reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Wrzesień 2010...

Asiek Słoneczko, ja też napewno nie będe trzymać Niuni, bo nie wytrzymam.. u Tatusia na rączkach tez dobrze ;-) pamiętam jak ryczałam w szpitalu przy szczepieniu, kazały mi wyjść.. wykupie ten żel znieczulający, bo jakoś tych szczepionek skojarzonych się boje.. a może nie mam racji??? podpowiedzcie.. ja w ogóle szczepień sie boję... tzn reakcji na nie i możliwych (odpukać!!!) konsekwencji
Tosiu, ja zaszczepiłam swoją Małą szczepionką 6w1. Trochę się bałam reakcji poczszepiennej, bo czytałam duzo różnych opinii, ale tak to jest jak sie człowiek za bardzo dokształca. Położna środowiskowa na wizycie zalecała skojarzone, bo podobno są lepiej oczyszczone i w ogóle lepszej jakości. Wzięłam receptę od pediatry, ale do ostatniej chwili nie miałam z kim porozmawiać jeszcze i wahałam się bardzo. Jednak ostatecznie podjęłam decyzję i wykupiłam skojarzoną. Przed szczepieniem rozmawiałam z pielęgniarką w przychodni co ona o tym myśli (a bardzo fajna babeczka, bardzo zorganizowana i serdeczna)- które lepsze i w ogóle i ona powiedział,ze BARDZO DOBRZE ZROBIŁAM,że szczepie skojarzoną i że reakcje poszczepienne praktycznie wcale się nie zdarzają (wie co mówi bo szczepi już nimi kilka dobrych lat). I u mojej Wiki nic, nawet podwyższonej temperatury, a ona ogólnie bardzo marudna jest. Tak, że ja nie żałuję- zapłaciłam 179,90zł za Infanrix hexa

reklama
Dziewczynki potrzebuje pomocy-porady
juz od 3 tyg sie zastanawiam i nic sama nie jestem w stanie wymyśleć... co mam kupić swojemu męzowi na ważną rocznicę??? (nie naszego związku)
to jest dla niego bardzo ważny dzień a ja nie mam pomysłu - ratujcie...

Kasik to ja 2 ankiety tez w szpitalu wypełniałam spokojnie niebawem cie zasypią gratisami.
Ja już dostałam potwierdzenie, że moją ankietę położna przekazała tym co dawali w szpitalu niebieskie pudełko z gratisami i niebawem dostane 1 gratis na maila jakiś miesięcznik dla rodziców 3 egzemplarze.
Z czasem i ty dostaniesz jakieś gratisy ja po poprzednich porodach wraz z rozwojem dzieci dostawałam poradniki różne na temat rozwoju dziecka czy rozszerzania diety z gratisem typu ramka do zdjęć, łyżeczka do karmienia, próbki kaszek, mleka, musu owocowego itd.

Moje dziecię ma dziś dzień śpiocha już 2 raz śpi w łóżeczku 2 godziny bo spała od 9-11 a teraz od 13-15 nic tylko się cieszyć.
Może to dla tego, że zwykle w dzień jest chłodniawo, bo przypalamy po obiedzie i na noc a dziś taki zip, ze juz od 9 palimy i jest przyjemnie ciepełko i małej się lepeij śpi, albo to czysty przypadek zobaczymy jutro jak z rana napalimy jak mała pośpi...
Pogoda się poprawiła nie pada, ale wieje wyskoczę na mały spacerek otulając małą szczelnie, bo skończyły mi sie wkładki laktacyjne a T. w pracy więc tak czy siak muszę wyjść a mama w pracy i mała nie ma z kim zostać...

przyszła mamo ja daje 15 rano i 15 wieczorem, czasem w dzień też kilka
ogólnie nie mozna dawac częsciej niż co 4-6 godzin chyba więc można różnie. Mojemu pomaga tak jak mu podaje, wypróbuj najpierw tak a jak nie zwiększ dawke.

juz od 3 tyg sie zastanawiam i nic sama nie jestem w stanie wymyśleć... co mam kupić swojemu męzowi na ważną rocznicę??? (nie naszego związku)

najbezpieczniej jest moim zdaniem uczcic to kolacja na przyklad, w sensie ze w ramach prezentu robisz cos dobrego (choc pewnie z dwojka teraz ciezko).. ewentualnie zostawiasz dzieci wprawionej tesciowej :-) i idziecie gdzies do lokalu i macie czas tylko dla siebie :-)

