reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Wrzesień 2010...

U nas dziś dzień lenia!!!:-) wygrzebaliśmy się we trójkę z łóżka koło 13!!! Mały wczoraj miał jakąś fazę i nie spał nam do 23 !!!:szok: a zwykle zasypia już ok 19 potem budzi się koło 1lub 2 i kolo 4 lub5. My naiwni myśleliśmy:cool: , że skoro poszedł spać tak późno to prześpi tak do 5 , a gdzie tam !! o 2 pobudka i proszę dać żarło. potem pobudka o 6 także się za specjalnie nie wyspałam. Mój ewidentnie nie potrafi długo spać w nocy.
Dziewczyny co na ciemieniuchę , oliwką smarować i wyczesywać ?? czy nie??? bo posmarowałam i więcej tego świństwa jest.

reklama
Akderku - nie wiem na ile powazna ta ciemieniucha, ale u nas jak sie tylko zaczela pomogl bepanthen...Filip jest uczulony na oliwke i nie bardzo wiedzialam co zrobic ( a smarowanie glowy maslem mnie nie przekonuje), wiec smarowalam grubo bepanthenem i potem masowalam reczniczkiem frotte, bo szczotka wydawala mi sie za ostra...i przeszlo:)potem jakw racalo zrobilam to samo:)taki sobie wymyslilam sposob:)

Ja tylko na chwilę w sprawie naczyniaka. Ponoć po ok 2 latach ma się zacząć wchłaniać, ale pod skórą układ naczynek już taki zostanie. Trzeba uważać na skaleczenia, bo może bardzo mocno krwawić. Nie kwalifikuje się do zabiegu chirurgicznego (dzięki Bogu), także po prostu mamy uważać, żeby nie uszkodzić skórki w tym miejscu, a poza tym jest wszystko dobrze. Biegnę, bo mała płacze, a ja sama w domu. Miłej nocki dziewczyny

U nas dziś dzień lenia!!!:-) wygrzebaliśmy się we trójkę z łóżka koło 13!!! Mały wczoraj miał jakąś fazę i nie spał nam do 23 !!!:szok: a zwykle zasypia już ok 19 potem budzi się koło 1lub 2 i kolo 4 lub5. My naiwni myśleliśmy:cool: , że skoro poszedł spać tak późno to prześpi tak do 5 , a gdzie tam !! o 2 pobudka i proszę dać żarło. potem pobudka o 6 także się za specjalnie nie wyspałam. Mój ewidentnie nie potrafi długo spać w nocy.
Dziewczyny co na ciemieniuchę , oliwką smarować i wyczesywać ?? czy nie??? bo posmarowałam i więcej tego świństwa jest.
Ja tez walczylam z ciemieniucha a po oliwce bylo jej coraz wiecej i wiecej. W aptece w Polsce kupilam masc z firmy AA ( krem na ciemieniuche ) zastosowalam sie do instrukcji i po dwoch dniach ciemieniucha zniknela bez powrotnie. To jest krem na bazie mocznika a nie na bazie oliwki.

Witam:)
U nas coraz lepiej Jasio przesypia noce dzisiaj obudzil sie o 24, 3 i 6 takze jest juz calkiem znosnie. W dzien jest coraz spokojniejszy wiec moge cos w dom zrobic, bo wczesniej to byla tragedia, a oczy to na zapałkach miałam:)

Powiedzcie mi kochane czy Jasio nie je za dużo, bo zjada tak z 7x 150 ml i boje sie ze go przekarmiam, ale jak nie dam mu butli to jest taki wrzask, ze chyba wszyscy w bloku jego slysza:-D:tak:A niewiem dokładnie ile powinno jeść dziecko 2miesięczne. Czy są jakieś normy czy to sprawa indywidualna i zależy od dziecka??

Beniaminko, beti dzieki za wpisy na nk i zaproszenie do grona waszych Juleczek:-) Jestesmy zaszczyceni;-)
gaju witaj w klubie moj synek też często wrzeszczy. Jak był na szczepieniu to wszyscy w przychodni mówili, ze ma mocny głosi chyba śpiewakiem zostanie:-D
Kasik tak jak dziewczyny piszą ciesz się tym ze spi i daje pospac mamusi:)
paulka nie przejmuj sie takim nadetym lekarzem sa ludzie i ludziska:/ Aa powiedz mi jak masujecie mu ten kanalik łzowy?? Bo naszemu Jasiowi też ropieją oczka i jakie dostaliście kropelki?/

Musze konczyc bo mały właśnie się obudził i chyba chce jeść, bo wrzeszczy w niebogłosy.

