reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Wrzesień 2010...

misiaka mi się też ywdaje że powinnas dostac dokładnie tyle co masz na umowie netto. Czyli tyle ile bys na rękę dostała. Nie wiem o co im chodziło. I nie strasz mnie bo jak ja mam z tych marnych groszy jeszcze mniej dostać jak pójdę na L4 to ja dziękuję

reklama
Witam porannie przy herbatce:) U mnie za oknem widze pieknie sloneczko swieci i temperatura nie najgorsza bo 5 stopni na plus:) Samopoczucie nie zapeszajac dzisiaj mam bardzo dobre, zadnych bólów głowy:) Ide sobie zrobic sniadanko i zaraz bede sie szykowala na uczelnie wiec pewnie popoludniu dopiero sie odezwe:) Miłego dnia wszystkim zycze:)

I ja witam się z rana :) Śniadanko zjedzone, a teraz popijam kawusię.
Pati - gratki udanej wizyty.
Za oknem 5 stopni na plusie, ale słoneczka nie widać.
Dziś czuję się już trochę lepiej - głowa nie boli, katar zniknął. Oby tak dalej!!! Do pracy dopiero w czwartek za tydzień, więc częsciej będę mogła zaglądać na forum :)

Witam sie po sniadanku!!
Glowa od rana mnie boli(pewnei od pogody pochmurno i pada)
Zaraz wstawie krupnik bo mam dzisaj ochote.
Pytalam pania polozna czy my kobiety mozemy jesc jajka na miekko i niestety ale nie!
a ja w dniu wizyty zjadlam 2 jajeczka he ale jzu nei bede jadla
Milego dnia!!

cześć dziewczyny! witam z rana (mojego rana :))) tak się zastanawiam jak Wy to robicie, że tak wcześnie ;) wstajecie... ja jak pisałam od dwóch dni mam L4 i już zapomniałam jak świat wygląda o godzinie 7-mej czy 8-mej.. :) Misiaaka co do ZUS... tez bym chciała wiedzieć jak Zus to robi, że za każdym razem jak dostawałam pasek z chorobowym (jestem po dłuższym przed ciążą :(( to za nic nie wiedziałam w jaki sposób obliczają te kwoty... Myślałam, sprawdzałam i za nic nie byłam w stanie obliczyć czy kwota jest prawidłowa... A jeśli chodzi o czas na jakim się jest na chorobowym w ciąży... to nie martw się.. takie chorobowe może trwać 270 dni czyli przez całą ciążę. Żeby mieć 100% pewność można zadzwonić do ZUS. Miłego dnia wszystkim życzę

Witam przy kawusi!
Tak mi sie dzisiaj super spało ale oczywiście telefon musiał mnie obudzić:wściekła/y:. Zaraz sobie jakieś śniadanko zrobie. Zbiore sie potem i poczekam na rehabilitanta. Poćwicze i wezme sie za obiadek. :-)
Jak ja sie nie moge doczekać kiedy maleństwa ruchy będe czuć. Narazie sobie tylko wyobrażam.

Witam.
Jeśli chodzi o L-4 a było w lutym czyli początek miałaś zwrócić uwagę czy miałaś wpisany symbol B lub trzeba donieść zaświadczenie od ginekologa wtedy jest 100 %. W zeszłym roku jeszcze można było mieć 180 dni potem lekarz kierował na rehabilitację w tej chwili to się podobno zmieniło i wróciło do starych zasad czyli 270 dni. Też się muszę popytać. Również masz mieszane uczucia za tydzień mam badanie prenetralne. Już raz byłam ale okazało się że jeszcze za małe żeby coś stwierdzić. Boję się tym bardziej że na ostatniej wizycie serduszko biło ale miałam zatarty obraz płodu. Mam swój wiek no i cały czas leczę się na nadciśnienie. Pozdrawiam

cześć dziewczyny! witam z rana (mojego rana :))) tak się zastanawiam jak Wy to robicie, że tak wcześnie ;) wstajecie... ja jak pisałam od dwóch dni mam L4 i już zapomniałam jak świat wygląda o godzinie 7-mej czy 8-mej.. :) Misiaaka co do ZUS... tez bym chciała wiedzieć jak Zus to robi, że za każdym razem jak dostawałam pasek z chorobowym (jestem po dłuższym przed ciążą :(( to za nic nie wiedziałam w jaki sposób obliczają te kwoty... Myślałam, sprawdzałam i za nic nie byłam w stanie obliczyć czy kwota jest prawidłowa... A jeśli chodzi o czas na jakim się jest na chorobowym w ciąży... to nie martw się.. takie chorobowe może trwać 270 dni czyli przez całą ciążę. Żeby mieć 100% pewność można zadzwonić do ZUS. Miłego dnia wszystkim życzę

