reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

wrzesień 2012 ;)

Tygrysku- to fajnie, zawsze to kontakt z innymi dziećmi a potem mniejszy strach przed szkołą;-)U nas takie przedszkole założył ks. na plebani, bo specjalnie taką dużą wybudował i większą cześć przeznaczył dla parafian, i końcem końców założył w końcu przedszkole, i dużo osób prace znalazło w nim, i i inni rodzice zadowoleni bo mogą we dwoje pracować a dziecko bezpieczne. Ale teraz właśnie ta dotacja się skończyła i już trzeba płacić jednak i tak nie są to duże kwoty gdzieś ok 190 zł najwięcej.

Mały coś padł wcześniej, to chyba dla tego, że jak mnie nie było to nie spał. I mam wieczór wolny :-) Ach uwielbiam takie wieczory..na zewnątrz zimno, ja sobie winko pije a w słuchawkach ulubiona Norah Jones..Odpływam...:rolleyes2:

reklama
no laski czytam Was i stresa zalapuje a juz mowie dlaczego:
- moj niunio mial na usg po porodzie asymetrie komor bocznych mozgu no i ksztalt jego glowki tez byl inny. teraz juz lepiej jest ale ma wciaz asymetryczna glowke bardziej z prawej. jak bylismy u neurologa stwierdzila zeby maly bardziej patrzyl w lewo i byl ukladany na lewej stronie. czy asymetrie komor bocznych mozgu ma to sie dowiem 21 grudnia ale neurolog mowila ze wiekszosc dzieci to ma i ze znika z czasem.
- zaczal tez namietnie jesc prawa raczke i najchetniej patrzy w prawo probuje odwracac mu glowke w lewo ale sie zapiera i zaraz krzyk. na brzuszku tak samo.

dziewczyny a czy Wasze dzieci tez mialy ta asymetrie komor bocznych mozgu? co mowili lekarze? ja sie boje czy to wplynie w jakikolwiek sposob na rozwoj mozgu... ale nie chce czytac o tym bo osiwieje.

Megan no ja wracam do pracy dokladnie 17 kwietnia bo oprocz 24 tyg macierzynskiego biore misiac bezplatnego i prawie 2 tyg zaleglego urlopu. Ale powrot do pracy to dla mnie poki co abstrakcja... a musze wrocic bo mi z pracy doplacaja do normalnej pensji ale jest warunek, ze musze wrocic do pracy na 8 miesiecy po macierzynskim.
Acha-kocham Malenczuka-niepoprawny artysta lecz boski!
Malenstwo my tez w trakcie planowania slubu. Poki co utknelo na wrzesien 2013:-):-) W Ksiazu na zamku. Bedziemy na swieta w Polsce to idziemy sie dogadywac co i jak, ile i dlaczego tak duzo:-D:-D:-D
bebe my tez Olivke pllanowalismy. zaczelismy od grudnia bez zabezpieczenia, ale tlumaczylam mojemu b, ze to moze nawet potrwac rok wiec jakie bylo zdziwienie gdy w styczniu na tescie wyszly dwie krechy:-):-) I to wlasnie byl ten pierwszy raz bez zabezpieczenia:-D:-D:-D
Witam wsdzystkie nowe mamusie. Fajnie, ze znow lista mamusi sie powieksza bo duzo juz nas ubylo..
Kasia wyliczanka boska, moj jezyk agugu tez wola o pomste do nieba. Moj B na te moje niektore zdrobnienia to juz w lepetynke nie raz sie puka co za idiotyzmy wymyslam :) Wazne, ze Olivka mnie rozumie i ladnie mamusi odpowiada. tatus poprostu jeszcze jezyka nie zalapal...
Tyle zdazylam przeczytac i odpisac i znow musze sie ewakuowac do malutkiej

Martusia
Moja też namiętnie w prawo głowę odgina, ale o asymetrii komór nic nie było mówione, tak więc nie pomogę.
Też walczę z młodą, żeby jej głowę ułożyć na lewo, co proste nie jest, bo wyraźnie jej się to nie podoba.
Nie zadręczaj się, nie czytaj w necie o tej ewentualnej asymetrii u twojego synusia, bo się zadręczysz.
Ja poczytałam neta i oczywiście już sama zdiagnozowałam u młodej nadmierne napięcie mięśniowe na szczęście neurolog nie potwierdził tego.
Tak więc głowa do góry i się nie zadręczaj.
Nawet jeśli coś by wyszło nie tak, to przecież mamy 21. wiek a nie Średniowiecze i na pewno lekarze mają jakiś sposób na to.
A synka masz przecież ładnego, w niczym nie odstaje do tyłu w stosunku do dzieci w jego wieku, więc myślę, że nie ma co się martwić.
Do 21. grudnia już nie daleko, więc mam nadzieję, że za trzy tygodnie się już uspokoisz po tych badaniach i będziesz mieć spokojne święta.

