reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Wrzesień 2010...

:-(cześc dziewczynki.... właśnie wróciłam od kolejnego gin i ta sama diagnoza...........pozostała już tylko amniopuncja dla sprawdzenia. lekarka bardzo mila zrobiła pomiary ale powiedziała ze mam jeszcze 3% szansy na to zeby to z wadą urodziło sie zdrowe........... lekarka opisała dokladnie USG i wedlug jej doswiadczenia wyglada to na jakis Zespół........... nie chciała mi powiedzieć zeby nas nie straszyc ale w opisie jest napisane Cystic hygroma czyli jak pisze winternecie wodniak szyi( wystepujący w zespole Turnera) wiec nie mogla sie az tak pomylic zatem gdzie ja mam miec nadzieje???:-:)-:)-(
nie mam siły płakac a jak dotrwam do tego 26ego i potem te kolejne 2 tyg czekając na wyniki to sama nie wiem poprostu wydaje mi sie to jako najgorszy koszmar w moim zyciu................:-( co do tej amnio to lekarka mi powiedziała zebym uparla sie na to zeby pobrali z obu plodów wetdy bede na 100% pewna .................................:no:

Czekają Cię teraz trudne chwile...musisz być silna.
W Warszawie zimnica , przemarzłam na przystanku, dziewczyny czy wy też macie takiego lenia?
Ja najchętniej siędziałabym przed tv, lub leżała.

reklama
Witam. Po raz pierwszy na forum. Przy poprzedniej ciąży 16 lat temu czegoś takiego nie było. Termin wg lekarza 25.09 według mnie chyba tydzień później. Pozdrawiam

ciesze sie bardzo ze wsio oki u Ciebie,a tak wogole to ostatnio nawet myslalam o Tobie bo dawno nie dawalas znaku zycia,a pamietam jak w swieta bozego narodzenia nie moglas uwierzyc w ten test
Ja generalnie staram się rzadko siadać do komputera, bo jak już usiądę, to wsiąkam :-) poza tym małż się denerwuje, że tu wyczytałam o chorobie, tam o poronieniu, tam o czymś jeszcze i zaraz u siebie znajduję problemy... trochę ma racji... ale ja chyba po prostu się już stęskniłam za widokiem mojego maleństwa na ekranie na żywo i trochę ciężko mi dotrwać do kolejnego usg ;-)
Jutro mam wizytę, ale bez usg (pewnie dostanę skierowanie już).
Druga sprawa to mieszkanie, z którym w końcu się nam udało :-D tzn. z kredytem, z którym walczyliśmy pół roku :tak: więc teraz siedzę i rysuję, planuję, wybieram, liczę i łapię się za głowę ile kasy nam zabraknie... hehe...

oj mnie codziennie glowa boli..niestety ale jakos daje rade..
Wiecie co, to jest niesamowite, ale mnie ciąża chyba uleczyła z bólów głowy. Miałam potworne bóle (nie wiem, czy nie migrenowe), jak mnie dopadło to 3 dni wyjęte z życia, masakra, czasem sięgałam nawet po Ketonal, który mi kiedyś po czymś tam został i niewiele pomagało, a czasem przechodziło samo... takie bóle głowy miewałam spokojnie 3-4 razy w miesiącu... a teraz odkąd jestem w ciąży to o ile pamiętam 2 razy dopadł mnie ból głowy i był w miarę lekki, nie sięgałam po żadne prochy, pomagało po prostu poleżenie w ciszy i ciemności.
Moje dziecko mnie uzdrowiło ;-)

gratuluje kopniakow,ale ja pamietam w poprzedniej ciazy ze kopniaki to dobrze po 20tc poczulam,a takie smyranie od 17-18 tc
Ja już sama nie wiem czym jest to, co czuję :confused: ale myślenie, że to ruchy dziecka, poprawia mi humor :-)

Rany... ja dzisiaj kończę 16 tydzień, czyli od jutra już 17 leci... to prawie połowa!!! jestem w szoku jak ten czas zasuwa!!! :szok:

:-(cześc dziewczynki.... właśnie wróciłam od kolejnego gin i ta sama diagnoza...........pozostała już tylko amniopuncja dla sprawdzenia. lekarka bardzo mila zrobiła pomiary ale powiedziała ze mam jeszcze 3% szansy na to zeby to z wadą urodziło sie zdrowe........... lekarka opisała dokladnie USG i wedlug jej doswiadczenia wyglada to na jakis Zespół........... nie chciała mi powiedzieć zeby nas nie straszyc ale w opisie jest napisane Cystic hygroma czyli jak pisze winternecie wodniak szyi( wystepujący w zespole Turnera) wiec nie mogla sie az tak pomylic zatem gdzie ja mam miec nadzieje???:-:)-:)-(
nie mam siły płakac a jak dotrwam do tego 26ego i potem te kolejne 2 tyg czekając na wyniki to sama nie wiem poprostu wydaje mi sie to jako najgorszy koszmar w moim zyciu................:-( co do tej amnio to lekarka mi powiedziała zebym uparla sie na to zeby pobrali z obu plodów wetdy bede na 100% pewna .................................:no:

Karolinko,moge cie pocieszyc ,ze w tej tragedii zespol turnera to prawdopodbnie najlagodniejsza wada genetyczna.. dziewczynka bedzie po prostu drobniejsza, nie bedzie mogla miec dzieci ale ROZWIJALA sie fizczynie i psyczicznie dziewczynki Turnera bez problemowo,musza brac hormon wzrostu ale prowadza normalny tryb zycia, masz jeszcze 3% szasny to sporo, ale nawet jezeli to Zespol Turnera, to nie masz co plakac - bo tylko zkodziz lzom malenstom,juz wystarczajaco wyplakalas.Z Turnerem mozna prawie normalnie zyc.

