reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

wrzesień 2012 ;)

RISIA szczepienie było ponad 2 tygodnie temu. Mała ma zapalenie ucha (nie chciała jeść od jakiegoś tygodnia, wrzeszczała przy próbach karmienia, więc poszłam do lekarza, a ten wypatrzył, że ma błonę bębenkową zaczerwienioną), więc to raczej z tego wynika. W dupce zmierzone 38st. więc wychodziłoby 37,5. Jutro idziemy na kontrolę...

reklama
Merlin no duży Twój Krzyś. a ile ma cm?.
ma około 60cm ale to wiesz zależy jak sie uloży bo przecież dziecka trzymać i rozciągać nie będą ale wizualnie to taka mala kulka :-D

Co do rozszerzania diety ja sie zastanawiam jeszcze nad zrobieniem testów alergicznych dla małego zeby wiedzieć mniej więcej w co sie nie pakować - któraś z was już robiła takie cuś?

Ale piszecie....duuuuuuuużo :-)

Mój Kac już podwoił swoją wagę :tak: urodził się 3100, a teraz już ponad 6200 waży i rośnie strasznie szybko-ciuchy na 68 nosimy, a urodzony 51cm :szok: Że mu się rozstępy od szybkiego wzrostu nie robią :-D

ech nie mam siły nadrabiać.... buziaki.

spróbuje wgrać jeszcze raz, jutro spróbuje bo mały bardzo niespokojny, chodzi o to, ze on non stop łapczywie ssie piąstkę

patrysia fajnie się trafiło tej Twojej znajomej z tymi dziećmi z jednego rocznika, juz teraz wiem skad masz takie rewelacyjne pampersy, i kocham fryzurke Twojego Szkrabika
fasolka jak Mala
bebe nie wiem, czy kiedyś były inne, lepsze czasy na dzieci, dziś ludzie maja chyba po prostu większe potrzeby
martyna nam bobotic pomagał z oliwka, z jasiem już nie
kasia śliczna rymowanka
merlin dzięki za rade co do kupy, spróbuje, ja tez bym Tatusia pacła
mafu tez by mi się taka Babcia przydała heh
martusia ja mowie zdecydowane nie mrozom
axari dobrze m odpowiedziałaś
cloudynka zdrówka
palma może Twoje Maleństwo się skurczyło- żarcik

Ostatnia edycja:
Co do rozszerzania diety ja sie zastanawiam jeszcze nad zrobieniem testów alergicznych dla małego zeby wiedzieć mniej więcej w co sie nie pakować - któraś z was już robiła takie cuś?

Ja nie dam sobie glowy uciac, ale mysle, ze takie testy u niemowlecia nie sa miarodajne. Przeciez jedzeniu dopiero wyjdzie co go moze wywolac reakcje alergiczna... Nie slyszalam jeszcze o testach alergicznych zanim organizm nie spotkal sie jeszcze z alergenem. Najlepiej spytaj lekarza czy w ogole jest sens takie testy robic.

Jesli chodzi zas o sprawy lingwistyczne , uwazam, ze to nie jest tak, ze dziecko sie najpierw musi nauczyc jednego jezyka, a dopiero potem drugiego. Czytalam bardzo duzo artykulow na ten temat i mam wielu znajomych, ktorych dzieci sa dwu- multi- jezyczne.
W naszym przypadku bedzie jeszcze ciekawiej , bo Adam bedzie mial stycznosc z 3 jezykami. (na poczatku)
Specjalisci podkreslaja, ze istotne jest, aby kazdy rodzic uczyl dziecka tylko i wylacznie swojego jezyka ojczystego i zaleca sie , aby rodzice nie mowili do dziecka w jezyku obcym, nawet jesli mowia nim dosc plynnie.

Takze ja bede rozmawiac z synem po polsku, maz po arabsku, a miedzy soba i poza domem bedzie jezyk holenderski. Nie powinno byc to dla dziecka utrudnieniem jesli dziecko zrozumie regule ktory rodzic w jakim jezyku mowi i nawet jesli rodzice miedzy soba mowia w innym jezyku, ktore dziecko rowniez rozumie, bedzie sie na poczatku zwracac do rodzicow jezykiem, ktorym rozmawia z danym rodzicem, do momentu az uzyska plynnosc. Potem dzieci bezproblemowo przelaczaja sie z jezyka na drugi i wyksztalcaja sobie zdolnosc szybszego przyswajania innych jezykow. Moj maz zreszta sam wlada kilkoma jezykami i wlasnie kontakt z wiecej niz jednym jezykiem pozwolilo mu szybko przysposobic inne jezyki (mowi w 3 plynnie i w 2 srednio)
Wazny jest tez nacisk na bogate slownictwo, bo czesto dzieci imigrantow maja maly zasob slow jezykow rodzicow. Wierze, ze damy rade :tak:

Inaczej ma sie sprawa jesli dziecko nie bylo urodzone w danym kraju i doszlo do emigracji. Axarai popieram Cie i uwazam, ze Twoj maz zle robi mowiac do dziecka po niemiecku. Moze pomagac i powiedziec np. :" teraz powiem cos po niemiecku i wy zgadniecie co to jest " ale ciagle rozmowy w niezrozumialym jezyku moga wywolac jedynie frustracje. Mysle, ze dobra zasada to rozgraniczenie : jezyk domowy - jezyk otoczenia. No i co najwazniejsze, cierpliwosc, konsekwencja, okazywanie milosci dziecku przy ksztaltowaniu swiadomosci jezykowej. Wszystko przyjdzie z czasem, wazne, zeby to dobrze ugryzc :tak: wrzucam Ci taki art, pokaz swojemu menowi ;)
http://www.edziecko.pl/starsze_dziecko/1,79350,5896429,Dwujezyczne_elastyczne.html

Cloudynka & anmika, obyscie sie dlugo dzis nie meczyly. Ja juz mam wolne. A i tak ide spac. Padnieta jestem jak martwy zwierz po polowaniu.

Dobranoc :**********

Ostatnia edycja:
Ja też mam wolne, ale zamiast iść wcześniej spać (bo rano umieram) to siedzę i szperam w necie, prezentów na Gwiazdkę szukam. I szczerze mam już dość :baffled:.
Ja mojego Małego też ważę, najpierw sama wchodzę na wagę, a potem z Małym i wyszło mi że ma 6900g. A w dniu wyjścia ze szpitala ważył 3200g. Nieźła moja kluseczka, nie? :-D

reklama
Doti 400? Ja myślałam, że Adi mało zjada, to ile ona powinna zjeść.
Ayni mądra kobieto. Czyli jak wychodzimy z domu, to M powinien mówić po niemiecku? Ale jak on będzie mówił po niemiecku i nie przetłumaczy, lub nie pokaże o co mu chodzi, to ja mogę go zabić.
Niemieckiego nie znam ni w ząb. Zawsze uważałam, że to okropny język, i ja nawet nie umiem powtórzyć niektórych wyrazów:baffled: Na bank szybciej po Japońsku bym się nauczyła! I jeszcze mam akurat czas siedzieć i się uczyć:crazy: I do tego mój M nie umie uczyć, jemu się wydaje, że to jest proste, i jak się go zapytam więcej niż 3 razy, to szału dostaje, że ja taki młotek jestem, no to wtedy ja się wściekam, i nici z nauki!

Do góry