Nam również bardzo miło Kasias :-D
Twój synuś zjada posiłki w normie, nawet takie podają w tych reklamowych książeczkach 130-150ml 6razy dziennie , Twój synuś zjada jeszcze jeden posilek dodatkowo, najpewniej nocny :) To sprawa indywidualna, bedziesz go wazyla na wizytach u lekarza i jesli przybieral by za duzo, to lekarza cos doradzi z mlekiem, ale mysle ze wsio jest OK :)

Jesli chodzi o oczka, Kasias jak juz kiedys pisalam jak wyleczylam oczko ropiejace Julki. Nie pomagala sol fizjologiczna ani masaz kanalika, dopiero za porada poloznej i pediatry kupilismy zeile swietlik( ekspresowki do zagotowania) i tak kilka razy dziennie przemywalam, za kazdym razem swieza herbatka, i swiezy wacik do kazdego oczka osobno, do tego zel ze swietlika z apteki na powieczki, 2-3 dni i bylo po wszystkim, wiem ze innym dzidziusiom te pomoglo_Oczywiscie, jesli nie pomoze wtedy trzeba zastosowac krople z antybiotykiem od lekarza, ale szczerze polecam świetlika bo na oczka jest rewelacyjny.

Moja Julka ma dzisiaj jakas wyyspke na skroniach, nawet u lekarza wydawala sie byc potówkami, ale....jest tego teraz wiecej i cos czuje ze to po czekoladzie, ktorej zkadlam wstyd sie przyznac cala tabliczke, a pierwszy raz ja jadlam od ciazy, inne i owszem po kawalku ale pelnomlecznej jeszcze nie, wiec teraz post czekoladowy, zobaczymy.
Mała jeszcze nie śpi, usypiają się z tatusiem, tyle ze tata...juz chrapie, a Julka dalej ciumka smoka, jak zasnie dam jej piers i tez ide na zasluzony odpoczynek :-)
Jesli chodzi o ciemieniuche to jak mala miala kilka tygodni to raz jej sie pojawila, zasmarowalam oliwka hipp na noc a na drugi dzien umylam glowke zelem hipp do kapieli, aha na glowke z oliwka zalozylam czapeczke. ale tak jak dziewczyny pisza nie zawsze dziala, czasem sa uczulenia na oliwke, nam szczesliwie pomoglo, i tfu tfu, tfu odpukac na razie spokoj. Bo nawracajac ciemieniucha jest uwazana na etapie dzisiejszej wiedzy za jeden z objawow sklonnosci do alergii dziecka.

Dobranoc :-*

no i mój synek po ponad 24h walnął wielkiego kwaśnego kupola, zdaje mi się ze tez ze śluzem. łącze to z faktem ze mama spróbowała czekolady, leic teraz post czekoladowy i oby była poprawa, bo przez tego kupola nie spie od 5 wrr

Witam ponownie.

Jak juz pisałam wcześniej moja Helenka też należy do dzieciąt niespokojnych. Na wizycie u pani dr dostałam skierowanie na usg główki i brzuszka oraz do neurologa. Mała ma zaciśnięte piąstki, próbuje się podnosić do siadu, poza tym pręży się i płacze.:-(Pediatra twierdzi że może ale nie musi być to wzm.nap.mięśniowe:-(A jeśli nie to, to może refluks, bo objawy są podobne - prężenie się także przy jedzeniu, niepokój, kłopoty ze snem. Poza tym ślini się dużo.

Sama nie wiem co myśleć, jutro podzwonie i zarajestruje małą na wizyty.
moja niunia tez jeszcze zaciska piąstki i ślini sie strasznie zwłaszcza przy konsumpcji własnej rączki :)))
starsza miała obniżone napięcie i też jej robiliśmy usg główki, później chodziliśmy na rehabilitacie i ćwiczeniami ładnie wszystko "naprawilismy" wiec sie kochana nie przejmuj tylko ciesz ze lekarz szybo reaguje bo my dopiero trafilismy jak Jula miała koło roczku a wiadomo im szybciej sie zacznie tym krócej bedzie ewentualna rehabilitacja trwac...

co do ciemieniuchy to i u jednej córci i u drugiej pomogła oliwka ale moja znajoma baaardzo sie męczyła i świetnie sprawdziła sie właśnie ta olejuszka

Beniaminko nie wstydz sie my mamusie po cukrzyce tak chyba mamy ze musimy nadrobic zaległości :)) mi tez bardzo trudno oprzec sie słodkiemu :((((

reklama
witam,
nocka lepsza 4 karmienia i niw wył, uffff ale dostał ten Viburcol :/
my też walczymy z ciemieniuchą :/ Jest straszna, już 2 tydzien i nic, oliwka nie działa :/ Teraz smarują kremem dla atopików i zczesuję ale chyba jak gdzies dojrze tą olejuszke to kupię, a co do powiązań z alergią to może coś w tym być bo T. jest zdechlakiem na wsio uczulony (wziewy) to może i Maks taki będzie :/

Do góry