reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Wrzesień 2010...

Toxo może być nie tylko w kocich odchodach ale i w mięsie, na warzywach i owocach oraz w ziemi waszych kwiatuszków doniczkowych. Ja dlatego unikam jak ognia styku ze szklarniami teściów bo nie raz widziałam jak koteczki teściowej po zagonach latały i ..... Więc tam nawet nie wchodze. A tak na marginesie gorsza od tokso ( bo ją badają w ciąży) jest listerioza która na człowieka przenosi się poprzez żywność, głównie nie pasteryzowane mleko i surowe jarzyny a także sery typu brie, lody, surowe warzywa, fermentowane surowe kiełbasy, surowy i gotowany drób, surowe mięso (wszystkich gatunków) oraz surowe i wędzone ryby. Początkowo przechodzi łagodnie ( objawy jak grypa) a potem gwałtownie sie zaostrza i potrafi doprowadzić do śmierci. Radze uważać co jecie.

reklama
skrzat ale chyba gotowany drób (jak napisałaś) jest pozbyty zarazków wszelakich bo pod wpływem wysokiej temperatury wsio paskudztwo ginie, nie sądzisz? No chyba ze sie myle.

Toxo może być nie tylko w kocich odchodach ale i w mięsie, na warzywach i owocach oraz w ziemi waszych kwiatuszków doniczkowych. Ja dlatego unikam jak ognia styku ze szklarniami teściów bo nie raz widziałam jak koteczki teściowej po zagonach latały i ..... Więc tam nawet nie wchodze. A tak na marginesie gorsza od tokso ( bo ją badają w ciąży) jest listerioza która na człowieka przenosi się poprzez żywność, głównie nie pasteryzowane mleko i surowe jarzyny a także sery typu brie, lody, surowe warzywa, fermentowane surowe kiełbasy, surowy i gotowany drób, surowe mięso (wszystkich gatunków) oraz surowe i wędzone ryby. Początkowo przechodzi łagodnie ( objawy jak grypa) a potem gwałtownie sie zaostrza i potrafi doprowadzić do śmierci. Radze uważać co jecie.

ło matko..teraz to juz chyba jesc przestane.. ale w sumie gotowany drob mi tu nie pasuje..z tego co wiem te paskudztwa gina w wysokiej temperaturze.

giną w wysokiej temperaturze i w bardzo niskiej tak jak toxo czyli wystarczy zamrożone mięsko mieć. Ale tu chodziło o ten kupny gotowany drób bo nie wiadomo czy tego ugotowanego mięska nie dotykał ktoś kto przed chwilą dotykał surowego. Mi gin zabronił wędzonych na zimno ryb i serów no i surowego lub wędzonego mięcha. A całą reszte mocno zamrażam. Nie wpadajcie w panike ja to zamieściła orientacyjnie bo zauważyłam że dużo z was boi sie toxo a wiem że są gorsze rzeczy.

DZIEWCZYNY NIE MA CO WYSZUKIWAC CHORÓB W NECIE I ICH POWIKŁAŃ,TAK NAPRAWDE TO ODDYCHAĆ BYŚMY NIE MOGŁY BO TO TEŻ SZKODLIWE,WIEC WYDAJE MI SIE ZE TAK DLA NAS BEDZIE LEPIEJ:tak:SZCZERZE WAM NAPISZE ZE W POPRZEDNICH CIAŻACH NIE SIEDZIAŁAM W NECIE I TAMTE CIAZE PRZECHODZIŁAM SPOKOJNIEJ ,A CHYBA O TO CHODZI ABY SIE NIE DENERWOWAĆ I PRZEJMOWAĆ WSZYSTKIM BO TO MA ZŁY WPŁYW NA NASZE KRUSZYNKI, WIEC RADZE NIE SIEDZIEĆ I NIE WYSZUKIWAĆ CHORÓB JAKIE NAM MOGĄ SIE PRZYTRAFIC BO NA GŁOWE MOŻNA DOSTAĆ:no::no::no: ALE OCZYWIŚCIE TO MOJE ZDANIE

ja tez uwazam ,ze nie mozna dac sie zwariowac bo jest wiele kobiet ktore np nie wiedza ze sa w ciazy i za przeproszeniem wpieprzaja wszystko co sie rusza i nie tylko oprocz tego pija w ciazy alkohol i rodza zdrowe dzieci pozatym moj lekarz powiedzial ze to na co ma sie ochote to nie moze zaszkodzic (oczywiscie jezeli jest normalnie przygotowane i sa to normalne zachcianki) a nie np garsc piasku z piaskownicy :) Wiec bez przesady z tym wszystkim bo wychodzi na to ,ze powinnismy odzywiac sie woda i to tylko taka lepsza i powietrzem chociaz ono i tak jest zanieczyszczone :D

Dokladnie zgadzam sie z tym. Nie ma co przesadzac, oczywiscie uwazajmy, ale tez robmy to z glowa, bo tak jak dziewczyny pisza oddychac nie powinnysmy, bo powietrze jest zanieczyszczone ;)
Ja wlasnie skonczylam zupe szczawiowa z jajeczkiem gotowac, czekam na D az wroci z pracy i zjemy sobie:) A po poludniu do dentysty, najgorsza czesc dnia, jak dla mnie/...
Milego popoludnia;)

Dokladnie zgadzam sie z tym. Nie ma co przesadzac, oczywiscie uwazajmy, ale tez robmy to z glowa, bo tak jak dziewczyny pisza oddychac nie powinnysmy, bo powietrze jest zanieczyszczone ;)
Ja wlasnie skonczylam zupe szczawiowa z jajeczkiem gotowac, czekam na D az wroci z pracy i zjemy sobie:) A po poludniu do dentysty, najgorsza czesc dnia, jak dla mnie/...
Milego popoludnia;)

uwielbiam szczawiowa:)) jutro zrobie..hehe
co do dentysty to wszyscy mowia ze jestem nienormalna..ja lubie chodzic..tzn nie boje sie i chodze kiedy tylko widze ze cos sie dzieje..moze rodzic tez polubie:) hihi

reklama
Ja tą listerioze usłyszałam od gina i napisałam to co powiedział. Nie chciałam żebyście pomyślały że ja wariuje albo że chce zasiać panike ale sama ostrzegana byłam przed nią bo gin mówił że miał pare przypadków i chciałam pokazać na co uważać z produktów spożywczych i tak jak napisałam z tym gotowanym drobiem to chodziło mi o ten garmażeryjny jaki spotykamy w sklepach. A myśle z drugiej strony że jak odmówimy sobie paru dobroci z jedzenia na 9 miesiecy to sie krzywda nie stanie.

Do góry