reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wrzesień 2010...

Malgos83 dzięki, wreszcie się udało :) a co do zwierzątek.. jak ja je kocham... W moim domku rodzinnym mam 3 kotki i mojego ukochanego pieska... jak ja za nim tęsknię... choć za dużo miejsca zajmował na moim łóżku ;) W moim aktualnym domku jest jeden piesek i na więcej się nie zanosi.. :-( Mieszkam z teściową :D

reklama
Sylwia dokładnie tak jak napisałaś jest to lekarka "starej daty" i jest ona zdania ze 3 razy usg w czasie ciąży zdecydowanie wystarczy,a ja jednak była bym spokojniejsza gdybym czesciej słyszała ze u mojego maluszka jest wszystko ok :) tyle sie tutaj czyta ze człowiek sam sie nakreca:")

ja w pierwszej ciąży miałam tylko 4 razy i w sumie jak wszystko jest ok to nie ma potrzeby częściej robić. W tej ciąży juz do tej pory miałam 4 razy, no ale to przez problemy. .tak wiec się nie przejmuj, jak jest ok to nie ma potrzeby często robić usg.

U mnie zaczyna się to czego się najbardziej obawiałam, tzn. ucisk na nerw kulszowy...mam już doświadczenie w tej sprawie :-( na razie jest delikatnie, ale aż się boję co będzie dalej, jak ja się dzieckiem zajmę, ah...

Ok. Właśnie też mnie to zastanowiło. Mam mieszane uczucia w tej chwili. Tym bardziej że mój ginekolog przed tym badaniem tez dał mi do myślenia. Podawałam jej wszystko telefonicznie i tak ustaliła a przy badaniu okazało się że to za wcześnie. Teraz czekam na 24.03 i nie wiem co myśleć. oki podaj meila bo przypuszczam że faktycznie jeśli miałaś robione w Katowicach to może mieszkamy gdzieś nie daleko. Ja robiłam co prawda w Mysłowicach ale tak skierował mnie lekarz.

powiedzcie mi jak to jest z tymi badaniami prenatalnymi? czy lekarz standardowo na nie kieruje, czy trzeba o nie poprosić, bo powiem szczerze, że jak do tej pory u mnie nie było o tym ani słowa...Wizytę mam dopiero na 1 kwietnia i już nie mogę się doczekać żeby się dowiedzieć co z Maleństwem..

Tosiu1, badania prenatalne bezpłatne przysługują w Pl kobietom od 35 roku życia, lub młodszym z obciążonym wywiadem( wczesniejsza wada dziecka, choroby genetyczne w rodzinie, działanie czynników tetrogennych np chemioterapia, promienie X w dużej dawce) -o tym decyduje lekarz prowadzący i wystawia skierowanie.Można zrobić je odpłatnie wówczas gdy nie przysługuje nam prawo do bezpłatnych z NFZ.Także na skierowanie.

Lekarz na nie kieruje jak coś z przeziernością karku, kością nosową lub rozwojem maleństwa jest nie tak lub gdy poprzednia ciąża albo ktoś z bliskiej rodziny miał dziecko z wadą. Oczywiście można poprosić dla świętego spokoju o takie badanie ale mój gin je mi odradzał bo jak na usg wszystko wygląda pięknie to nie chce dodatkowo mnie obciążać takim badaniem. A aminopunkcja to jest jednak inwazyjne badanie.

Lekarz na nie kieruje jak coś z przeziernością karku, kością nosową lub rozwojem maleństwa jest nie tak lub gdy poprzednia ciąża albo ktoś z bliskiej rodziny miał dziecko z wadą. Oczywiście można poprosić dla świętego spokoju o takie badanie ale mój gin je mi odradzał bo jak na usg wszystko wygląda pięknie to nie chce dodatkowo mnie obciążać takim badaniem. A aminopunkcja to jest jednak inwazyjne badanie.

Amniopunkcja jest sugerowana, dopiero jak podstawowe badania z krwi i USG na bad. prenatalnych ( zupelnie nieinwzyjnych) wyjdą niedobre- niezgodne z normą. Lub są inne wskazania.

dziękuję Dziewczynki :) jak do tej pory moja ginekolog nie sprawdzała przezierności karku czy obecności kości nosowej (przynajmniej nic o tym nie mówiła) , ale pewnie na to było za wcześnie.. nie wiem... to moja pierwsza Dzidzia. Usg miałam na początku marca, kolejne 1 kwietnia to wtedy pewnie się czegoś dowiem...z jednej strony super, ze jest internet, ale z drugiej... jak się człowiek za dużo naczyta... :-( no ale chyba jednak plusy przeważają :)

wiecie:-) no nie moge sie juz doczekac pierwszych ruchow malenstwa!!!:-D czasami to tak czekam na male smyrniecie ze mi sie chyba wydaje ze juz cos czuje jeszcze troche i wszystkie bedziemy to czuly bardzo wyraznie:happy2:

reklama
dziękuję Dziewczynki :) jak do tej pory moja ginekolog nie sprawdzała przezierności karku czy obecności kości nosowej (przynajmniej nic o tym nie mówiła) , ale pewnie na to było za wcześnie.. nie wiem... to moja pierwsza Dzidzia. Usg miałam na początku marca, kolejne 1 kwietnia to wtedy pewnie się czegoś dowiem...z jednej strony super, ze jest internet, ale z drugiej... jak się człowiek za dużo naczyta... :-( no ale chyba jednak plusy przeważają :)
Wiesz Tosiu, mój tez nie robił pomiarów NT , i to jest Ok , bo jedynie lekarz z certyfikatem(uprawnieniami) moze bezbłednie je wykonac i podac kobiecie taki wynik, reszta to bawienie sie w dobrego doktora.Niestety.

Do góry