Wiadomo,ze kazdy rodzic chce by dziecko bylo najzdrowsze i najpiekniejsze ale jezeli to ZT to daje twojemu dziecku 90% szansy na normalne zycie a co najwazniejze na SPRWNOSC FIZYCZNA i porownujac do innych Zepolow to duzo, przy hormonach i rehabilitacji bedziesz miala 2ke wspanialych zdrowych dzieci!

uszka do gory!

Anja 78, dokładnie tak! Zespół Turnera, to można rzec zaburzenia hormonalne dziewczynki, podając jej hormony zastępcze dziecko rozwija się zupelnie normalnie ze pełna sprawnościa umysłową i fizyczną, poznałam kilka dziewczynek z ZT, lecza się w naszej klinice pediatrii, gdzie min pracuję.

Karolinkare, robiłaś to badanie u certyfikowanego lekarza od badan genetycznych? Wiesz, mam taki tekst wydrukowany na wyniku badań prenatalnych -
(...) Ryzyko jest tylko wtedy wiarygodne, jeżeli badania ultrasonograficzne przeprowadzone zostały przez lekarza specjalistę, który posiada uprawnienia fundacji Fetal Medicine oraz poddaje swoej wyniki satłemu audytowi ( Fetal Medicine )
Inni lekarz e nie mają uprawnień ani wglądu w program do przeliczeń i najświeższe zestawienia występowania ryzyka. Ryzyko stwierdzenia wady płodu jest wyliczone na podstawie oprogramowania FMF wersja 2009 i opiera się na obszernych badaniach przeprowadzonych przez fundację Fetal Medicine.
Tylko lekarz z certyfikatem FM może podawać wiarygonde sitnienie ryzyka (...)

Karolinko, zażądaj tej amniopunkcji u o bu płodów, masz do tego prawo, ponieważ jest wyraźne wskazanie uprawnionego lekarza przeprowadzającego badanie ( ?)
Przytulam Cię i jestem z Tobą, często myślę o Was, i mogę tylko domyślać się, jak bardzo teraz cierpisz tkwiąc w tej niepewności.Walcz do końca, nie takie przypadki okazywały się pomyłką.

Ostatnia edycja:
JolaMi witamy. Pisz z nami czesciej.

Karolinkare wiem , ze co bym napisala to i tak cie nie pociesze, i tak naprawde tylko ty wiesz jak to strasznie boli. Cala radosc z ciazy prysla jak mydlana banka. Ale pamietaj , ze masz dla kogo zyc, sa dwie male istotki , ktore Cie bardzo potrzebuja dla nich musisz byc silna.
Modle sie do Boga , zebys to ty okazala sie tym 3%.

Anja 78, dokładnie tak! Zespół Turnera, to można rzec zaburzenia hormonalne dziewczynki, podając jej hormony zastępcze dziecko rozwija się zupelnie normalnie ze pełna sprawnościa umysłową i fizyczną, poznałam kilka dziewczynek z ZT, lecza się w naszej klinice pediatrii, gdzie min pracuję.

Karolinkare, robiłaś to badanie u certyfikowanego lekarza od badan genetycznych? Wiesz, mam taki tekst wydrukowany na wyniku badań prenatalnych -
(...) Ryzyko jest tylko wtedy wiarygodne, jeżeli badania ultrasonograficzne przeprowadzone zostały przez lekarza specjalistę, który posiada uprawnienia fundacji Fetal Medicine oraz poddaje swoej wyniki satłemu audytowi ( Fetal Medicine )
Inni lekarz e nie mają uprawnień ani wglądu w program do przeliczeń i najświeższe zestawienia występowania ryzyka. Ryzyko stwierdzenia wady płodu jest wyliczone na podstawie oprogramowania FMF wersja 2009 i opiera się na obszernych badaniach przeprowadzonych przez fundację Fetal Medicine.
Tylko lekarz z certyfikatem FM może podawać wiarygonde sitnienie ryzyka (...)

tak pani dr Brzózka ma taki certyfikat nawet na opisie jest informacja

Karolinko, zażądaj tej amniopunkcji u o bu płodów, masz do tego prawo, ponieważ jest wyraźne wskazanie uprawnionego lekarza przeprowadzającego badanie ( ?)
Przytulam Cię i jestem z Tobą, często myślę o Was, i mogę tylko domyślać się, jak bardzo teraz cierpisz tkwiąc w tej niepewności.Walcz do końca, nie takie przypadki okazywały się pomyłką.
bede walczyć..... tylko czy wytrzymam te 3 tyg niepewnosci................

reklama
Wiecie co, to jest niesamowite, ale mnie ciąża chyba uleczyła z bólów głowy. Miałam potworne bóle (nie wiem, czy nie migrenowe), jak mnie dopadło to 3 dni wyjęte z życia, masakra, czasem sięgałam nawet po Ketonal, który mi kiedyś po czymś tam został i niewiele pomagało, a czasem przechodziło samo... takie bóle głowy miewałam spokojnie 3-4 razy w miesiącu... a teraz odkąd jestem w ciąży to o ile pamiętam 2 razy dopadł mnie ból głowy i był w miarę lekki, nie sięgałam po żadne prochy, pomagało po prostu poleżenie w ciszy i ciemności.
Moje dziecko mnie uzdrowiło ;-)

:

ciaza ratuje migrnowcow - na 9 msc jest swiety spokoj :)

Do góry