kg...
Czyżbym schudła? W tym momencie jestem na plusie tylko niecałe 3kg.... Ciut mało jak na 8 msc.
Dziś mam szkołę rodzenia to zapytam położnej co o tym myśli....

Ostatnia edycja:
Gorgusia - bardzo fajny pomysł. Ja jestem skołowane co zabrać do szpitala. Muszę wiele rzeczy jeszcze kupić..ale taka mała pigułka się przyda.
Chyba na początku sierpnia powinnam już być gotowa...na wszelki wypadek!

Gorąco strasznie a to dopiero początek lata... ja siedzę w domu..może teraz wyjdę na ogródek.

Co do stanika - ja chcę zamówić taki o 2 rozmiary większy aby był dobry po porodzie. Hm ja mam duże piersi..teraz jakoś rozmiar miseczki mi się utrzymuje - rośnie obwód :(. Muszę kupić te przedłużki! Kupuje bawełniane bo ładnie się dopasowuję - polecam firmę Alles.

*martusia* - to jestem ciekawa co powie lekarz... ja zawsze rano jem musli z jogurtem, w sobotę piję mleko od krowy zakupione na bazarku, a później popijam mleko kwaśne. Nie wiem czy za dużo? Z jendnej strony to nabiał jest chyba dobry na zęby/kości.

witam sie i ja, choc ledwo zyje...
u nas dzis ok 30 stopni, a ma byc jeszcze cieplej.
wyjscia z domu ograniczam do balkonu, chociaz ciezko to wytlumaczyc Tomkowi. no ale balkon mam w cieniu, a cale podworko bez drzew, jedna sahara...... :-/
na szczescie nie puchne, ale niiiiiiiiiiiic mi sie nie chce.

ja juz olałam temat drugiego synka, ale tez spotykam sie glownie z politowaniem, chociaz ja od poczatku chcialam drugiego synka ;-D no ale jak nawet tego moja matka nie rozumie, to co zrobic ;-)
wielkosc brzucha tez dla ludzi jest bardzo "interesujaca"... szczegolnie dla pseudo-kolezanek. jedna mnie ostatnio spotkala i na powitanie uslyszalam "czesc grubasie" nosz kuuuuuuuuuurna, mi to juz wisi, ale bez przesady.
mialam tez taka jedna sytuacje, ze matke odwiedzial kolezaneczka, babka którą moze kkilka razy w zyciu spotkałam. i od razu do mnie leci 'ojjj w ciazy jestes, cudnie!' i bach - leci do mojego brzucha z łapskami, zeby podotykac..... ja w szoku, babe łap za rece i odsunelam, mowiac, ze nie zycze sobie macania po brzuchu....... hahahahah ja sie smialam w duchu, ale ona z moja matka mialy niezlego zonka. non ale bez jaj, tak to sobie moze moj maz czy przyjaciolka :-)

ehhh ide wode do lodowki zaladowac, bo cos sie podgrzala :-)

A to wcibska babka!

Dziewczyny słyszałyście o właściwościach olejku migdałowego?
Mi koleżanka polecila do smarowania krocza aby je bardziej uelastycznić... pomijam , że ma właściwości przeciwzmarszczkowe

no chyba kupię sobie ten olejek.

Martusia ja nie mówie, ze Ty chcesz źle dla dziecka broń boze... ale teraz takie zmodyfikowane żarcie, ze zobaczysz ile alergików bedzie:-(ja od 4 miesiąca latam z małym po lekarzach :( bo miał skóre jak ogień...a niewielu lekarzy sie zna niestety:( tak samo ja musze zerobis STOP na słodycze bo to powodwać moze zwiększoną liczbę bakterii w moczu...

Gorgusiu co do stanika hmmm ja zbytnio nie pomogę ostatnio bardzo fajne w Lidlu byly :)ale jeżeli musisz przymierzać to zostaje Ci chyba najlepiej triumph bo tam mają ladne nie takie vbabcine:p no w h&m byłam ostatnio, ale same babcine...

Lotka dobre z tym brzusiem :-pmnie sie zawsze puytają, czy mogą dotknąć :tak:

Ansure ja słyszałam żeby zwykłym olejem lub oliwą smarować i masować przez chwile- byle nie oliwką dla dzieci bo to zawsze jakaś chemia. Podobno działa:-D

Gorgusia ja też lubię dobre staniki - bazarkowe nigdy w życiu;) ale na okres karmienia raczej nie będę szukać nic specjalnego, zwłaszcza że nie planuję jakoś bardzo długo karmić

Ostatnia edycja:
A to wcibska babka!

Mi koleżanka polecila do smarowania krocza aby je bardziej uelastycznić... pomijam , że ma właściwości przeciwzmarszczkowe

no chyba kupię sobie ten olejek.
ja mam go kupionego, w zalozeniu byl do brzucha, zeby nie bylo rozstepow. no ale zycie mi to zweryfikowalo i nie moge smarowac brzucha niczym ze wzgl na twardnienia. o tym p/zmarszczkom tez slyszalam, ale juz o kroczu nie. mozliwe ;-)

Dziękuję dziewczyny za wsparcie... Tęsknie za moim i wiem że aż tak daleko go nie ma. i bez Was bym zwariowała. Dziekuję.

Ja jak mówię że będzie chłopiec, to słyszę najczęściej coś takiego: "oj to pewnie mąż się cieszy? a pani niech się nie martwi, następna może będzie córka"... a prawda jest zupełnie odwrotna, bo mój mąż chciał córeczkę a ja wolałam syna...
Ponoć podobny cyrk jest jak już się urodzi, wszyscy ludzie pytają o karmienie piersią! sama byłam tego świadkiem, jak starsza pani zaczepiła moją znajomą, poszczebiotała trochę do małego w wózku a potem odpala pytanie "karmi pani piersią"? :szok: a ja szok, przecież to obca osoba, jak można o coś takiego pytać? nagonka na naturalne karmienie jest tak wielka, że jak karmisz butelką to jesteś złą matką a dziecko będzie na pewno chorowite... to samo jest z powrotami do pracy po macierzyńskim, są dwa przeciwne sobie obozy - jedni uważają że te które wracają do pracy po 6 miesiącach to wyrodne matki, a drudzy uważają że te które siedzą w domu po 3 lata to głupie gęsi.
Tak mam już czasem dosyć ludzi, że najchętniej rodziłabym na bezludnej wyspie, bo teraz to najchętniej każdy by mi mówił jak mam żyć i co robić z własnymi za przeproszeniem cyckami. O!

mnie też pytali. a niektórzy mówią że widać że będzie dziewczynka.
ja też pierwszego wolę chłopca.
wiecie takie może smieszne. ale młodsza siostrzyczka bedzie miała wybór kawalera w kolegach brata hehehe

reklama

Tak, mam taką książkę Twoja ciąża tydzień po tygodniu i tam podają, że chyba tak po 30 tygodniu można sobie taki olejek wsmarowywać, co może zapobiec pęknięciu krocza podczas porodu

Do góry