Maluszek- ale to ma być wino wytrawne i tylko odrobina. Piszą,że lampka, ale np moje lampki mieszczą całą butelkę wina,więc zależy o jakich lampkach mówimy :-p

monaliza ja akurat rozumiem Twojego M. Tez nie cierrrpię tych slodko pierdzacych zdrobnień i gadania takiego jak niektórzy stosują do niemowlaka, seplenienia, używania dziwnych słów typu nyny, papu, itd. itp. brrr. My do małego mówmy zupełnie normalnie, jedynie intonujemy inaczej. I Mały także super nam odpowiada, zauwazylam, ze im więcej do niego mowię, tym więcej on mi odpowiada. dzisiaj lezelismy 1,5h na łóżku i sobie "rozmawialiśmy", z przerwa na karmienie.

Ostatnia edycja:
Fakt z tym zdrobnieniami niby wszyscy tak mowia ale potem dziecko moze tak powtarzac myslac ze jest to prawidlowe wypowiadanie slow.Ja juz zwrocilam uwage mojemu zeby tak nie mowil jak nie chce by cora potem do niego seplenila. Przeciez jak ojciec tak mowi to czemu cora nie?Potem ja musi w 2 jezykach rozmawic to tylko niepotrzebnie metlik w glowie sobie robi taki bobas.

Wiatm się :)

Ale się dzisiaj rozpisałyście dziewczyny! No nic ale nadrobiłam :) Młoda śpi już jakiś czas i nie wiem co będzie w nocy robiła...Ja padan na pysk...jutro chrzciny i kupa roboty jeszcze przede mna...

Ryba ja też staram się mówić normalnie do moich dzieci i nie wiem czy dzięki temu czy nie, synek bardzo ładnie juz mówi, wyraźnie i ładnymi zdaniami. Tzn "r" np jeszcze nie wymawia poprawnie ale bez problemu można go zrozumieć :)

Ja córeczkę kładę różnie, na wszystkie strony :-D wydaje mi się jednak, że lubi spać na boczkach (jednym i drugim), a jak jej się znudzi to się sama przewraca na plecki. Na brzuszku tak jak Patrysia - boję się żeby spała, zreszta ona nie lubi na brzuszku leżeć i tylko raz udało jej się tak zasnąć...na 10 min. No i ostatnio położna zachwycała się, że Marcelina ma kształtną główkę. :-)

Risia życzę zdrówka!

Axarai
powodzenia w nauce niemieckiego dla Ciebie i synka! Dla mnie to też okropny język...nie miałam "przyjemności" na szczęście się go uczyć nigdy, ale kto wie co jeszcze los przyniesie...

No i tyle udało mi się zapamiętać...jeszcze coś miałam pisać i dooopka... no nic lece, trzymajcie kciuki, żeby jutro się wszystko udało, no i będzie z głowy :-D

no Maleńczuk to moja wielka miłość od czasów studenckich w Krakowie :-D boski jest, uwielbiam tego typa ;-)

juniora układam raz na jednym raz na drugim boku a on i tak przewraca się na plecki :-D nam lekarz na usg bioderek nic nie mówił,że nie wolno tylko pieluszkować profilaktycznie kazał....
cóż młody też główkę odchyla raz w prawo raz w lewo a jak lekarce mówiłam,to ona do mnie,ze teraz (w trakcie wizyty) trzyma prosto :no:

młody się jakiś marudny zrobił, śpi i się wybudza z krzykiem i te piąstki pcha do buzi :no:
poprosiłam znajomą w UK i zmówi mi z US (tylko 1Ł przesyłka :szok: ) ten żelek na ząbkowanie, wybrałam 2pak na dzień i noc

Baby Orajel Daytime & Nighttime Oral Pain Reliever for Teething Gel - USA | eBay

reklama
Dziewczyny ale mam stracha...doradźcie mi prosze...otóż: okres dostałam 14 list. bóle takie na jajeczkowanie dostałam w 10 dniu ( zawsze tak wcześniej miałam bo mój cykl wynosił 24 dni) no i teraz już 17 dzień cyklu i mnie dalej brzuch napiernicza ( tak mnie boli jak na , a w nocy dodatkowo bolały mnie krzyże..) przed chwilą robiłam test owulacyjny i wyszło że mam dziś jajeczkowanie..no i zgłupiałam bo nigdy tak późno nie miałam.. i teraz nie wiem, mam w gaciach że się nam "przydarzyło":szok: bo podobno czasem tak jest że testy owu. jak jest ciąża to pokazują 2 krechy..a nie wiem czemu sobie go z 4 dni wcześniej nie zrobiłam to wiedziałbym czy wtedy tez by były 2 krechy...:wściekła/y:A tylko raz poszliśmy na żywioł i to w sumie już jakiś czas temu.. i @ dostałam...Myslicie że to normalne, te bóle trwające tyle dni?? moze któras tez tak ma?? A moze to jeszzce organizm po prostu wraca do normy..Oszaleje za chwile:szok::szok::szok:Chyba zapodam testa jutro rano bo teraz juz za późno chyba...Kurde no a winko tak mi ładnie wchodziło:-p

Do góry