reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

wrzesień 2012 ;)

Ayni co do wody ja kupuje Tesco Mineral Water 5l ona nie ma dzidziusia na butli.
Na butelce trzeba sprawdzać informacje
Nadmiar składników mineralnych może szkodzić, szczególnie niemowlęciu, gdyż zbyt mocno obciąża nerki. Dlatego małym dzieciom podawaj tylko naturalną wodę źródlaną lub mineralną – ale o niskim stopniu mineralizacji (poniżej 500 mg w litrze) oraz niskosodową (do 20 mg sodu w litrze). Taką wodę można dawać maluszkowi do picia lub przygotowywać na jej bazie mleko modyfikowane, zupki, przeciery, kaszki. Średnio- i wysokozmineralizowane wody nie nadają się dla malca. 
Każdą trzeba przegotować przed podaniem niemowlęciu. 
To znaczy: tę z kranu oraz oligoceńską trzeba przegotować. W przypadku butelkowanej nie jest to konieczne. Pod jednym warunkiem: że dziecko wypije ją 
w ciągu 12 godzin po otwarciu butelki.
 Po tym czasie trzeba ją przegotować, gdyż mogły się w niej namnożyć bakterie i inne drobnoustroje, a niektóre z nich produkują toksyny szkodliwe dla maluszka.

W IRL są słoiczki HIPP , ale tu też HEINZ robi słoiczki dla bobasów i soczki jak w PL Gerber. W polskich sklepach jest duży wybór kaszek i słoiczków tez ale 2x droższych od irlandzkich:/

reklama
Wiesz co mój też miał czerwone piąstki od ssania i buźkę też teraz jak byliśmy na szczepieniu pytałam sie pielęgniarki i lekarki o to ze właśnie boje sie że zaraz mu sie jakieś świństwo zrobi przez to ssanie to mi powiedziała to co wcześniej napisałam że zapukają swoje potrzeby ale też żeby mu w ciągu dnia tak ze 4 razy na dzień myć te rączki to i zaczerwienienie będzie ustępować i nie naje sie jakiegoś świństwa bo wiadomo i ja myje mu rączki ale tak ze 3 razy dziennie woda z emolium a buźkę 2 razy dziennie przemywam i jest ok no i mu do rączki wciskam grzaki dobrze jest poszukać takich co sie w łapce dobrze trzymają i fajne wypustki do drapania mają u nas też sie to sprawdza ... My mamy taki idealnie trzyma się w rączce Od 6 miesiąca widok szczegółowy | Gryzaki MAM: pomagają pokonać problemy z zębami. Dostępne w różnych rozmiarach dla wszystkich grup wiekowych.
Po za tym polecam Ci jeszcze jedną stronkę nie wiem czy widziałaś kalendarz rozwoju dziecka - popatrz na 3 i 4 miesiąc Rozwój niemowlęcia - kalendarz rozwoju niemowlaka - mamazone.pl - www.mamazone.pl

tak wiem to jest etap rozwoju dziecko poznaje swiat zmyslami. ale mi po prostu chodzilo o to ze on 24h non stop z ta lapa i juz ma male ranki na paluszkach buzie czerwona i nie chce zeby plesniawek dostal czy cos. dawalam gryzak to nie chce ciumknie 2 razy i wypuszcza z buzi smoczek dluzej potrzyma ale tez wypuszcza. teraz to mnie juz smieszy jak on ta lape atakuje zawziecie :D

witam sie

oj dziewczynki dystansu proszę:)

Martusia powiem Ci tak moj Aduś ma mega odruch ssania ssie dosłownie swoją łapę, moje palce, palce innych ludzi, którzy tylko wezmą go na ręce...
czy smarowałaś mu dziąsełka?

mnie tez czasem ciumkal ;) zagladalam mu tam do buziaka z mysla ze moze zabki ale nic nie widze albo sie nie znam. a czym smarowac? i czy smarowac w ogole?

