reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

wrzesień 2012 ;)

monaliza sprobuj z innym smokiem nam dopiero 6 rodzaj spasowal jako tako i kciuk przestal az tak fascynowac.
Probowalismy 3 rodzai NUKA , jeden z canpola dopiero avent nam przypasowal takze poszukaj innego moze twojemu malenstwu podejdzie.

Ktos tu pisal ze od rana do 20 jest sama w domu z dzieckiem. Sa gorsze przypadki....ja jestem ciagle sama bo maz jezdzi do pracy na 3 tygodnie...takze ten tego:((( zazdroszcze i tak!

reklama
o rany dziec moj ledwo skonczyl 2 msce a tu slina litrami leci no wszystko w slinie i pcha lapki do buzi ale patrzylam na dziaselka i nic nie widze no. to mozliwe ze juz zabki nie za wczesnie? slini sie od 2dni.

Marta jest to możliwe ... wczoraj jak byłam u swojej pediatry przy okazji pokazałam jej małego i pokazałam buźkę bo objawy były jak piszesz tylko u nas doszło jeszcze mega zdenerwowanie i nerwowe gryzienie i zaczęły sie w tych dziąsełkach pojawiać takie białe cuś jak ząbki równe i Pani powiedziała ze tak to jakby dziąsła przygotowują sie do ząbków a pierwszy ząbek moze nam wyjść jak będzie miał 6 - 8 miesięcy różnie. Kazała nam kupić maść ja na razie kupiłam tą co dziewczyny polecały Dentinox N jeszcze nie używam bo nie ma biedy ale najgorzej jest wieczorami...

Marticzko moja imienniczko! Mój synek też się nieziemsko slini na szczęście koszulka jeszcze sucha. Dziś go polozylam na macie i włożył ogon podwieszonej papugi. Zrobiliśmy z mężem oględziny mały oczywiście nie dał sobie na dłużej paszczki otworzyć ; ale zauważyłam 2 wglebienia na dolnej szczece i cos bialego w dziasle wiec to chyba mogą byc pierwsze oznaki.

Może dlatego wlasnie maly sie tak marudny zrobił ostatnio.

Witam sobotnio:-) no moja dzi przeszła sama siebie spała od ok 20 do 6.30 rano:szok::-):-) mamuska wyspana:-p,młoda tez sie slini ale do zebow to jeszcze daleko u mojej ,a dzieciaczki jeszcze bardziej beda sie slinic jak zaczna wsio do buziek ładowac bo tak dziecko sie zapoznaje a tu artykulik na ten temat

Jego ślinianki zabrały się do roboty. Noworodek prawie nie ma śliny, bo jej nie potrzebuje: jego pokarm jest płynny, a więc nie trzeba go rozcieńczać ani rozdrabniać. W drugim - trzecim miesiącu bezczynne dotąd ślinianki zabierają się do pracy, by ich właściciel mógł niebawem bez przeszkód jadać także pokarmy stałe. Na początku nie wszystko idzie gładko: śliny jest sporo, a dziecko nie nadąża z przełykaniem, bo nie ma jeszcze wprawy w koordynowaniu pracy mięśni twarzy, języka, ust i gardła. W dodatku mięśnie są jeszcze słabe, nic więc dziwnego, że buzia malucha jest ciągle mokra. Bobas może krztusić się i pokasływać. Jak długo to trwa? Nie ma reguły: jedne dzieci zaczynają radzić sobie z przełykaniem szybciej, inne potrzebują więcej czasu.
Bawi się i ćwiczy. Twój maluch robi bańki ze śliny, a przy tym wysuwa język i wydaje dziwne dźwięki? To znaczy, że przygotowuje się do mówienia. Przy tym się opluwa, bo zapanowanie nad językiem i mięśniami ust nie jest takie proste!

Wkłada wszystko do buzi. Niemowlę poznaje świat wszystkimi zmysłami, także za pomocą ust. Dlatego wkłada do buzi rączki, grzechotki, itd. Ślinianki reagują na to tak, jak zareagowałyby na jedzenie, które trzeba przygotować do wędrówki przez przewód pokarmowy– produkują większą ilość śliny.

