tosia1
zakochana mama
ja przegotowuję bylejaka mineralkę tylko sprawdzam zeby była nisko mineralizowanaWitajcie:-)
Ja tylko na chwile z małym pytaniem; jaką wodę używacie do przygotowywania mlka lub herbatki i czy ją przegotowujecie? Bo ja gotuje żywca i po wystygnięciu pływają jakieś fafoły
Kernuś, no niezła jesteś :-) a czym sie objawia ta asymetria i napiecie u Twojej Gwiazdeczki..? bo ja sobie wkręcam, ze Mała tez ma i męcze mojego zebyśmy poszli do neurologa... z tego co poczytałam to jedynym objawem u Dominsi było wyginanie ciałka (juz mniej to robi) jak spała w jedną stronę...
ale jestem padnięta... ręka juz tak nie piecze, ale blizna chyba bedZie..
Małgoś, jak mogli nie zaszczepić??? no slad powinien być, znalazłam takie coś
"Gruźlicę szczepi się śródskórnie, wstrzykując bardzo cienką igłą w lewe ramię noworodka 0,1 ml szczepionki, w której znajdują się żywe, ale pozbawione złośliwości prątki gruźlicy. Tuż po szczepieniu pojawia się pęcherzyk, który szybko znika.
Dopiero po trzech-czterech tygodniach w miejscu wkłucia pojawia się czerwona grudka. Grudka powiększa się i uwypukla, zmieniając się w krostę, pod którą zbiera się ropa. Po kolejnym tygodniu lub dwóch krosta zwykle pęka. Z ranki może wypłynąć kilka kropel ropnej wydzieliny. Nie powinno to być powodem do niepokoju, bo krosta i owrzodzenie są objawami dobrze wykonanego szczepienia (to znak, że szczepionka "przyjęła się").
Ranka zagoi się sama, a w jej miejscu zostanie niewielka jasna blizna. Nie trzeba przykrywać jej plastrem ani żadnym opatrunkiem. Nie wolno też stosować żadnych zabiegów przyśpieszających gojenie ani osuszać jej spirytusem. Nie wolno również zdrapywać strupka ani wyciskać nagromadzonej ropy. Najlepiej, jeśli miejsce po szczepieniu jak najczęściej jest odsłonięte. Wtedy goi się najszybciej. Jeśli z ranki sączy się ropna wydzielina, wystarczy pod ubranko włożyć wyjałowiony gazik.
W dwa-trzy miesiące od pojawienia się w miejscu szczepienia pęcherzyka ranka powinna się zagoić. Najpierw pojawi się żyworóżowa blizna, która stopniowo zblednie, ale do końca życia zostanie widoczny 3-8-mm ślad"