Dzień dobry Mamuśki :-)

Tak dokładnie, od 1 stycznia 2009 L4 w ciąży może trwać 270 dni, a nie jak wcześniej 182 dni. O tym dokładnie wie lekarz wystawiający ZUS ZLA czyli L4, wczesniej lekarz wypisywał druczek na 6 tyg przed upływem 182 dni i składało się wniosek o świadczenie rehabilitacyjna czyli po staremu przedłużenie L4, ale to była fikcja- bo jaka rehabilitacja w przypadku ciężarnej, która ma zagrożoną ciążę? Fakt, że nigdy nie odmawiano tego przedłużenia i działo się to z automatu, bez stawiennictwa ciężarnej na komisji w ZUS, ale to były niepotrzebne ceregiele z papierami.
Zwolnienie lekarskie w ciąży | Badania okresowe Wrocław, ZUS l4
I tu na stronie ZUS (...) Od 1 stycznia 2009 r. również ubezpieczone, których niezdolność do pracy przypada na okres ciąży mają prawo do zasiłku chorobowego przez okres do 270 dni. (...) Serwis ZUS - Zasiłek chorobowy

Pati, gratuluję udanej , radosnej wizyty ! :-)

Pięknego dnia dziewczyny !

witam mamusie:)
Wczoraj bardzo bolala mnie glowa i nie mialam sily na nic:(((

Witam Cie tosia1:) widze ze juz wszystko ok i zawitalas na forum:)

Pati super wiadomosc i ciesze sie ze z dzidzia wszystko ok:))

Ja niedawno wstalam..cala noc rzucalam sie z boku na bok i nie moglam spac..szok.
zaraz jakies sniadanko..pozniej pranie..pogoda ladna wiec trzeba wykorzystac:) i znow robie dzisiaj rogaliki hehe..

Zauwazylam ze od paru dni blaka sie piesek po mojej miejscowosci..probowalam go jakos zwabic bo tak mi go szkoda..postawilam przed domem miske z karma ale widac ze bardzo sie boi:(( ktos musial go skrzywdzic:(( nienawidze takich "ludzi".. ale mam nadzieje ze uda mi sie go oswoic i zostanie u nas:) juz sobie wyobrazalam jak go kapie hehe.. a mam juz 2 pieski..podworkowego i domowego..i 4 koty..ale co tam..jeden w ta czy w ta nie robi roznicy:)

reklama
Witam.
Jeśli chodzi o L-4 a było w lutym czyli początek miałaś zwrócić uwagę czy miałaś wpisany symbol B lub trzeba donieść zaświadczenie od ginekologa wtedy jest 100 %. W zeszłym roku jeszcze można było mieć 180 dni potem lekarz kierował na rehabilitację w tej chwili to się podobno zmieniło i wróciło do starych zasad czyli 270 dni. Też się muszę popytać. Również masz mieszane uczucia za tydzień mam badanie prenetralne. Już raz byłam ale okazało się że jeszcze za małe żeby coś stwierdzić. Boję się tym bardziej że na ostatniej wizycie serduszko biło ale miałam zatarty obraz płodu. Mam swój wiek no i cały czas leczę się na nadciśnienie. Pozdrawiam
JoluMi, gdzie robiłas badania prenatalne? Wiesz, bo zaskoczyło mnie to, ze zrobiono je za wcześnie , gdyz przy rejestracji na specjalne skierowanie od ginekologa obojętnie czy prywatny czy państwowy, program w rejstracji oblicza Ci w którym jestes tygodniu i wtedy dokładnie podają Ci planowaną datę wizyty czyli między 11- 13 tgc 6 dni, lub kolejne jesli się nie zdąży na tzw test potrójny od 14 tc. Ja badałm się w nowym oddziale Genomu w Katowicach na Piotrowickiej. Podam Ci na priva mój mail, może popiszemy sobie , wymienimy się doświadczeniem, w koncu w tym samym wieku jestesmy i ze Sląska :-)

Do góry