Fasolko dziękuję za artykuł niedawno podobny czytałam ale niedoświadczona jestem to i zaraz o ząbkach pomyślałam też :)
Ayni mój też marudny od dłuższego czasu ale u niego głównie brzuszek się psuje a czasem sama już nie wiem czy to brzuszek, kolka, ząbki czy skok. albo naraz wszystko ;)
Merlin dzięks za nazwę maści na dziąsełka zapisałam w razie czego ;)

jak o 1 nakarmiłam na śpiocha tak o 7 dziecię wstało :) zjadło i spowrotem do 10 spało :) lubię to :D

dziś piekę pieguski chce któraś? z amaretto będą :D

Dzięki za życzenia ;)

Solenizantka się wykąpała, zjadłą 90 i poszła spać ..... hahahhaha ...wróć .... wcale tak pieknie nie było po 90 normalnie zasypia, ale tym razem darła się jak nie wiem co :szok: przez godzine, Tom nosił ją na rękach a ja myślałam, że mi bębenki w uszach pękną .... i to na 100 we nie była kolka ... Nie wiem, albo po szczepionce takie cuś miała , albo nie wiem juz sama ....:rofl2: ja w każdym bądz razie jestem kaput , bo całe popołudnie ją nosiłam na rękach ..... krzyż mi pęka ...

A z gorszych rzeczy to mała ma jakieś napięcie czy jak to się nazywa i będzie chodzić na rehabilitację, ona wogóle nie ma szyji i ciągle główkę na prawo, myśmy mysleli, ze tej szyji z grubości ni ma :szok:, a ona bidna ma jakis przykurcz, za wysoko barki czy coś ... no ale wszystko to jest do skorygowania na szczęście .

Axa moja mam siedzi w niemcach , jutro do mnie będzie dzwonić, to się mogę spytać.

te żelki Orajle są 2 rodzaje, Baby dla dzieciaczków od 4 miesiąca i normalny dla dzieci od 4 roku życia, trzeba czytać :tak:

mój junior też puszcza bańki ze śliny i pcha piąstki do buzi :tak: no i bardziej marudny przez to :no:

reklama
Witam Wieczornie;-)
ehhh ja dzisiaj na zajeciach do 14 a potem do taty M. prosto pojechaliśmy. W domu o 19 byliśmy żeby małego wykąpać i do spania, żeby nie zakłócać mu rytmu dnia. A Arturo dalej taki nie swój jak gdzieś jedziemy..w przyszłym tyg. jedziemy na "wigilię" do Krakowa, do moich byłych współlokatorek i nie wiem jak to mały zniesie bo jeszcze w taką podróż się z nami do tej pory nie wybrał..

Siedzę i piwsko pije i już mi się mieni przed oczami.. ta nie ma to się upić.. A co do obaw ciąży to już odpuściłam i szczerze wątpię, chyba wczoraj mnie taki strachulec dopadł:rofl2:zreszta znowu testa ow. zrobiła i już nic nie pokazał;-)uff:-p

Palma- Wszystkiego najlepszego na kolejne miesiące dla Córci, że by wiecej mamie wypocząć dała. :-):-)
Cloudynka- ach Ci mężowie..:-p
Tygrysku- to super!:-) Oby się już nie przestawił na "gorzej". Ja pod mate kąłde koc :tak:
Axarai- na pęcherz też dobry FURAGIN tyle ze tu w PL jest na receptę. ;-)
Monaliza- ssanie kciuka teraz to chyba jeszcze nic złego.. pilnuj tylko moze zeby tego tak czesto nie robiła, heh tylko jak w sumie jak smoka nie chce i rękawiczki nie działają?? To może włóż do rączki grzechotkę zawsze troszkę pomoże, bo choć pewnie uwagi jeszcze nie przykuje to trochę w tym przeszkodzi;-)
Merlin- jesteś po prostu " urokliwa" ;-)

Co do ślinienia etc. to Artur tak wpycha piąstki ze już 2 razy mi się zaczął nimi dławić bo całą wepchnął.. A ślinotok ma też ogromny, ale to pewnie teraz powoli wszystkie nasze dzieciaczki tak będą miały.

A chyba zapodam se drugie piwsko bo mi jakoś ładnie wchodzi..:zawstydzona/y: M się małym zajmuje to chyba mogę :rofl2:Kurde chyba mnie jaki grzybol na dole dołapał bo zaczyna swędzieć :wściekła/y:

Do góry