Witam wieczornie;-)
No i mam czas w koncu na Was..mały właśnie zasął. Bylismy też z M i moimi bracmi na "Hobbicie" bardzo mi się podobał. Zdjęcia zaraz jakieś prześle jak przegram.:tak:

Palma- ja np. przez noc nie przebieram małego tylko nad ranem, fakt faktem pielucha wtedy ciężka ale wcześniej jak w nocy mu zmieniałam to nie raz malo co miał nakapane. Jak na razie też mi go nie opiekło
Co do diety- to zaczęłam jak mały miał bodajże 3m-ce i 2 tyg. i jak na razie wszystko super, zaczełam od jabłuszka a teraz juz marchewke z ziemniakiem gotuje i blenduje i mały pochłania aż się mu uszy trzęsą i nic złego sie nie działo. Wszystko jednak zależy od dziecka bo to przeciez różnie może reagować:tak:
Merlin- i Tobie życze czego tylko pragniesz by sie spełniło w tym Nowym Roku:-)
Ayni- doskonale się z Tobą zgadzam co do diety:tak:
Taycia- wspólczuje z tym okiem..:-(
Martusia- moj tez tak wkłada, ale ja się tym nie przejmuje jeszcze..teraz ząbki "idą" więc wcale się mu nie dziwie ze chce w ten sposób sobie złagodzić, tym bardziej że gryzak go wkurza. Podrośnie to na pewno będzie wolał trzymać w ręce ciekawą zabawkę niż memłać piąstkę. No ale też nie mówię, że jak to potrwa do roku to się nie zacznę stresować i oduczać, nie mniej teraz na to moim zdaniem jeszcze za wcześnie

oby zechcial a jak nie to wymaze mu w musztardzie tak jak mama mi smoczka zebym juz nie brala ;)

Oli zasypia teraz wczesniej, juz na spiocha daje mu 150ml ale spi do max 5. koniec koncow budzi sie kolo 8. zasyial wczesniej kolo 23 i spal nawet do 9 z przerwa na karmienie czy bez przerwy nawet. a ja chodze zwichrowana i niewyspana w leginsach i t-shircie ;)

dzis juz zakupki i spacerek pobawilismy sie troche posluchalismy disco polo i poszedl spac=spokoj :D serio on lubi disco polo :D

a na sylwestra chlodze piccolo :D

sylwester2010-2011-2.jpg

Radosnego i szczęśliwego Nowego Roku
z marzeniami o które warto walczyć,
z radościami którymi warto się dzielić,
z przyjaciółmi z którymi warto być i
z nadzieją bez której nie da się żyć!

futuremummy, Hubert też przed ukończeniem 3 miesięcy zaczął wołać więcej niż 150 i zjadał nawet 200 ml w nocy po dłuższej przerwie, ale te 180 stało się normą, je co 4 godziny, a trzeba dodać że grubaskiem nie jest, bo jest raczej drobny, szczupły, waży teraz 6 kg więc jest jednym z mniejszych tutaj dzieci z tego co czytam ;-) nie sądzę więc żeby to było za dużo.
Teraz w czasie choroby ma mniejszy apetyt i je tylko 150.

jeżeli to jest kruszynka to co ja mam powiedzieć, młody ważył 22.12 5040 i mierzy 66cm ;-)

laseczki nie było mnie tydzień, tydzień wyjęty z życiorysu :no:
rodzinka wrócił do siebie, ja na Wigilli zjadłam zaledwie 2 pierwsze dania, zero ciast :no: brak czasu i solenne postanowienie,że w przyszłym roku to ja się będę gościć :tak:;-)
tak na wszelki wypadek gdybym nie zajrzała jutro to już Wam życzę wszystkiego co najlepsze w Nowym 2013 roku :tak:

Martusia proces ząbkowanie może zacząć się nawet w 2 miesiąc u życia (niektóre dzieci już rodzą się z zębami) i samo wyjście ząbka nie jest dla dziecka tak denerwujace jak wychodzenie zęba w dziąśle (przebijanie się przez wszystkie warstwy)
możesz kupić Dentinox, Camilla, Bobodent albo ten co ja polecałam i wg mnie najskuteczniejszy to Orajel Baby, ale on za granicą jest dostępny. Ja bym stawiała na zęby.

Ululuałam się winem..:sorry:dobrze że młody zasnął to może co otrzeźwieje:-p Ale tak to jest jak mąż gra na PS to trza sobie czymś życie umilić:-p

reklama
Kasieq dzieki za fachowa odpowiedź. Ja właśnie zauważyłam że woda ze spara ma informacje z tylu że nadaje się do przygotowania mleka dla dziecka. Czasem w czajniku woda za gorąca jeszcze nie doszłam do perfekcji z tym mlekiem.

U nas kaszki z polskiego sklepu po 4 eur :confused: ale nawet u mnie w polskim sklepie ich nie ma. Musieli by dla mnie specjalnie zamawiać aż się boje ile ze mnie zedra. Poczekam jeszcze 3 tyg :rolleyes:

Byliśmy na spacerku. Zauważyłam że mój syn juz nie płacze tylkk krzyczy kiedy coś chce... lol

Do góry