reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wrzesień 2010...

Ja musze sie pochwalić, ze coraz czesciej czuje fikołki malenstwa. Od kilku dni coraz częsciej, jejku takie fajne łaskotanie przy tym jest. No za niedługo beda moze kopniaczki :)))

kochana to twoje pierwsze maleństwo? ja nie czuję nic i chcę juz wizyte bo mam obawy że coś się stało :( ja wiem każdy w innym czasie czuje no ale wszystkim juz sie to zdarzyło a mnie nie :( i dlatego mam momentami czarny scenariusz ....eehhhh ja to jestem głupia :(

reklama
kochana to twoje pierwsze maleństwo? ja nie czuję nic i chcę juz wizyte bo mam obawy że coś się stało :( ja wiem każdy w innym czasie czuje no ale wszystkim juz sie to zdarzyło a mnie nie :( i dlatego mam momentami czarny scenariusz ....eehhhh ja to jestem głupia :(

Moja droga Betii, moze juz czułas nie raz tylko sobie to tłumaczysz ruchami jelit? Spokojnie , kochana napewno poczujesz :) Wytrwałości.
Ja jestem bardzo chudziutka moze dlatego bardziej czuje.

Beti ja z pierwsza córcią poczułam ruchy dopiero w 19 tyg... mowia ze w 2 ciazy kobieta szybciej wyczuwa i co cisza wiec nie mart sie kochana nie ejstes sama ;)

Beti ja z pierwsza córcią poczułam ruchy dopiero w 19 tyg... mowia ze w 2 ciazy kobieta szybciej wyczuwa i co cisza wiec nie mart sie kochana nie ejstes sama ;)

dziękuję dziewczynki za słowa otuchy też se momentami tłumaczę że może za szybko,i jeszce mam troszku tłuszczyku na brzuszku może też za malutka dzidzia żeby aż tak silnie dawać o sobie znać....mus\zę przestać myśleć negatywnie :)

Ja też już bym chciała czuć jak fika ale uzbroiłam sie w cierpliwość i twardo czekam. Jedna dzidzia szybciej daje znać mamusi że jej ciasno a druga dopiero po 20tyg. Jeszcze miesiąc a będe podskakiwać oglądając telewizor czy gotując obiad.

No cos ty ja w pierwszej ciazy i to bardzo delikatnie poczulam dopiero w 18tc,potem kilka dni przerwy i tak coraz czesciej i mocniej

nie przejmuj sie kochana mi też smutno bo nic nie czuje:( nie jesteś sama .... a u mnie już 18 tydz.. niby chlopaka nosze ale raczej nie piłkarza:p kochanieńkie mamusie pomóżcie prosze bo zgaga mnie zadusi..:(

Myślę, że już niebawem każda z nas poczuje swojego małego brykacza.
W 1 ciąży ciężko wyczaić czy to to już "to". Nie raz ruchy dziecka tłumaczymy sobie jako wzdęcia itd w kolejnych ciążach wiemy czego się spodziewać a pozatym macica z każdą kolejną ciążą ponoć bardziej wyczulona na kopniaczki bynajmniej tak jest u mnie, że z każdą ciążą czułam ruchy maluszka coraz szybciej :)
w 1 ciąży ok 18 tyg.
w 2 ciąży ok 15 tyg.
teraz już ok 12-13 tyg :)

nie przejmuj sie kochana mi też smutno bo nic nie czuje:( nie jesteś sama .... a u mnie już 18 tydz.. niby chlopaka nosze ale raczej nie piłkarza:p kochanieńkie mamusie pomóżcie prosze bo zgaga mnie zadusi..:(

no to trzeba czekać :)
ja kiedys dawno temu jak miałam zgagę to piłam szklanke mleka :) niestety innych sposobów nie znam bo miałam zgage tylko 1 raz :)

reklama
Dokładnie Olcia :-) Ja podobnie w pierwszej ciąży- około 19 tygodnia, i byłam chudzina. Takie lekkie trzepotanie, inne niz jakiekolwiek odczucia wczesniej- to sie wie, ze to dzidziuś nic innego. Potem kilka dni przerwy i jak sie juz zaczęło, to było w miarę regularnie juz codziennie. Słuchajcie taki dzidziuś waży około 120 gr- więc jak pół kostki masła, do tego pływa w otoczeniu dużej ilości wód, ma dużo miejsca jeszcze, więc nie obija się tak o ścianki macicy, a jeśli...to odczuwjemy to niezwykle subtelnie. Mówi się, że dzieci reagują po słodkim- soczku, cukierku i wtedy warto sie spokojnie położyć w ciszy i wczuć się w siebie, swoje ciało. Ja tak wlasnie odczuwam, w wielkiej ciszy i gdy sie wslu****e w siebie, inaczej to wiem ze to tylko ruchy jelit- nieco leniwe teraz w ciaży i skłonności ciężarnej do wzdęć. Ruchy są jak trzepotanie skrzydeł małego motylka, to nie silne kopniaczki jeszcze i sa one niziutko tuż nad spojeniem łonowym, nieco wyżej, ale pod pępkiem. Bądzmy cierpliwe to juz na dniach spotka nas ta radosc czucia malych kopniaczków.
Na zgagę mleko słodkie, mnie pomagał kisiel i siemię lniane rozklejone. Można ssać Rennie- jest dozwolone, ale pomaga na chwilunię .

Ostatnia edycja:
Do góry