ciągle to do mnie jakoś nie dochodzi więc prosze podziel sie.....jak można przestawić dziecko na inną godzinę snu![]()
![]()
Nie wiem jak u innych dzieci, ale u mnie dziala, oczywiscie nie od razu bo to trwa troche czasu. Nie wyglada to tak, ze dziec chodzi spac o 23 a nastepnego dnia zasnie o 20.
Moj Adam na poczatku wczesnie wstawal, wiec kladlam go pozniej ok 23, zeby nie wstawac o 5 czy 6 rano. Oczywiscie maly marudzil i dawal znac , ze chce spac, ale probowalismy go przetrzymac : zabawa na kocyku, hustawka, czymkolwiek. Jak padal w kime, to dawalam mu przespac troche z nami w salonie, ale nie w jego lozeczku.
Dzieci swoje przezwyczajenia bazuja na rytunie i rytualach. Moje dziecko nie wie , ktora jest godzina, wie tylko tyle, ze jest zmeczone i chce spac i ze wieczorem robi sie ciemno, jest kapiel , witaminy, cycek i spanie w swoim lozeczku. Ustalony porzadek sugeruje mu, ze jest czas spania.
Takze jak zauwazylam, ze sypia dluzej, czasem nawet do 10.00 rano postanowilam klasc go wczesniej. Z 23 chcielismy przejsc na 21. Poki co przestawiamy go juz niecale 2 tygodnie, powoli, codziennie 15 minut szybciej rozpoczynam wieczorny rytual : zabawa z tata, kapiel , witaminy, cyc ---> lozeczko. Na poczatku maly byl nie ufny i pokazywal ze nie ejst jeszcze zmeczony, takie momenty trzeba przeczekac i po prostu po wieczornym rytuale kladlismy go do lozeczka i zostawalismy u niego w pokoju az zasnie, troche nas sluchal, az zasnal sam z siebie. Ale efekt jest taki, Adam spi juz o 21.30 . Mysle, ze kwestia dni i bedzie chodzil spac o 21.
Kosztuje to troche cierpliwosci i konsekwencji, ale da sie.
Ja sie zawsze dziwilam jak moje dziecko budzilo sie zawsze o tych samych godzinach co do minuty na jedzenie cycka. Jego wewnetrzny zegar "wiedzial" na podstawie rytualu, ze np o 4.00 rano jest jedzenie.
Dlatego mowi sie, ze dzieci niechetnie przyjmuja zburzony porzadek, ale na podstawie rytualow i ich przyzwyczajen moze je troche oszukac.
Moja kolezanka rowniez "przestawila" godzine nocnego karmienia, bo chciala podawac butle o 24 zanim szla do lozka. Wybudzala dziecko przez pare dni na ta 24 , dziecko pozniej juz z automatu wstawalo o 24 na jedzenie.