reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

wrzesień 2012 ;)

reklama
czesc kobitki
humory brak... w wynikach mojego starszaka wyszedl gronkowiec złocisty i pałeczki rpoy błękitnej... jkak poczytalam to mi sie słabo zrobiło...jutro ide zrobic Adrianowi wymaz prywatnie bo bardzo mozliwe, ze ma i to i to :(

Pierwszy raz słysze ze dziecka nie mozna na boku ,mi nawet pediatra kazała na boku układac zeby sie nie zakrztusiła jak ulewała ,głowke przekreca wiec to nic nie daje ze głowke sie na bok ułozy.I jakos nie zauwazyłam zeby dzieci nie lubiły pozycji na boku a tu masły cytat z artykułu...

Dopóki dziecko nie będzie potrafiło samodzielnie zmienić pozycji swojego ciała, musisz je w tym wyręczać, zmieniając jego ułożenie. W ten sposób zapewniasz mu wygodę, jak i możesz w pewnym sensie wpływać na wygląd jego główki. Wprawdzie budowa czaszki jest zależna od cech dziedzicznych, niemniej jednak w pewnych granicach możemy ją kształtować, głównie zapobiegając zniekształceniom. Układanie dziecka na boku przeciwdziała najczęstszemu z nich, tzn. spłaszczeniu potylicy. Warunkiem dla wytworzenia tego zniekształcenia jest stałe układanie niemowlęcia na plecach oraz przebycie przez nie krzywicy.
Układanie niemowlęcia na bokach pozwala na utrzymanie noworodkowego kształtu główki spłaszczonej w wymiarze skroniowym. Przy układaniu główki dziecka na boku zwróć uwagę, aby miękkie początkowo małżowiny uszne nie zaginały się. Ważne jest też, aby w okresie czuwania zmieniać pozycję dziecka poprzez branie go na ręce, przytulanie i noszenie. Niemowlę niezwykle to lubi, ponieważ daje mu to poczucie bezpieczeństwa. Największym jego pragnieniem jest być blisko Was. Nosząc dziecko, pamiętajcie o podpieraniu jego kręgosłupa i główki, lub przytuleniu go do siebie z główką opartą na ramieniu.

Ostatnia edycja:
Marcello też sypia na boczku ba on tak zasypia w łóżeczku gdzie potem sam na plecki sie "przekręci"...ogolnie u nas są wsio pozycje oprócz na brzuszku tu już bym sie bała mu tak dać spać...

RISIA ty wierz...tulam

RiSia zdrowka dla chlopaków!!! przesyłam buziaki i &&&

Gorgusia nie kus laska nie kus:-) ja mam w piwnicy cała butle swojskiego wina i ani lyka nie sprobowalam:zawstydzona/y::-p

Future no to pewnie pogoda. My wroxilismy ze spacerku 1,5h temu spacerowalismy 2h a ten nadal spi. A nie jadl juz ponad 4 h, to nie moje dzieckooooo! on tyle bez cyca nie wytrzymuje ciekawe co w nocy bedzie robil:-p jak nie spi to nie dobrze a jak spi to tez matka wymysla:-)

Dawid tez najczesciej spi na bokach... teraz to w dzien klade go na wznak jak przy nim nie jestem bo on z boku przewraca sie na brzuch i glowke ma wgnieciona w lozko:-D on cyca szuka :-D

A ja wcinam ananasa i sie szukam prezentu dla Dawida na chrzciny od jego chrzestnych. Myslalam,żeby kupic hustawko-kołyske ktoras ma takie cudo?

Jutro idziemy na roczek... jakos mi sie nie chce...jak nigdy...

Witajcie;-)
Wróciłam mało co załatwiłam ale nawet sił opisywać nie mam:-(

Tygrysku- Ciesze sie ze z mama wszystko dobrze. Niech wraca jak najszybciej do pełni sił:tak:A to przedszkole to na tych dotacjach unijnych jest?? Bo u nas takowe jest tyle ze tylko 2 czy 3 lata było za darmo a teraz trzeba placić
Ayni- Ja 2 tyg temu miałam zajecia na temat lateralizacji. I z tego co sie mi wydaje to za wczesnie by jeszcze cos stwierdzać. A nawet jesli by dziecko miało skłonność do leworęczności to nie wolno przestawiać, bo to prowadzi do zaburzeń:tak:. No chyba że to bedzie problem tego typu ze np. prawe oko jest mocniejsze, lewa reka tez i np. prawa noga to wtedy trzeba z tym isc do specjalisty bo to ponoć nie za dobrze ( a zauważyć to mozna jak dziecko jest wieksze. I wtedy obserwujemy tak: * OKO- obserwujemy np. którym okiem patrzy dziecko przez dziurkę od klucza, albo wycinamy dziurke w kartce żeby dziecko przez nią popatrzyło- i wtedy też popatrzy okiem które jest "mocniejsze". * UCHO- np. do którego przystawia telefon. * NOGA- np. którą nogę daje pierwsze na schoda, albo kopię pilkę. * RĘKA- to już chyba wiadomo;-) To tak zwana Lateralizacja skrzyżowana i ona powoduje ze dzieci nie mają jednoznacznie określonej dominacji jednej z części ciała i są one zagrożone dysleksją. Sama jazda na rowerze też wtedy sprawia trudności ( chodzi o ruch na przemienny gdzie takie dziecko nie potrafi za bardzo sobie z tym poradzić). Tak Ci pisze żeby w razie czego na przyszłość się przyjżeć, bo nie zaszkodzi :tak:A teraz sie nie przejmuj a zapytać lekarza zawsze mozesz;-)
Risia- Szczerze życzę żeby te wredne choróbska, bakterie od Was odeszły!! ileż można wytrzymać..Trzymaj się!

Ostatnia edycja:
ayni mój tez ssie tylko lewa rączkę ale jasie tym nie przejmuje
RiSiA o Boże coś te świństwa Was lubią :( &&& żeby było dobrze
Mufu tak unijne, w tym roku dopiero otworzyli u nas na wsi, 5 godz. dziennie 4 razy w tygodniu, ma tam korekcyjne, darmowe wycieczki etc., tylko za zajęcia dodatkowe z tańca place 21zl/m-c

reklama
Kasia P moj starszam uwielbial leżec na boku i bioderka ma ok:) nam ortopeda wręcz zalecał klaść na boki... to chyba zalezy od lekarza...

Adrian uwielbia spac na boczku... nie cierpki na plecach... a najbardziej uwielbia ba brzuszku

jutro idę do pediatry z Adrianem, żeby oceniła oczy Adika

Do góry