Hejka :-)
Dziekuje za porady laktacyjne- sprobuje z tym karmi, chociaz alkoholu nie pijam wcale, ale Karmi chyba ma sladowe ilosci alkoholu, prawda?
Słyszalam wlasnie o lusce kakaowej , wiec sie skusze i pije dalej Hippa i bawarke.
No i ponoc warto na te dwa dni przelezec z dzieckiem w lozku i sie karmic kiedy tylko mala chce.Tylko nie zawsze sie da, mowie o mamusiach ktore maja jeszcze inne dzieciątaka w domu.

My juz po wizycie w poradni i porodówce. W obu miejscach przebadana i zaszczepiona na porodowce bo zabralam z poradni szcz.p. wzw i tam na porodowce zrobili to za jednym zamachem, nie musialam jej trzymac, zrobila to nasza znajoma pediatra, kochana babeczka i super lekaraka, jestem juz spokojniejsza- mala zdrowiutka, przybrala 500 g przez tydzien, urosla i okazalo sie ze jest lakomczuchem z refluksem, dostala dodatkowo debridat na 4 tyg na razie, i laktuloze na kupki jakby miala dalej problem, sab simplex mamy podawac ale nie jak na ulotce ze na kazde karmienie 15 kropli ale 3 x dziennie po 7, wiec mialam nos ze za duzo jej tego bylo i sama zmniejszalam.
Gdyby (tfu,tfu,tfu) i to nie pomagalo a koli byly dotkliwe i mala bardzo p-lakala, to nasza lekarka przepisze jej jakies krople robione w aptece, zawieraja atropine ktora ponoc ladnie koi dolegliwosci brzuszkowe- ale to ostatecznosc. Dostalismy tez wit K bo skoro mala tylko na cycu to trzeba uzupelnic, ale bez paniki jak sie jakis dzien zapomni, natomiast o wit D mamy jednak pamietac, teraz jesienią to szczegolnie wazne.
hej kochane

u nas noc znowu do bani, chyba ja po prostu nie mam siły w nocy już po całym dniu
maly wczoraj po tych szczepieniach zasnął o 21 obudził sie przed 12, potem przed 3 i koło 5.30 , całą noc pojękiwał więc ja czuwałam, rano maltretowałam go cycem bo zjadł butle i marudził dalej , a że pokarm jeszcze nie zanikł do końca to coś tam pociągnął, nie wiem tylko czy źle nie zrobiłam dając mu cycka? bo już kilka dni na butli samej był, i znowu mam wyrzuty sumienia że nie karmie piersią:( i doła złapałam:( ile ja bym dała zeby karmic cyckiem:( nie wiem czemu ale kochałam to uczucie i widok mojego ssaczka małego, teraz zastanawiam się czy nie zaczac go "dokarmiac" piersią, tylko nie wiem czy ten pokarm wróci bo teraz jest go za mało, ale jeszcze coś leci. poradźcie coś.

gizelko życzę ci żebyś znalazła fajna prace i żeby twoje problemy się skończyły. Zobaczysz wszystko się jakoś ułoży:)

ah chyba jakas deprecha jesienna mnie bierze:( hehe tylko zawsze miałam dopiero w listopadzie, dokładnie zaczynała się pierwszego a ostatniego dnia listopada kończyła, a tu dziś jeszcze październik a ja już marudze:)

W kazdym momencie mozna rozpoczac znowu karmienie piersia- nawet na stale, jesli tylko jest mleko w piersiach. Ilosc pokarmu sie dostosuje do ilosci karmien, jak pisala Pysia- pozniej przeciez karmi sie rzadziej bo dziecko je juz inne posilki a mleczko jest nadal- akurat tyle, ile potzreba. Takze jeak sie pomija jakies karmienie piersia to mleczka bedzie mniej o ten posilek, ale dalej bedzie...byle dziecko nadal chcialo ssac cycusia.
To co zjemy kilka godzin jeszcze jest w mleczku , ale ile...tego pewnie nie wiadomo dokladnie. I pamietajmy ze nasze dzieci to juz nie noworodki i mozemy zaczac jesc juz inne pokarmy, powoli zaczac jesc normalnie! Tak dzisiaj uslyszalam i sie ucieszylam. Oczywiscie nadal wykluczamy fasole, duzo kapusty, cebuli.Ale mozna juz zjesc cos z piekarnika bez skorki ( kurczak) inne zupki, ogorkowa wskazana -wlasnie sie dowiedzialam :-)

