reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

wrzesień 2012 ;)

Palemko dzien doberek:) ale Ty masz jeszcze lutke i acard wiec jestes jeszcze zabezpieczona:) dlatego nic sie nie dzialo po odstawieniu... ja w poprzedniej ciazy odkladałam stopniowo z 3-1 na 2x1 potem na 1x1 i odstawiłam w 20 tc:)

Demetrios
bedzioe dobrze kciuki zaciskam

reklama
nie nadrobie wszystkiego.. mam nadzieje, ze wszyscy zdrowi i maja sie dobrze!

przez ostatnie czulam sie na tyle lepiej, ze zaczelam dzialac, poza tym slonce swieci i jest przyjemnie. nie ma juz co prawda 18 stopni, jest kolo 10 ale i tak przy sloncu milo :) dzis natomiast musze chyba w koncu odpoczac, bo w krzyzu mnie łypie :)

Nie ma znaczenia czy dupek czy luteina są odstawione od razu czy stopniowo, jak pracuje łożysko, stopniowe odstawianie to tylko działa na psychikę odpowiednio i tyle. :tak:

Liljanna ja sie nie zgodze... znam wiele przypadków, zer kobiety, ktore odkladaly od razu mialy problemy dlatego lekarze zazwyczaj zalecają odstawianie stopniowo leku. Ale wg mnie to wszystko zależy od sytuacji, od tego z jakiego powodu zostal lek przepisany...nie można pisać, ze jak mnie się nioc nie stalo to i Tobie nic nie bedzie... każdy przypadek jest inny i w tej kwestii NALEŻY UFAĆ SWOJEMU LEKARZOWI:) bo to pod jego opieką jesteśmy:)

a ja co do lutki powiem tak dostałam ja na poczatku ciazy ze wzgledu na poronienie , pozniej na plamienia i gin w chyba 9 tyg kazal mi odstawic nagle tzn nei lutke tylko jej odpowiednik ktory bralam w ilosci odpowiadajacy 8tab lutki , ale mnie to zdziwilo wzielam kolejne opakowanie i na genetycznym juz inny gin zapytal dlaczego tak dlugo biore to ?! i tez kazal odstawic nagle ale odstawilam tak ze przez 4dni bralam tylko polowe dawki i wkoncu odstawilam jakos lepiej psychicznei si eczulam z tym faktem niz jak bym odstawila odrazu :)wedle ich przykazań:) a jutro na wizyte i juz sie nei moge doczekac:)
zazdroszcze ze juz czujecie ruchy ja narazie tylko moich jelit ktroe sie domagaja jedzenei 24na dobe:))

Maja ja w poprzedniej ciaży miałam poronienie zagrażające... wg ulotki powinno sie brać do 20 tc i też tak bralam, ale lekarka moja i druga ginka bo bylam pod obieką dwóch azały odstawiać stopniowo... nie wiem, czy to kwestia psychiki, czy nie... ja miałam tak, ze jak zmniejszałam dawkę lutki od razu były plamienia...także ja brałam chyba do 22 tc. Dlatego lekarz prowadzący wie najlepiej bo on bierze za nas i dziecko odpowiedzialność:) i jemu trzeba zaufać:)

Dlatego bada się progesteron i na podstawie wyniku badania można cokolwiek powiedzieć. Jakbym zadała ile tu z nas, które dostają dupka czy lutkę, badało progesteron to ciekawa jestem ile się osób zgłosi? A lekarze przypisują na wszelki wypadek, bo poronienie, a poronienie nie zawsze dlatego, że niski progesteron, ale tak się robi dla BHP. Ja uważam, że dobrze, że zapisują, niech zapisują, bo może to faktycznie pomaga, może to wpływa na psychikę i łatwiej nam donosić. Ale kiedy odpowiedzialność za progesteron bierze łożysko, to nie trzeba stopniowo. Ja np. odkładałam stopniowo, bo tak czułam się bezpieczniej, ale i tak zawsze przed odstawieniem badanie robię, jak i w trakcie, bo nigdy pewności nie mam, czy zalecana dawka jest ok, mogę sobie tylko gdybać, nie mając wyników.

EDIT:
Dlatego lekarz prowadzący wie najlepiej bo on bierze za nas i dziecko odpowiedzialność:) i jemu trzeba zaufać:)
Owszem zaufać trzeba, bo bez tego ani rusz, nie wyobrażam sobie chodzić do takiego, którego nie ufam, nie lubię, nie toleruję.
Co do odpowiedzialności za nas i dziecko? No nie wiem, jak coś ma się stać to i tak się stanie i lekarz na to często i gęsto wpływu nie ma. Dziecko może się tak ustawić, że czegoś tam nie dowidzi, troszkę gorszy sprzęt. I tu jest odpowiedzialny, nie wiem ... los?

Ja bym to nazwała, że dba o nas, ale jakbym zapytała dziewczyn takich co straciły dziecko przykładowo między 18tc a 30tc z winy lekarza, to żadna mi nie powie, że lekarz wziął odpowiedzialność za dziecko. Szczególnie w przypadkach, gdzie po stracie, po pogrzebie idzie pozew do sądu. A takich przypadków jest mnóstwo, w 99% przegranych, bo środowisko lekarskie/pielęgniarskie broni się nawzajem. A mam tu na forum kilka takich dziewczyn, gdzie błąd lekarza ewidentny, a sprawa przegrana.

Ostatnia edycja:
Pajka oczywiście ze trza słuchac gina on nas prowadzi on wie co dla nas jest dobre i kazda ciaza jest inna ,inaczej sie rozwiaj ai wogole . I kazdy powinien sluchac gina a nie kierowac sie tym co my na forum piszemy choc czesto jest to pomocne :) ja np kilkanascie miesiecy temu dowiedzialam sie ze blokuje sobie owulke lutka od 16dc bo gin nie zlecil monitoringu :( ale w ciazy niech kazda slucha lekarza i jemu trza ufac bo qrcze no my tu nie skonczylysmy medycyny i nei znamy sie na tym wszystkim:) tak samo jak kazdy gin zaleca inna dawke lutki ja jak uslyszlam 8tab to myslalam ze sie przeslyszalam i trzy razy pytalam ale skoro tak powiedzial to znaczy ze tak trza brac:)

Lilijana z tym badaniem prog tez si ezgodze lekarze bardzo czesto przepisuja jako BHP niei robiac zadnych badan ,ale dobrze ze przepisuja i daja szanse nam na to zeby te ciaze utrzymac:)

reklama
Do góry