jeśli na NFZ do poradni trzeba mieć skierowanie, jeśli prywatnie nie... Ja jadę jutro prywatnie, bo do poradni strasznie długo trzeba było czekać..Dziewczyny nie moge znalezc.. jak zakładac ta pieluszke? macie moze jakiegos linka do poradnika albo coś?
Beniaminko, ja tez mysle, ze to chwlowy kryzys.. pamietacie, jak pisalam, ze wypilam pół piwa i mnie zalało.. więc moze spróbuj z tym Karmi! ciumasy
moja miss jest przyzwyczajona do modyfikowanego, wiec w razie W problemu nie bedzie.. poradźcie mi.. czy od tych dwóch karmień w nocy nie strace pokarmu? bo sie zaczynam martwic.. choć miss sobie reguluje.. wczoraj w nocy po butelce ryk i spania za cholerę.. noszenie, nic...płacz.. wziełam do cycka i co? dopchała się w pięć minut i spanie :-)
dobrego dnia
Dziekuje :-) Wlasnie bede popijala :-)

Tosiu, ja tez mialam isc prywatnie zbioderkami , i dzisiaj zadzwonilam do innego miasta i hurra - tam dostalam termin na 2 listopada na NFZ, szok, bo w moim gorodzie juz na ten rok miejsc brak .
Tosiu- moja Julka tez nie lubi sztucznego, chociaz cwaniara w szpitalu na zakaznym jadla wyjscia nie miala, ale pamietala ze 9 dni pierwszych zycia jadla moje mleczko i nie zapomniala pomimo pozniejszych 2 tyg na sztucznym wylacznie:-)

Asiek- ja tez zawsze sie glowie nad prezentami dla mojego P. Przede wszystkim kupuje mu fajne slodycze bo lubi, a nie pije alkoholu wiec to prezent fajny.Ostatnio kupilam mu perfumki w Sephorze - mialam 20% znizki to zaszalalam, a On lubi Jean Paule Gaultier to sie ucieszyl bardzo.Innym razem kupilam muz zestaw fajnych kremikow dla panow z tonikiem i zelem z VIchy, zadowolony :-) Lubi koszule , wiec i to bywa prezentem.Moze książka ?

witam!
ile kropelek dajecie maluszkom sab simplex ????i jak czesto bo dostalam od kolezanki ale nie powiedziala mi jak dawac.

Podaja zeby dawac 15 kropli do kazdego jedzonka ale jak dla mnie to za duzo bylo, i ja daje 3x dziennie po 7 kropli, ale moja Julka wazy dzisiaj 3300 g.

Akderk- moja mala tez jak zrobi kupe 1x dziennie albo na dwa dni, to klekajcie narody, upaprana po pachy :-)

hej hej

ja wczoraj bylam z mala na usg bioderek i na szczescie wszystko jest wporzadku placilam 50 zl oczywiscie prywatnie... i dzisiaj tak sobie myslalam o szczepieniach ktore czekaja mala i w sumie sama nie wiem kiedy powinnam z nia isc czy sama mam zadzownic czy jakies zawiadomienie przyjdzie tak jak kiedys przychodzily za moich czasow jeszcze;) bo w sumie jak jakis czas temu bylam u lekarza malej to nie powiedziala mi konkretnie kiedy mam przyjsc wiec dlatego tak teraz glowkuje nad tym...:sorry2: moze ktoras juz byla ze swoim maluchem na tych szczepieniach?

witam!
ale dzisiaj sie rozpisalyscie:)
u mnie Kochanie w domu, wiec bylismy na kawce i malych zakupach:)jak jest w domu, to "zabiera mnie do ludzi":)))
a teraz czekam na kolejne karmienie i uciekam do sypialni spac!!!!!!musze wykorzystac , ze jest w domu..on sie tak oferuje do pomocy, ale co do czego, jak mu nie powiem wprost, ze ma zrobic cos teraz, to sie nie doczekam...wlasnei siedzi z nowym telefonem w rece i sie bawi!maniak z niego okropny...ja juz moge slep otworzyc z telefonami i innymi gadzetami...i zawsze mnie to wkurza, bo ja jak wydam na dobry krem to mam wyrzuty, a on na takie *******y sobie nie zaluje...
moje dziecko jakies niespokojne od rana..prezy sie, wierci..chyba kupie infacol, bo widzialam ,ze tutaj tez jest dostepny...ale chcialam poczekac do miesiaca...jeszcze tydzien..on niby nie placze, ale co sie nasteka i nawarczy to jego...

o Lobuz jeden,wlasnei puszcza i piosenke i mowi, ze to dla mnie..tytul "stuck in house", bardzo smieszne:)a ja sie wcale nie czuje uziemiona!!!!!!!no moze troszeczke...ze swojej winy, bo prawa jazdy nie zrobilam!

Beniaminko - mnie tez widmo marca przesladuje, powrot do pracy..ale innej opcji nie ma, a nawet nie chce!tylko rodziny tutaj nie mam (poza siostra Kochania), wiec polowa mojej wyplaty pojdzie na nianke...

ja odpukac, mleczkiem sie moge dzielic!poki co..szczescie w nieszczesciu, ze jak jest pelno, to samo splywa...wiec piersi mnie nie bola, tylko nie wyrabiam ze zmiana wkladek, wystarczy, ze sie zgapie i juz cala mokra
PYsiu - ja do karmienia Malemu zakladam sliniak, a pod niego wciskam pieluche i jeszcze nad niego:)bo z drugiej piersi w tym samym czasie leci...a i tak konczy sie tym, ze jestesmy mokrzy

Karolina -ciesze sie, ze buzka Malej lepiej:)

a Filip lubi bardzo "Ach spi Kochanie" w wykonaniu Turanua i Ummer!zreszta jego Mama tez;)

reklama
hej hej

ja wczoraj bylam z mala na usg bioderek i na szczescie wszystko jest wporzadku placilam 50 zl oczywiscie prywatnie... i dzisiaj tak sobie myslalam o szczepieniach ktore czekaja mala i w sumie sama nie wiem kiedy powinnam z nia isc czy sama mam zadzownic czy jakies zawiadomienie przyjdzie tak jak kiedys przychodzily za moich czasow jeszcze;) bo w sumie jak jakis czas temu bylam u lekarza malej to nie powiedziala mi konkretnie kiedy mam przyjsc wiec dlatego tak teraz glowkuje nad tym...:sorry2: moze ktoras juz byla ze swoim maluchem na tych szczepieniach?

Maju - szczepienia owbowiazkowe sa wykonywane w 6 tyg po pierwszych szczepieniach( tych w szpitalu) zajrzyj na wypis ze szpitala - ksiazeczke zdrowia, to powinno byc wpisane.Zadzown sobie do swojej poradni a dowiesz sie dokladnie kiedy masz przyjsc na szczepienie, bo to nie jest kazdego dnia, ale wtedy kiedy wiecej dzieci sie nazbiera n dany dzien do szczepien.

Karolina- ale ulga , ze Julci pomogla masc :-) Nareszcie obie odetchniecie, a niebawem calkiem zniknie -super! :-)

Alcia- co to za kolysanka? A raczej wykonawcy, kurcze nie znam, a kolysanke i owszem i spiewam swojej malej, ale najczesciej spiewam "jada sobie misie, hop siup tralala, smieja im sie pysie...." doslownie mala zamiera i slucha, najczesciej tak daje sie uspokic na przewijaku jak ubieramy sie na spacerek, bo nie znosi ubierc czapki, ech :-)
P.S Chodzi chyba o Magde Ummer i G.Turnau'a ? :-D Pozno zajarzyłam, musze poszukac na necie :-)
Moja pannica chyba odsypia wczorajszy nieprzespany dzien,ale tez pewnie dzisiejsze wizyty i szczepienia, mam czopek jakby co.
Czy Wy podawalyscie czopek na noc, tak po prostu czy dopiero jak bedzie goraczka? Mowie o paracetamolu...

Ostatnia edycja:
Do góry